به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، حوادث تلخ و شیرین بسیاری بودند که این دهه را شکل دادند و در تاریخ ثبت شدند. در این دهه جهان با بزرگترین رویداد عصر مدرن خود، یعنی بهار عربی مواجه شد، رویدادی که طومار دیکتاتورهای عرب خاورمیانه و شمال آفریقا را در هم نوردید اما تبعات آن منجر به بیثباتی در خاورمیانه و آغاز جنگهای نیابتی شد که سرآمد آن در سوریه رخ داد و بحران داخلی در این کشور را تبدیل به عرصه نبرد قدرتهای منطقهای و جهانی کرد. این نبرد جایگاه روسیه را در منطقه پررنگ کرد اما به همان نسبت امریکا چهرهای منفورتر یافت. وضعیت بیثبات عراق و سوریه همچنین باعث ظهور خونریزترین گروه تروریستی عصر مدرن یعنی داعش شد. گروهی که با حملات منطقهای موج مهاجرتها به اروپا را موجب شد و اروپا را دستخوش یکی از جدیترین مشکلاتش کرد و از سوی دیگر با شدت دادن به حملات تروریستی القاعده در امریکا که در ابتدای دهه 2000 رخ داده بود، با انجام رشته عملیاتهای تروریستی در سراسر اروپا، قاره سبز را در کابوسی از وحشت فرو برد.
در دهه 2010 همچنین دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا شد. رخدادی که باعث قدرتگیری راستهای افراطی نه فقط در امریکا که در سراسر جهان شد و پوپولیسم را رونقی دوباره بخشید. اوهمچنین با سیاستهای خود نظم جهانی را دچار بینظمی کرد.
در پایان دههای که در حال به آخر رساندن آن هستیم همچنین شاهد موج اعتراضهای اقتصادی در گوشه و کنار جهان بودیم. در امریکای لاتین ونزوئلا و شیلی سرآمد بودند، در آسیا لبنان و عراق و در اروپا فرانسه. هرچند که اعتراضهای دیگری از جنسهایی متفاوت هم کم نبودند. نظیر اعتراض هنگ کنگیها که استقلالی بیشتر از چین میخواهند یا اعتراضها در سودان، زیمبابوه و الجزایر که به برکناری عمر البشیر، رابرت موگابه و عبدالعزیز بوتفلیقه انجامید.
شمار رخدادهای مهمی که در این دهه روی دادند، بسیار بیش از آن است که بتوان آنها را در یک صفحه خلاصه کرد. با این حال آنچه میبینید، مهمترین این وقایع محسوب میشوند که در قاب 19 تصویر برگزیده شدهاند.
آوریل 2010
مرغ دریایی نفت آلود
در آوریل 2010 سکوی نفتی شناور شرکت نفتی بریتیش پترولیوم در خلیج مکزیک، منفجر شد. این انفجار جدا از ضرر و زیانی که به این شرکت انگلیسی وارد کرد، باعث پخش لکه نفتی عظیمی در این خلیج شد که تبعات زیست محیطی زیادی به بار آورد. تصویر این مرغ دریایی آغشته به نفت، نمادی از این آسیبهای زیست محیطی است.
آوریل 2011
آغاز پایان «قذافی»
اعتراضات مردم لیبی که از فوریه 2011 شروع شده بود، درماه آوریل به درگیری نظامی در این کشور کشید و در نهایت با قتل فجیع معمر قذافی در اکتبر همین سال به پایان رسید. تصویر مربوط به زمانی است که شبه نظامیان مسلح مخالف قذافی یکی از پیروزیهای خود را علیه ارتش لیبی با شلیک گلوله جشن گرفتند.
مه 2011
مرگ یک کابوس
اسامه بنلادن، مرد شماره یک القاعده، یک دهه بعد از حمله این گروه تروریستی به برجهای دوقلوی تجارت جهانی در امریکا که باعث ورود نظامیان امریکا به منطقه خاورمیانه به بهانه مبارزه با تروریسم شد و تاریخ خاورمیانه را تغییر داد، درعملیات کماندوهای ارتش امریکا کشته شد. باراک اوباما، شخصاً عملیات کشتن بن لادن را از راه دور فرماندهی کرد.
ژوئن 2012
رهایی مصر از دیکتاتور
محمد مرسی، اولین رئیسجمهوری بود که بعد از سقوط حسنی مبارک در سال 2011 در انتخاباتی مردمی به کاخ ریاست جمهوری مصر راه یافت. با این حال ارتش مصر که ریشه در تمامی سطوح جامعه این کشور تنیده است، تنها یک سال حضور او را برتابید و در کودتایی او را برکنار کرد و به زندان انداخت. مرسی ژوئن 2019 در یکی از جلسات دادگاه خود درگذشت.
آوریل 2014
اوکراین، صحنه نبرد روسیه و غرب
نبردها در اوکراین که هنوز هم ادامه دارد، باعث قهر غرب با روسیه شد. در ادامه این نبردهادر شرق اوکراین بود که روسیه در پی رفراندومی در کریمه اعلام کرد، این منطقه که زمانی خود آن را به اوکراین هدیه داده بود، دیگر بار به روسیه الحاق میشود. اروپا و امریکا در پی این رویداد، اقدام به تحریم روسیه کردند. این تحریم ها زیان اقتصادی هنگفتی بر روسیه وارد کرد.
نوامبر 2015
موسیقی گوشخراش داعش
داعش که از سال 2014 در عراق پا گرفت و بسرعت بر مناطق تحت تسلط خود افزود با استیلا بر مناطق نفتی سوریه توان مادی خود را بالا برد، با هفت حمله به مناطقی در شهر پاریس وحشت را بر سراسر اروپا حکمفرما ساخت. بزرگترین این حملات در سالن موسیقی باتاکلان رخ داد که در آن 130 نفر کشته شدند.
مه 2015
آوارگی، سهم شوم روهینگیاییها
حملات بیامان بودائیان میانمار به روستاهای مسلمانان روهینگیا در این کشور از مه 2015 شدت گرفت و در سال 2016 به اوج خود رسید و باعث مهاجرت وسیع این قومیت به سمت کشورهای همسایه و بویژه بنگلادش شد. در جریان این مهاجرت روهینگیاییهای بسیاری در آب جان سپردند. در این غائله 740 هزار نفر آواره شدند.
سپتامبر 2015
افسانه آیلان
حملات داعش در سوریه موجب آوارگی بسیاری از سوریهایی شد که احساس میکردند، اروپا میتواند جایی امنتر برای آنان باشد. آنان از مرزهای آبی ترکیه بهصورت غیر قانونی سوار قایقهایی ناامن میشدند. از جمله این مهاجران خانواده آیلان کردی بود. کودک سه سالهای که پیدا شدن جسد او در سواحل ترکیه باعث گشوده شدن آغوش آلمان به روی آنان شد.
ژوئن 2016
جدایی تلخ انگلیس از اروپا
روزی که انگلیسیها به پای صندوقهای رای رفتند و در رفراندوم برگزیت (جدایی انگلیس از اروپا) شرکت کردند، نمیدانستند نزدیک به 4 سال شاهد مناقشههای پارلمان با نخستوزیر یا بهتر بگوییم نخستوزیرهای خود خواهند بود. برگزیت سر دو نخست وزیر را زیر آب کرد و در نهایت بوریس جانسون سال 2019 با پیروزی در انتخابات قصد دارد به زودی برگزیت را اجرایی کند.
جولای 2016
کودتایی با عواقبی چند ساله
کودتای ترکیه در یک شب رخ داد، اما عواقب آن هنوز هم ادامه دارد. دولت ترکیه مسئول این کودتای نافرجام را فتحالله گولن معرفی کرد. کسی که زمانی به اردوغان کمک کرده بود به قدرت برسد اما سپس اقدام به تشکیل یک دولت موازی کرد و کودتا را رقم زد. در حوادث بعد از این کودتا دولت ترکیه هزاران نفر را از کار اخراج و دستگیر کرد.
ژانویه 2017
آغاز عصر ترامپ
دونالد ترامپ در پی پیروزی در انتخابات ماه نوامبر 2016 در پایان ژانویه 2017 وارد کاخ سفید شد. ریاست جمهوری ترامپ، پرحاشیهترین رئیسجمهوری امریکا، از همان روز نخست و با مراسم سوگند او عجین با حاشیه شد. تصاویری که کاخ سفید منتشر کرد، مدعی جمعیت بسیار زیادی بود. اما تصاویری که خبرگزاریها منتشر کردند، نشان میداد، مراسم در میان قهر مردم برگزار شده است.
آوریل 2017
یک جنگ و هزار مدعی
بحران داخلی سوریه که شروع آن به سال 2011 بر میگردد، میدانی برای جنگهای نیابتی شد. در این نبردها برخی گروهها در کسوت کمک به میان مردم سوریه رفتند اما تبدیل به عامل بحران شدند. کلاه سفیدها با انتشار تصاویری چنین دمشق را متهم به استفاده از بمب شیمیایی کردند. اما دولت آنان و تروریستها را عامل این دست حملات معرفی کرده است.
جولای 2017
موصل رها و آزاد
آزادی موصل بعد از سه سال حاکمیت داعش بر آن، نماد پایان داعش و شکست این گروه تروریستی در عراق بود. موصل اولین شهر بزرگی بود که داعش توانست طی 6 روز بر آن چیره شود و به نوعی آن را پایتخت خود بداند. هرچند که بعداً با پیشروی این گروه در سوریه ناآرام به طور رسمی رقه را پایتخت خود قرار داد.
اکتبر 2017
ابقای چهره محبوب چین
شی جینپینگ با قدرت تمام برای بار دوم به عنوان رئیس حزب کمونیست چین انتخاب شد. او در هفت سالی که از رهبریاش بر چین میگذرد، چهره این کشور را دگرگون کرده است. او با انقلاب نوینی که در چین به راه انداخت این کشور را تبدیل به یک قطب سیاسی و اقتصادی در جهان کرده و در داخل کشور خود نیز با مبارزه با فساد و رشوه تبدیل به چهرهای محبوب شدهاست.
آوریل 2018
فصل سبز «این» و «اون»
دیدار مون جائه این و کیم جونگ اون، بعد از 11 سال اولین رئیس جمهوری کره جنوبی و رهبر کره شمالی بودند که با یکدیگر دیدار کردند. ضمن آنکه اون، اولین رهبر کره شمالی شد که بعد از سال 1953 و پایان جنگ کره به کره جنوبی سفر میکرد. با این دیدار نسیم صلح در شبه جزیره کره وزیدن گرفت و امیدها برای پایان قهر دو کشور افزایش یافت.
اکتبر 2018
زجرکش کردن همسایه، کشتن مخالف
انتشار دو تصویر در این ماه عربستان را بهعنوان کشوری کودک کش و حکومتی که از کشتن مخالفان دریغ نمیکند، معرفی کرد. تصویر نخست متعلق به سفارت عربستان در استانبول است، جایی که جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد پادشاهی عربستان تکه تکه شد و تصویر دوم متعلق به امل حسین 7 ساله یمنی است که از شدت سوءتغذیه دندههایش بیرون زده و شکمش به کمرش چسبیده است.
ژوئن 2019
آپارتاید نوین
هر سال هزاران نفر از امریکای لاتین که کشورشان بهدلیل سیاستهای امریکا در شرایط اقتصادی نابسامانی به سر میبرد، به مکزیک میروند تا شاید با مهاجرت به امریکا زندگی بهتری داشته باشند. اما در دو سال اخیر و با سیاستهای آپارتایدی ترامپ، راه آنها به امریکا صعب العبور شده و در عبور از مناطق ناامن بسیاری از آنها در رودخانهها غرق میشوند.
جولای 2019
تماس پرمناقشه
تماس تلفنی دونالد ترامپ با ولودیمیر زلیسنکی، رئیسجمهوری اوکراین تبدیل به پاشنه آشیل ریاست جمهوری او شد. این تماس که وی در آن از همتای اوکراینی خود خواست به وی اطلاعاتی درباره جوبایدن، رقیب انتخاباتیاش بدهد، باعث شد دموکراتها در مجلس نمایندگان امریکا وی را به استیضاح بکشانند و چهارمین رئیسجمهوری امریکا شود که برای استیضاح او تلاش میشود.