به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، بیست و چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده اتهامات علی دیواندری و 8 متهم دیگر مبنی بر اخلال در نظام اقتصادی کشور امروز (سهشنبه 8 بهمن ماه) در شعبه اول دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی موحد برگزار شد.
علی دیواندری، مجید سعادتی، بهروز مختاری، رحمت الله باختری، مهدی فلاحتیان، اسماعیل احدی، سمانه حضرتی آشتیانی، وحید نمازی و حسین ابوالحسنی متهمان این پرونده هستند و سه متهم این پرونده از جمله رحمت الله باختری، سمانه حضرتی آشتیانی و مجید سعادتی متواری هستند.
متهمان پرونده از طریق تشکیل و سردستگی شبکه کلاهبرداری و خیانت در امانت نسبت به وجوه بانکهای ملت و پارسیان، خرید و فروش کشتی، پرداخت وجوه به مهدی فلاحتیان، واگذاری نفت خام به رحمت الله باختری، تحصیل مال نامشروع و موضوع سفرهای محرمانه در کنار قاچاق حرفهای ارز به ترکیه تحت پیگرد قانونی قرار گرفتهاند.
در ابتدای جلسه متهم دیواندری با قرار گرفتن در جایگاه به بیان دفاعیات خود پرداخت و اظهار کرد: همان طور که در جلسه پیشین گفتم، جلسه قبل جلسه تخریب من بود که توسط نماینده دادستان صورت گرفت. تخریب یک مدیر ضد تحریمی به نفع مملکت نبوده و نمیدانم هزینه این را چه کسی باید بپردازد.
متهم دیواندری ادامه داد: من در جلسات غیر رسانهای حقایقی را گفتم که نماینده دادستان آنها را کتمان کرد و به من هتک حرمت داشت و این عادلانه نیست که مواردی خلاف واقع گفته شود.
وی ادامه داد: من با هیچ کسی رابطه سری نداشتم و اگر مدیری در قوه قضاییه در معرض اتهاماتی است که هنوز تحقیقات آن تمام نشده لازم نیست این حرفها اینجا بیان شود.
متهم دیواندری با اشاره به برگشت پول به خزانه دولت گفت: در جلسه پیشین بیان شده که بسیاری از اموال به خزانه دولت برگشتند و آقای فلاحتیان بدهی خود را پرداخت کرده است، اما بسیاری از ذینفعانی که در جلسات دادگاه حاضر میشوند به جای پاسخگویی قصد به حاشیه راندن جلسات دادگاه را دارند.
وی ادامه داد: برخی از موارد خارج از کیفر خواست بیان میشوند که من تمام آنها را رد میکنم.
متهم دیواندری با بیان اینکه من اولین مدیر عامل بانکی هستم که تحریم شده است، گفت: آقای قهرمانی تحت اظهارات دستغیب چیزی را گفتند که حقیقت نداشت. ایشان فرمودند که اگر سند آورده شود و در آن سند گفته شود که من بر اساس برجام از تحریم خارج شدم، او از من عذر خواهی میکند، آقای قهرمانی من سند وزارت امور خارجه را به شما نشان میدهم که سال 94 بر اساس عهدنامه برجام از تحریم خارج شدم.
وی ادامه داد: دستغیب من را با عوامل بیگانه مرتبط دانست، البته من در این باره او را به زودی در دادسرا ملاقات میکنم و من در تمام دفاعیات خود به صراحت گفتم که اگر فردی از وجوه بانکی سوء استفاده کرده باشد، باید به سزای اعمالش برسد و من هیچ حمایتی از هیچ فردی نداشتم و روحیه فساد ستیزی در من شناخته شده است.
متهم دیواندری افزود: من 250 برگ سند به دادگاه ارائه کردم، اما از بین تمام آن اسناد تنها 1 سند اکتفا شده و میتوانم بگویم که کیفرخواست از روی بغض و انتقام جویی شخصی نوشته شده و هر فردی که کیفرخواست را بخواند متوجه میشود که از روی انتقام شخصی این اسناد نوشته شده اند.
قاضی موحد گفت: انتقام شخصی باید دلیل داشته باشد، اما شما هنوز هیچ سندی ارائه ندادهاید و حتی درباره اتهاماتی که به کارشناس زده اید هم سندی نیاوردهاید، اینکه جلسه پیشین جلسه تخریب شما بوده کاملا کذب است.
وی ادامه داد: هر فردی مسئول اظهارات خویش است و جلسه پیشین هیچ ارتباطی با تخریب شما نداشت. اینکه شما دادگاه را به تخریب متهم میکنید، به هیچ وجه درست نیست.
قاضی موحد تصریح کرد: شما پول را بدون وثیقه و ضمانت دادهاید، به همین دلیل مسئول هستید و نمیتوانید که بگویید سعادتی پول داده است، زیرا شما مدیر بانک بودید.
قاضی موحد افزود: وقتی ما از شما میپرسیم چرا استعلام نکردید؟ در پاسخ میگویید: «به دلیل اینکه به ما نگفته بودند باید استعلام شود». این پاسخ غیر قابل قبول است، زیرا بر اساس قانون مکلف بودید که استعلام کنید. چرا فردی که سابقه نفاق داشته را وارد فعالیتهای تراستی کردید؟ از کجا معلوم که این فرد اطلاعات را افشا نکرده باشد؟
وی گفت: سعادتی دست راست تو و ابوالحسنی دست چپ تو بوده و شما 3 نفر باید پاسخگوی اموال به باد رفته بیت المال باشید.
قاضی موحد افزود: نزاکت دادگاه باید رعایت شود؛ این دادگاه 24 جلسه برای شنیدن حرفهای شما وقت داشت، اما شما مسئولیت نمیپذیری. مدیر بانک بودی، اما درباره اقداماتی که انجام دادی حرف نمیزنی.
وی ادامه داد: من درباره رفتن شما از بانک پارسیان تحقیق کردم. درباره رفتن خود از بانک هم حرفهایی خلاف واقع داشتهای. آقایان هیچ کدام حرفهای شما را تأیید نکردند.
متهم دیواندری با اشاره به مواردی که در کیفرخواست آمده است، گفت: تصویری از من در کیفرخواست آمده که نشان میدهد من فشار آوردهام که این موضوع کذب است؛ از مدیران بانک پارسیان و ملت میخواهم که بیایند در این مورد حرف بزنند.
قاضی گفت: ما اشخاصی را که میدانستیم به دادگاه آوردیم و مشخص شد که شما به افراد فشار آوردید.
متهم دیواندری گفت: صرف متهم کردن افراد درست نیست، اگر در شرکت داریس فعالیتی انجام میشد با هماهنگی مدیران بوده است، عادلانه نیست که فقط یکی از امضا کنندگان مورد بازخواست قرار گیرد.
وی با بیان اینکه کارنامه من در بانک ملت با دستورات بدون مصوبه در تعارض است، گفت: من به هیچ فردی نگفتم که کار پنهانی انجام دهد و آن را تنفیذ کند. اگر تنفیذی صورت گرفته دیگران هم مقصر هستند و باید درباره آن صحبت کنند. هیچ دستوری خارج از مصوبات نبوده است.
متهم دیواندری گفت: عملکرد من در 3 سال اخیر تنها این 3 پرونده نیست، زیرا من تسهیلات سودآوری برای بانک داشتهام و سبب ارزش آفرینی بسیاری برای کشور شدهام، چرا شما تنها به این 3 پرونده توجه میکنید، این 3 موضوع برای شرکتهای پوششی بودهاند، اما چرا بعد از رفتن من از بانک باز هم تسهیلات فلاحتیان تمدید شد؟
وی ادامه داد: اگر آقای باختری بدهکار بود، چرا به جای اقدام حقوقی چکهای جدید برای بدهیهای او اخذ شدند و بر چه اساسی دکلها به شرط اجاره به شرط تملیک به باختری داده شدند؟
متهم دیواندری گفت: چرا مدیران بعد از من مسئولیت نظارتی نداشتند؟ تهاتر دکلها در دوره من نبود و گران نماییهای صورت گرفته پس از من رخ داد.
قاضی موحد گفت: اگر شرایط فراهم نباشد ممکن است معاون به جای مباشر تعقیب شود و این موضوع منع قانونی ندارد، ممکن است در پروندهای برای برخی افراد منع تعقیب بخورد، اما برای برخی دیگر حکم صادر شود.
متهم دیواندری گفت: مدیرعامل بانک در زمان ارائه تسهیلات به آقای باختری فرد دیگر بود.
قاضی موحد گفت: ما در پرونده بابک زنجانی هم متهمان بسیار دیگری داریم که پرونده نسبت به آنها مفتوح است، اما نسبت به خود بابک زنجانی حکم اعدام صادر شد، البته فکر میکنم شما هم خود در آن پرونده متهم هستید.
متهم دیواندری گفت: خیر، من در آن پرونده اتهامی ندارم.
نماینده دادستان گفت: نگران نباشید، دیر یا زود درباره آن موضوع هم بررسیها صورت میگیرد.
متهم دیواندری با اشاره به سال 93 و سال 94 اظهار کرد: چرا در این سالها اعتبارسنجی صورت نگرفت؟ دلیل مطرح کردن موارد مختلط برای به تعویق انداختن بدهی آقایان در پرونده خرید کشتی است.
وی ادامه داد: آقای فلاحتیان بدهیهای خود را پذیرفته و در حال پرداخت آنها است.
قاضی موحد درباره پرداخت بدهیهای فلاحتیان تصریح کرد: پرداخت بدهیها هم به دلیل آن است که دو بار چک ایشان برگشت خورد و ما دیگر ناچار شدیم با التماس و قسم از او بخواهیم تا بدهی خود را پرداخت کند، شما در دادگاه از اتهامات خود دفاع کنید، نیازی نیست که درباره اتهامات فردی دیگر صحبت کنید.
در این هنگام محمد آرام به عنوان یکی از مطلعان پرونده گفت: بخشی از سودها را ایشان پرداخت کردند.
متهم دیواندری با بیان اینکه دستغیب مبلغ 25 میلیارد دلار وام گرفته است، گفت: این وام 7 سال معوق بود و در نهایت به جای پرداخت 40 میلیون دلار، 19 میلیون دلار پرداخت کرد، اما این پرونده از دادسرای ناحیه 8 خارج شده است.
نماینده دادستان تصریح کرد: به دلیل این صحبت من علیه آقای دیواندری اعلام جرم افترا علیه دادسرا میکنم.
متهم دیواندری گفت: تمام اقدامات بانک پارسیان داخل شعب بانک انجام شده است.
قاضی موحد گفت: آقای دیواندری عینک بدبینی را از چشمانتان بردارید، شما به همه بدبین هستید.
متهم دیواندری گفت: چرا اسمی از وام گیرنده، خریدار کشتی آورده نمیشود؟
نماینده دادستان گفت: به دلیل آن که شما هیچگاه چنین تقاضایی نداشتید.
متهم دیواندری با اشاره به کیفرخواست گفت: چرا باید کیفرخواست نصف شود؟ چرا دستغیب نباید در کیفرخواست حضور داشته باشد؟
قاضی موحد گفت: اگر این ادعای شما صحیح باشد برحسب اطلاعاتی که من دارم بسیاری از کارها به دلیل رفتارهای ناشایست و لابی گریهای شما دچار تعویق شده است، شما به افرادی مختلف مراجعه کردید و زنگ زدید به بازپرس، اگر حتی ادعاهایتان هم درست باشد، اما به دلیل اقداماتی که انجام دادهاید روند بررسی دچار حواشی شده است.
متهم دیواندری تصریح کرد: من سند ذی نفع بودن سید احسان سخایی را ارائه کردم، اما چرا اطلاعات آنها وارد پرونده نشده است؟
در حال تکمیل...