سرویس جهان مشرق - صبح شنبه منابع خبری یمن پرده از بزرگترین عملیات پهپادی نیروهای مسلح این کشور علیه عربستان برداشتند و اعلام کردند که ارتش این کشور با 10 پهپاد، تأسیسات نفتی آرامکو عربستان در الشیبه را هدف قرار داده است.
شرکت آرامکو هم در بیانیهای با تایید این خبر مدعی شد که این حمله تلفاتی را در بر نداشته و تنها خسارتهایی جزئی به بار آروده است.
مقامات آرامکو همچنین عنوان کردند که در روند خدمات رسانی این حوزه نفتی به مشتریان خود هیچ خللی وارد نشده است.
«خالد الفالح» وزیر انرژی عربستان نیز با اعتراف به این حمله، آن را اقدامی تروریستی خواند و گفت که این اقدام ضرری جدی به الشیبه وارد نکرد.
بیشتر بخوانید:
بزرگترین عملیات پهپادی یمنیها علیه تاسیسات نفتی عربستان/ پهپادهایی که به قلب اقتصادی ریاض خورد
این مقام سعودی در عین حال مدعی شد که این اقدام تنها عربستان سعودی را هدف قرار نمیدهد بلکه ضربهای به امنیت انرژی دنیا است که تهدیدی برای اقتصاد جهانی به شمار میآید.
الفالح با اشاره به اینکه حوثیها مورد حمایت ایران هستند، خواستار عزم جدی جامعه جهانی برای مقابله با آنها شد.
** شخصیتهای یمنی: بزرگ ترین عملیات یمن علیه عربستان
از سوی دیگر اما «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن با اشاره به اینکه این عملیات در چارچوب عملیات بازدارنده شماره یک انجام شد خاطرنشان کرد که در این عملیات حوزه نفتی و پالایشگاه الشیبه از شرکتهای وابسته به آرامکو هدف قرار گرفته است.
این نظامی یمنی در ادامه خواستار خروج شرکتهای خارجی از اهداف مهم در عربستان سعودی شد و افزود: در صورت عدم توقف حملات به یمن عملیات بزرگ تری علیه متجاوزان انجام خواهیم داد.
«سید عبدالملک الحوثی» نیز در سخنانی عملیات یگان پهپادی ارتش یمن و انصارالله علیه میدان نفتی الشیبه وابسته به آرامکو را بزرگترین عملیات یمنیها از ابتدای جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن توصیف کرد.
سید عبدالملک الحوثی همچنین با تاکید براینکه حمله روز شنبه هشداری جدی به امارات متحده عربی نیز است، گفت که پالایشگاه الشیبه از بزرگترین پالایشگاههای نفت عربستان سعودی است که دارای مخازن نفتی بسیاری زیادی است.
سید عبدالملک الحوثی اظهار داشت که منفعت عربستان سعودی در پایان دادن به جنگ یمن است و ادامه حملات به یمن هیچ توجیهی ندارد.
«محمد البخیتی» عضو شورای سیاسی انصارالله یمن در گفتوگو با شبکه ماهوارهای المیادین با اشاره به حمله به حوزه نفتی الشیبه عربستان تاکید کرد که اگر عربستان سعودی بر تداوم جنگ در یمن اصرار ورزد، ممکن است این جنگ با نابودی آن، پایان یابد.
البخیتی با تاکید براینکه معادله قدرت در یمن به نفع نیروهای یمنی تغییر کرده است، گفت: عربستان سعودی می تواند اکنون با حداقل خسارت ها و حفظ آبرو یمن را ترک کند؛ در غیر این صورت عواقب وخیمی در انتظار آن است.
** اهمیت اقتصادی شرکت آرامکو برای عربستان
برای اطلاع از اهمیت اقدام دیروز ارتش یمن و هدف قرار دادن حوزه نفتی الشیبه وابسته به شرکت آرامکو باید مدنظر داشت که خدشه وارد شدن به امنیت این شرکت تا چه حد میتواند منافع اقتصادی و سیاسی سعودیها را تحت تاثیر قرار دهد.
در مورد اهمیت آرامکو همین بس که این شرکت مهم ترین شرکت نفتی دنیا به شمار میآید به نحوی که ارزش سهام آن در عرضه عمومی که پیش از این ارائه شده بود بیش از دو هزار میلیارد دلار برآورد شده است. این مبلغ در مقایسه با اکسان موبیل که بزرگ ترین شرکت تولید کننده نفت در غرب است بیش از پنج برابر تخمین زده شده است.
این شرکت همچنین حدود 12 درصد از سهم تولید جهانی نفت را در اختیار دارد و بالغ بر 10.3 میلیون بشکه نفت در روز تولید میکند.
آرامکو مدعی است دارای 261 میلیارد بشکه ذخایر نفتی است که نیاز این شرکت را در سالهای آتی به خوبی تامین میکند. دولت آمریکا نیزروزانه حدود یک میلیون بشکه نفت از شرکت آرامکو خریداری میکند. گفته میشود بیش از 65 هزار نفر مستقیما در استخدام آرامکو هستند.
به گفته بلومبرگ، در واقع سود خالص شرکت نفت عربستان سعودی، تقریبا با سود خالص شرکتهای اپل، شرکت آلفابت گوگل و اکسون موبیل برابر است.
** ویژگیهای برجسته حوزه نفتی الشیبه
اما در خصوص حوزه نفتی الشیبه که در جنوب شرقی عربستان سعودی و در ده کیلومتری مرز جنوبی امارات واقع شده است، براوردها نشان از آن دارد که روزانه بالغ بر پانصد هزار بشکه نفت از الشیبه استخراج میشود که امکان افزایش آن تا یک میلیون و دویست هزار بشکه وجود دارد. درآمد حاصل از این حوزه نفتی روزانه 50 میلیون دلار تخمین زده شده است.
عربستان سعودی استخراج نفت از این منطقه نفت خیز را از سال 1998 آغاز کرده است. از سال 2003 نیز رژیم آل سعود از آمادگی خود برای پذیرش سرمایهگذاری غربیها در این منطقه را اعلام کرد.
الشیبه علاوه بر باند پرواز از انواع و اقسام مراکز خدماتی برخوردار است و در آن بیش از 600 نفر از کارکنان آرامکو مستقر هستند.
گفتنی است که عربستان سعودی و امارات از گذشته تا کنون مناقشاتی را بر سر این منطقه داشته اند که همچنان پابرجاست.
** ارتش یمن و ضربه به زیرساختهای نفتی عربستان
نظر به آنچه گفته شد به نظر میرسد این اقدام انصارالله یمن نشان از استراتژی آنها در راستای ضربه به زیرساختهای نفتی عربستان به عنوان منبع اصلی درآمد سعودیها دارد. پیش از این نیز خطوط لوله شرق-غرب که نفت عربستان را از میادین نفتی در شرق عربستان به بندر ینبع در ساحل غربی منتقل میکند هدف حمله پهپادهای انتحاری قرار گرفته بود.
گذشته از ضربه به اقتصاد عربستان این اقدام را باید در چارچوب موازنه قوا و بازدارندگی جدید ارتش یمن برشمرد که ضربه ای جدی به منظومه دفاعی عربستان وارد میکند که نشان از عدم توانمندی آنها در حمایت از سرزمینهای خود دارد.
رسیدن پهپادهای یمنی به این نقطه از خاک عربستان که در نزدیکی مرز امارات نیز هست در واقع هشداری جدی به ابوظبی است که ممکن است شرارههای آتش دامن آنها را نیز در برگیرد.
** عبور سعودیها از مرحله انکار آسیب پذیری
از سویی یمنیها نشان داده اند که بانک اهداف متنوعی را برای ضربه وارد کردن به سعودیها دارند که میتواند با ادامه تجاوز به یمن لطمات جدی به ساختار سیاسی و اقتصادی عربستان وارد سازد. به عبارت دیگر انصارالله یمن نشان داده است که از این توانمندی برخوردار است که به هر نقطه از خاک عربستان سعودی دسترسی پیدا کند.
این در حالی است که محافل سیاسی و رسانهای عربستان تلاش داشتند القا کنند که توانمندی موشکی و پهپادی یمن محدود به مناطق جنوبی عربستان است و نمیتواند آسیب جدی به این کشور وارد سازد، حال وزیر انرژی عربستان سعودی انصارالله یمن را تهدیدی برای انتقال انرژی میخواند.
جهت گیری وقایع و اتفاقات نشان از آن دارد که آنچه در انتظار عربستان سعودی است به مراتب دردناک تر از حمله امروز به حوزه نفتی الشیبه است و یمنیها به خوبی نشان داده اند که ابزارهای متنوعی را برای غافلگیر کردن سعودیها در چنته دارند. سعودیها نیز برخلاف گذشته قادر نیستند منکر آسیب پذیری خود شوند.