شناسه : ۱۸۶۱۵۴۵ - دوشنبه ۹ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۳۶
بررسی تجارب کشورها در زمینه معافیتهای مالیاتی
به گزارش اقتصادآنلاین، دفتر مطالعات مالیه عمومی و توسعه مدیریت این مرکز روز یکشنبه در گزارشی با عنوان «بررسی تجارب کشورها در زمینه معافیتهای مالیاتی 2. درباره معافیت مالیات بر درآمد فعالیتهای هنری» آورده است: کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی که یکی از راهبردهای ایجاد توسعه و رشد اقتصادی پایدار محسوب میشود، مستلزم انجام برخی اصلاحات در ساختار غیرکارآمد نظام مالیاتی کنونی است.
این گزارش افزود: وجود پایههای مالیاتی محدود و فهرست بلندبالای معافیتهای مالیاتی در کشور ضمن اینکه عدالت مالیاتی را خدشهدار میکند باعث شده است در عمل نظام مالیاتی کشور یکی از کارکردهای اصلی خود یعنی بازتوزیع درآمد را بهدرستی انجام ندهد.
گزارش مرکز پژوهشها تصریح کرد: در ایران معافیتهای مالیاتی زیادی وجود دارد که ازجمله آنها میتوان به درآمدهای فعالان اقتصادی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی، سود سپردههای بانکی، صادرات برخی از مواد خام، فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی، مدارس غیرانتفاعی و فعالیتهای فرهنگی و هنری اشاره کرد. ویژگی مشترک قریب به اتفاق معافیتهای اعطایی در قانون مالیاتها در ایران این است که عموماً غیرهدفمند، غیرمشروط و دائمی هستند. درحالیکه معافیت مالیاتی لازم است در چارچوب مبانی نظری و تجربی تصویب و اجرایی شود.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ضمن بیان چرایی اعمال معافیت بر درآمد در نظامهای مالیاتی، به بررسی تجربه سایر کشورها در اعطای معافیت به فعالیتهای هنری پرداخته شده است.
براساس مطالعات مرکز پژوهشهای مجلس، بررسی دلایل نظری وضع معافیت مالیاتی در سایر کشورها در کنار واکاوی تجربه دیگر کشورها در حوزه اعطای معافیت به فعالیتهای هنری نشان میدهد معافیتهای قانونی اعطا شده به فعالیتهای هنری در کشور با منطق اعطای معافیتهای مالیاتی سازگار نبوده و سه ویژگی هدفمند بودن، مشروط بودن و غیردائمی بودن را ندارد.
براساس این گزارش ضمن در نظر گرفتن یک حداقلی از درآمد و اعطای معافیت مالیاتی تا آن سقف (مانند سایر مشاغل و حقوقبگیران)، درآمد حاصل از فعالیتهای هنری نیز همانند درآمد سایر مشاغل، مشمول پرداخت مالیات قرار گیرد.
مرکز پژوهشهای مجلس خاطرنشان کرد: براساس مبانی نظری و تجارب سایر کشورها، حمایت از فعالیتهای گوناگون بهندرت از مسیر اعطای معافیتهای مالیاتی آنها میگذرد بنابراین حمایت از فعالیتهای هنری نیز میتواند از مسیرهای دیگری غیر از معافیت مالیاتی انجام شود؛ بهطور مثال میتوان با افزایش منابع «صندوق اعتباری هنر» به حمایت (توسعهای، معیشتی، بیمهای و ...) از فعالان عرصه هنر در کشور پرداخت.