بر اساس گزارش های منتشر شده در مدت یکسال و یک ماه و یک هفته ای که از تحریم های صنعت خودروی کشور می گذرد، تولید نزدیک به 20 محصول که همگی مونتاژی بودند، متوقف شدند.
به گزارش
خودروبانک و به نقل از دنیای اقتصاد، بعد از خروج آمریکا و تحریم صنعت خودروی کشور، تولید برخی خودروها ابتدا رو به افت رفت و به تدریج متوقف شد. هر چند خودروسازان در فاصله سه ماهه نقض برجام و تحریم صنعت خودرو کشور با توجه به ذخیره قطعاتی که داشتند، توانستند چند ماه تولید محصولات خود را ادامه دهند، اما بعد از اتمام قطعات، توقف تولید محصولات نیز آغاز شد. بعد از تحریم صنعت خودرو بسیاری از شرکای خارجی خودروسازان کشور از ترس تحریم های آمریکا کشور را ترک کردند. بنابراین پس از تحریم ها و خروج شرکای خارجی، تامین قطعات برخی از محصولات ممکن نبود و این موضوع تبعات سنگینی برای خودروسازان داشت. تعهدات معوق یکی از این تبعات بود که خودروسازان را با مشکلات زیادی مواجه کرده و سبب اعتراض فراوان مشتریان شده است و خودروسازان با طرح های پر هزینه مانند پرداخت سود 45 درصدی، آنها را راضی به انصراف کنند.
در کنار تعهدات معوق، افزایش هزینه های سربار به خصوص در ایران خودرو،
سایپا و
پارس خودرو از دیگر تبعات توقف تولید برخی از محصولات بوده است. از انجا که این سه شرکت خودروسازی با توجه به اتصال به دولت نمی توانند تعدیل نیرو و افزایش قیمت داشته باشند، بنابراین مجبور به استفاده نیروهای خط تولید تعطیل شده در دیگر خطوط شدند و این موضوع با توجه به تنوع و میزان تولید محصولات با هم همخوانی ندارد.
در این بین شرکت
ایران خودرو با تولید محصولات پر تیراژی مانند گروه پژو و سمند خود را سرپا نگه داشته است.
ایران خودرو در دوران تحریم سه محصول تندر 90 معمولی، تندر 90 اتومات و سوزوکی گرند ویتارا را از دست داده است. هنوز مشخص نیست آیا
ایران خودرو می تواند محصولاتی مانند هایما و دانگ فنگ را همچنان حفظ کند یا خیر؟ همچنین احتمال اینکه
پژو 2008 به لیست محصولات حذف شده اضافه شود نیز زیاد است.
سایپایی ها نیز بعد از تحریم ها بی نصیب نماندند و سه محصول خود را به دلیل تحریم ها از دست داده اند. تولید خودروهای برلیانس، آریو و سراتو در خودروسازی
سایپا متوقف شد.
پارس خودرو نیز تقریبا تمام خانواده رنویی خود را از دست داد، محصولاتی مانند ساندرو استپ وی و معمولی، تندر 90 و پارس تندر تولید آنها متوقف شده است.
حذف شده های خصوصی
هر چند برخی از خودروسازان دولتی و نیمه دولتی به دلیل تنوع محصولات با تعطیلی مواجه نشدند، اما کرکره برخی از خودروسازان خصوصی عملا پایین آمد. در هفته گذشته مدیران یکی از خودروسازان خصوصی اعلام کرد که اگر نقدینگی مورد نیاز در اختیار خصوصی ها قرار نگیرد، در آینده نزدیک تعطیل خواهند شد. بر اساس آمار منتشر شده چند شرکت خصوصی ماند کارمانیا تولید کننده خودروهای BYD ، سازه های دیار خودرو تولیدکننده محصولات ام جی چین، تقریبا تعطیل شده اند. خودروسازان بخش خصوصی تا اکنون به دلیل تحریم ها، محصولاتی مانند لیفان، BYD ، هیوندای، ام جی و سابرینا را از دست داده اند. در این بین محصولات لیفان و هیوندای متعلق به شرکت کرمان موتور بوده که تولید مدل های مختلف لیفان و هیوندای مانند لیفان ایکس 50، لیفان ایکس 60، لیفان 820،
هیوندای اکسنت و هیوندای النترا در این شرکت متوقف شده است. البته به نظر می رسد که تولید هیوندای i20 نیز در کرمان موتور متوقف شده باشد.
در کارمانیا نیز خودروهای BYD در مدل های S6 و F3 متوقف شده است . در سازه های دیار خودرو محصولاتی مانند سابرینا و گریت وال M4 دیگر در کشور به تولید نمی رسد. اما در آمار منتشر شده مشخص نیست تولید خودروهایی ماند بسترن و مزدا3 همچنان ادامه دارد یا در لیست حذف شده ها قرار گرفته اند.