به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نشست هماندیشی شبکه شهرهای دوستدار کتاب با حضور محسن جوادی - معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی -، مهدی جمالینژاد - رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور -، علیاصغر سیدآبادی - مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طرح و برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی -، ابراهیم حیدری - مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزیهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - و نمایندگان شهرهای پایتخت کتاب ایران در دورههای گذشته عصر روز سهشنبه (3 دیماه) در سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور برگزار شد.
محسن جوادی در این نشست با تاکید بر آسیبشناسی و نقد برنامههای اجرا شده در حوزه کتاب و کتابخوانی در شهرها و روستاهای کشور، گفت: این اقدام موجب پویایی و بهروزرسانی این شبکه خواهد شد. این شبکه نیازمند برنامهریزی برای آینده است و باید برای الکترونیکی شدن کتابها و فضای مجازی ایدههای جدیدی را برای کتابخوانان ایجاد کرد.
او افزود: حضور دکتر جمالینژاد با شناختی که از توسعه کتابخوانی در شهرها و روستاها دارند فرصت بسیار مغتنمی برای پیشبرد برنامههایی چون پایتخت کتاب ایران، روستاها و عشایر دوستدار کتاب و دیگر برنامههای ترویج کتابخوانی در کشور است.
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس بیان کرد: سرمایهگذاری در حوزه کتاب از آن سرمایهگذاریهایی است که در بلندمدت پاسخگوست و مانند کارهای زودگذر و تبلیغاتی نیست. امیدوارم ایجاد این شبکه بتواند به ایجاد لذتهای بیشتر در حوزه کتابخوانی کمک کند.
او خاطرنشان کرد: در ترویج فعالیتهای کتابخوانی نباید صرفا به چند برنامه محدود شویم. امیدوارم همانگونه که نام ایران در قرن پنجم هجری با کتاب سربلند شد، بار دیگر شاهد تکرار آن باشیم.
در برنامهریزیها شهرهای کوچک را دستکم میگیریم
مهدی جمالینژاد نیز در این جلسه با اشاره به اینکه این شبکه با بضاعت اندکی شکل گرفت، گفت: خوشبختانه علیرغم مشکلات در کشور سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ظرفیت بسیار خوبی برای پرداختن به موضوع کتابخوانی در کشور دارد.
او با پیشنهاد برگزاری جلسات به شکل منسجمتر گفت: به نظرم باید این نشست هماندیشی از یک بار در سال به جلسهای در هر فصل یا هر شش ماه یکبار تبدیل شود. همچنین اعضا با ارائه برنامههای منسجم مشخص کنند که چگونه میتوانند از ظرفیتهای این سازمان استفاده کنند.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ادامه داد: بسیاری از مشکلات ما مانند آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، ترافیک و... به دلیل برنامهریزیهای اشتباه در شهرهای کوچک و روستاها بوده که منجر به تراکم جمعیت در شهرهای بزرگ شده است. این شبکه کتابخوانی میتواند به شهرهای کوچک و روستاها درباره این موضوع آگاهیرسانی داشته باشد.
او همچنین بیان کرد: برای ایجاد یک شبکه پویای کتابخوانی در کشور نیازمند آن هستیم که تمامی ذینفعان در این امر مشارکت داشته باشند. این امر موجب میشود تا ایدههای نوآورانه به رگهای این شبکه تزریق و پویایی آن حفظ شود. متاسفانه در برنامهریزیها شهرهای کوچک و روستاها را دست کم میگیریم. باید توجه داشته باشیم که شهرهای ما کمتر از شهرهای دیگر جهان نیستند و آنها نیز با مشکلاتی مواجه هستند که در رسانهها منعکس نمیشود.
ایجاد دیپلماسی فرهنگی میان شهرهای کشور
علیاصغر سیدآبادی - مشاور وزیر و مدیرکل دفتر طرح و برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - نیز در این نشست بر شکلگیری دیپلماسی فرهنگی میان شهرهای کشور تاکید کرد و گفت: شهرهای مختلف کشور باید از ظرفیتهای هم استفاده کنند و با ایجاد این شبکه در داخل، به سمت گسترش ارتباطات فرهنگی با دیگر شهرهای جهان حرکت کنیم.
او در ادامه اظهار کرد: ما کارهای خیلی خوبی در ایران انجام میدهیم اما نمیتوانیم گزارشهای خوبی از آنها تولید و ارائه کنیم. هر یک از شهرهای ایران ویژگی منحصر به فرد خود را دارند که میتوانیم از آن برای معرفی آن شهر استفاده کنیم.
واگذاری برگزاری جشنوارهها به نهادهای مردمی
ابراهیم حیدری - مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزیهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - نیز در این نشست با اشاره به برگزاری برنامههای ترویج کتابخوانی در کشور، اظهار کرد: جشنواره روستاهای دوستدار کتاب پنج دوره در کشور برگزار شده است و در آن بیش از پنجهزار روستا مشارکت داشتهاند. همچنین در جشنواره تقدیر از مروجان کتاب و کتابخوانی که با هدف مقابله با آسیبهای اجتماعی در شهرهای کوچک و روستاها برگزار شده، بیش از سههزار عضو فعالیت دارند.
او افزود: جام باشگاههای کتابخوانی دیگر برنامه ترویجی در این حوزه است که هماکنون بیش از 20 هزار باشگاه در آن ثبت نام کردهاند و به عنوان یک پویش اجتماعی تا سقف 60 درصد تسهیلات خرید کتاب به اعضا ارائه میدهد. پایتخت کتاب ایران نیز دیگر برنامه ترویجی است که ششمین دوره آن در حال برگزاری است و تاکنون 500 شهر برای دریافت این عنوان با یکدیگر رقابت کردهاند.
حیدری با اشاره به اهداف برگزاری این جشنوارهها در کشور گفت: یکی از اهداف ما ایجاد نهادسازی در کشور است تا از این طریق به صورت مستقل با حمایتهای مردمی کتابخوانی در کشور ترویج شود. همچنین در آینده قصد داریم بخشی از این جشنوارهها را واگذار کنیم و خود نهادها و گروههای مردمی این کار را انجام دهند.
او همچنین بیان کرد: نیازمند آن هستیم تا از آرا و پیشنهادهای مروجان کتابخوانی استفاده کنیم تا این ظرفیت تقویت شود و از دولتیکردن آن جلوگیری کنیم.
در ادامه این جلسه اعضا به ارائه پیشنهادهای خود برای استفاده بهتر از ظرفیتهای شهرها در استانها برای ایجاد تعامل بهتر با نهادها برای ترویج کتاب و کتابخوانی پرداختند.