ماهان شبکه ایرانیان

با افشاگری نماینده دادستان در دادگاه مشخص شد؛

چه کسی بابک زنجانی را مولتی میلیاردر کرد؟

بیست و چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده اتهامات علی دیواندری و ۸ متهم دیگر مبنی بر اخلال در نظام اقتصادی کشور برگزار شد.

چه کسی بابک زنجانی را مولتی میلیاردر کرد؟

بیست و چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده فساد بانک ملت و پارسیان آغاز شدبه گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، بیست و چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده اتهامات علی دیواندری و 8 متهم دیگر مبنی بر اخلال در نظام اقتصادی کشور امروز (سه‌شنبه 8 بهمن ماه) در شعبه اول دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی موحد برگزار شد.

علی دیواندری، مجید سعادتی، بهروز مختاری، رحمت الله باختری، مهدی فلاحتیان، اسماعیل احدی، سمانه حضرتی آشتیانی، وحید نمازی و حسین ابوالحسنی متهمان این پرونده هستند و سه متهم این پرونده از جمله رحمت الله باختری، سمانه حضرتی آشتیانی و مجید سعادتی متواری هستند.

متهمان پرونده از طریق تشکیل و سردستگی شبکه کلاهبرداری و خیانت در امانت نسبت به وجوه بانک‌های ملت و پارسیان، خرید و فروش کشتی، پرداخت وجوه به مهدی فلاحتیان، واگذاری نفت خام به رحمت الله باختری، تحصیل مال نامشروع و موضوع سفر‌های محرمانه در کنار قاچاق حرفه‌ای ارز به ترکیه تحت پیگرد قانونی قرار گرفته‌اند.

در ابتدای جلسه متهم دیواندری با قرار گرفتن در جایگاه به بیان دفاعیات خود پرداخت و اظهار کرد: همان طور که در جلسه پیشین گفتم، جلسه قبل جلسه تخریب من بود که توسط نماینده دادستان صورت گرفت. تخریب یک مدیر ضد تحریمی به نفع مملکت نبوده و نمی‌دانم هزینه این را چه کسی باید بپردازد.

متهم دیواندری ادامه داد: من در جلسات غیر رسانه‌ای حقایقی را گفتم که نماینده دادستان آن‌ها را کتمان کرد و به من هتک حرمت داشت و این عادلانه نیست که مواردی خلاف واقع گفته شود.

وی ادامه داد: من با هیچ کسی رابطه‌ سری نداشتم و اگر مدیری در قوه قضاییه در معرض اتهاماتی است که هنوز تحقیقات آن تمام نشده لازم نیست این حرف‌ها اینجا بیان شود.

متهم دیواندری با اشاره به برگشت پول به خزانه دولت گفت: در جلسه پیشین بیان شده که بسیاری از اموال به خزانه دولت برگشتند و آقای فلاحتیان بدهی خود را پرداخت کرده است، اما بسیاری از ذی‌نفعانی که در جلسات دادگاه حاضر می‌شوند به جای پاسخگویی قصد به حاشیه راندن جلسات دادگاه را دارند.

وی ادامه داد: برخی از موارد خارج از کیفر خواست بیان می‌شوند که من تمام آن‌ها را رد می‌کنم.

متهم دیواندری با بیان اینکه من اولین مدیر عامل بانکی هستم که تحریم شده است، گفت: آقای قهرمانی تحت اظهارات دستغیب چیزی را گفتند که حقیقت نداشت. ایشان فرمودند که اگر سند آورده شود و در آن سند گفته شود که من بر اساس برجام از تحریم خارج شدم، او از من عذر خواهی می‌کند، آقای قهرمانی من سند وزارت امور خارجه را به شما نشان می‌دهم که سال 94 بر اساس عهدنامه برجام از تحریم خارج شدم.

وی ادامه داد: دستغیب من را با عوامل بیگانه مرتبط دانست، البته من در این باره او را به زودی در دادسرا ملاقات می‌کنم و من در تمام دفاعیات خود به صراحت گفتم که اگر فردی از وجوه بانکی سوء استفاده کرده باشد، باید به سزای اعمالش برسد و من هیچ حمایتی از هیچ فردی نداشتم و روحیه فساد ستیزی در من شناخته شده است.

متهم دیواندری افزود: من 250 برگ سند به دادگاه ارائه کردم، اما از بین تمام آن اسناد تنها 1 سند اکتفا شده و می‌توانم بگویم که کیفرخواست از روی بغض و انتقام جویی شخصی نوشته شده و هر فردی که کیفرخواست را بخواند متوجه می‌شود که از روی انتقام شخصی این اسناد نوشته شده اند.

قاضی موحد گفت: انتقام شخصی باید دلیل داشته باشد، اما شما هنوز هیچ سندی ارائه نداده‌اید و حتی درباره اتهاماتی که به کارشناس زده اید هم سندی نیاورده‌اید، اینکه جلسه پیشین جلسه تخریب شما بوده کاملا کذب است.

وی ادامه داد: هر فردی مسئول اظهارات خویش است و جلسه پیشین هیچ ارتباطی با تخریب شما نداشت. اینکه شما دادگاه را به تخریب متهم می‌کنید، به هیچ وجه درست نیست.

قاضی موحد تصریح کرد: شما پول را بدون وثیقه و ضمانت داده‌اید، به همین دلیل مسئول هستید و نمی‌توانید که بگویید سعادتی پول داده است، زیرا شما مدیر بانک بودید.

قاضی موحد افزود: وقتی ما از شما می‌پرسیم چرا استعلام نکردید؟ در پاسخ می‌گویید: «به دلیل اینکه به ما نگفته بودند باید استعلام شود». این پاسخ غیر قابل قبول است، زیرا بر اساس قانون مکلف بودید که استعلام کنید. چرا فردی که سابقه نفاق داشته را وارد فعالیت‌های تراستی کردید؟ از کجا معلوم که این فرد اطلاعات را افشا نکرده باشد؟

وی گفت: سعادتی دست راست تو و ابوالحسنی دست چپ تو بوده و شما 3 نفر باید پاسخگوی اموال به باد رفته بیت المال باشید.

قاضی موحد افزود: نزاکت دادگاه باید رعایت شود؛ این دادگاه 24 جلسه برای شنیدن حرف‌های شما وقت داشت، اما شما مسئولیت نمی‌پذیری. مدیر بانک بودی، اما درباره اقداماتی که انجام دادی حرف نمی‌زنی.

وی ادامه داد: من درباره رفتن شما از بانک پارسیان تحقیق کردم. درباره رفتن خود از بانک هم حرف‌هایی خلاف واقع داشته‌ای. آقایان هیچ کدام حرف‌های شما را تأیید نکردند.

متهم دیواندری با اشاره به مواردی که در کیفرخواست آمده است، گفت: تصویری از من در کیفرخواست آمده که نشان می‌دهد من فشار آورده‌ام که این موضوع کذب است؛ از مدیران بانک پارسیان و ملت می‌خواهم که بیایند در این مورد حرف بزنند.

قاضی گفت: ما اشخاصی را که می‌دانستیم به دادگاه آوردیم و مشخص شد که شما به افراد فشار آوردید.

متهم دیواندری گفت: صرف متهم کردن افراد درست نیست، اگر در شرکت داریس فعالیتی انجام می‌شد با هماهنگی مدیران بوده است، عادلانه نیست که فقط یکی از امضا کنندگان مورد بازخواست قرار گیرد.

وی با بیان اینکه کارنامه من در بانک ملت با دستورات بدون مصوبه در تعارض است، گفت: من به هیچ فردی نگفتم که کار پنهانی انجام دهد و آن را تنفیذ کند. اگر تنفیذی صورت گرفته دیگران هم مقصر هستند و باید درباره آن صحبت کنند. هیچ دستوری خارج از مصوبات نبوده است.

متهم دیواندری گفت: عملکرد من در 3 سال اخیر تنها این 3 پرونده نیست، زیرا من تسهیلات سودآوری برای بانک داشته‌ام و سبب ارزش آفرینی بسیاری برای کشور شده‌ام، چرا شما تنها به این 3 پرونده توجه می‌کنید، این 3 موضوع برای شرکت‌های پوششی بوده‌اند، اما چرا بعد از رفتن من از بانک باز هم تسهیلات فلاحتیان تمدید شد؟

وی ادامه داد: اگر آقای باختری بدهکار بود، چرا به جای اقدام حقوقی چک‌های جدید برای بدهی‌های او اخذ شدند و بر چه اساسی دکل‌ها به شرط اجاره به شرط تملیک به باختری داده شدند؟

متهم دیواندری گفت: چرا مدیران بعد از من مسئولیت نظارتی نداشتند؟ تهاتر دکل‌ها در دوره من نبود و گران نمایی‌های صورت گرفته پس از من رخ داد.

قاضی موحد گفت: اگر شرایط فراهم نباشد ممکن است معاون به جای مباشر تعقیب شود و این موضوع منع قانونی ندارد، ممکن است در پرونده‌ای برای برخی افراد منع تعقیب بخورد، اما برای برخی دیگر حکم صادر شود.

متهم دیواندری گفت: مدیرعامل بانک در زمان ارائه تسهیلات به آقای باختری فرد دیگر بود.

قاضی موحد گفت: ما در پرونده بابک زنجانی هم متهمان بسیار دیگری داریم که پرونده نسبت به آن‌ها مفتوح است، اما نسبت به خود بابک زنجانی حکم اعدام صادر شد، البته فکر می‌کنم شما هم خود در آن پرونده متهم هستید.

متهم دیواندری گفت: خیر، من در آن پرونده اتهامی ندارم.

نماینده دادستان گفت: نگران نباشید، دیر یا زود درباره آن موضوع هم بررسی‌ها صورت می‌گیرد.

متهم دیواندری با اشاره به سال 93 و سال 94 اظهار کرد: چرا در این سال‌ها اعتبارسنجی صورت نگرفت؟ دلیل مطرح کردن موارد مختلط برای به تعویق انداختن بدهی آقایان در پرونده خرید کشتی است.

وی ادامه داد: آقای فلاحتیان بدهی‌های خود را پذیرفته و در حال پرداخت آن‌ها است.

قاضی موحد درباره پرداخت بدهی‌های فلاحتیان تصریح کرد: پرداخت بدهی‌ها هم به دلیل آن است که دو بار چک ایشان برگشت خورد و ما دیگر ناچار شدیم با التماس و قسم از او بخواهیم تا بدهی خود را پرداخت کند، شما در دادگاه از اتهامات خود دفاع کنید، نیازی نیست که درباره اتهامات فردی دیگر صحبت کنید.

در این هنگام محمد آرام به عنوان یکی از مطلعان پرونده گفت: بخشی از سود‌ها را ایشان پرداخت کردند.

متهم دیواندری با بیان اینکه دستغیب مبلغ 25 میلیارد دلار وام گرفته است، گفت: این وام 7 سال معوق بود و در نهایت به جای پرداخت 40 میلیون دلار، 19 میلیون دلار پرداخت کرد، اما این پرونده از دادسرای ناحیه 8 خارج شده است.

نماینده دادستان تصریح کرد: به دلیل این صحبت من علیه آقای دیواندری اعلام جرم افترا علیه دادسرا می‌کنم.

متهم دیواندری گفت: تمام اقدامات بانک پارسیان داخل شعب بانک انجام شده است.

قاضی موحد گفت: آقای دیواندری عینک بدبینی را از چشمانتان بردارید، شما به همه بدبین هستید.

متهم دیواندری گفت: چرا اسمی از وام گیرنده، خریدار کشتی آورده نمی‌شود؟

نماینده دادستان گفت: به دلیل آن که شما هیچگاه چنین تقاضایی نداشتید.

متهم دیواندری با اشاره به کیفرخواست گفت: چرا باید کیفرخواست نصف شود؟ چرا دستغیب نباید در کیفرخواست حضور داشته باشد؟

قاضی موحد گفت: اگر این ادعای شما صحیح باشد برحسب اطلاعاتی که من دارم بسیاری از کار‌ها به دلیل رفتار‌های ناشایست و لابی گری‌های شما دچار تعویق شده است، شما به افرادی مختلف مراجعه کردید و زنگ زدید به بازپرس، اگر حتی ادعاهایتان هم درست باشد، اما به دلیل اقداماتی که انجام داده‌اید روند بررسی دچار حواشی شده است.

متهم دیواندری تصریح کرد: من سند ذی نفع بودن سید احسان سخایی را ارائه کردم، اما چرا اطلاعات آن‌ها وارد پرونده نشده است؟

این متهم گفت: عده‌ای با مهربانی بدهی دستغیب را نادیده گرفتند، اگر ضابط ورود پیدا نمی‌کرد و با فروش کشتی بدهی پرداخت می‌شد بدهکار نباید پشت ضابط پنهان شود.

او ادامه داد: من هیچ زمانی درخواستی مبنی بر عدم رسیدگی به پرونده نداشتم و حرف‌های مهمی در جلسات غیر رسانه‌ای زده‌ام.

متهم دیواندری بیان کرد: نمی‌دانم چرا دستغیب و سخایی پول‌ها را پس نمی‌دهند؟

قاضی موحد گفت: پول به حساب چه کسی رفته است؟

متهم دیواندری گفت: فروشنده که سعادتی وکیل مختاری بوده است.

متهم مختاری گفت: من حق فروش نداشتم.

قاضی موحد گفت: سعادتی از مختاری تعهد گرفته و بر اساس آن تعهد مختاری حتی نمی‌توانست حرف بزند. مختاری باید این را قبلا افشا می‌کرد، اما تازه این صحبت‌ها را به ما زده است، چرا اجازه دادید سعادتی فرار کند، حضور سعادتی در دادگاه به شما کمک می‌کرد ما هر راهی را که پیش می‌گیریم به سعادتی می‌رسیم.

متهم دیواندری اظهار کرد: من اسناد را ارائه کردم که دستغیب برای بدهی خود اموال را برداشته است. دستغیب کار‌های ارزشمند ما را به نام خود می‌زند و مشکلات را به گردن من می‌اندازد.

این متهم ادامه داد: در مدیریت من وجوهی جابه‌جا نشده و سخایی قرارداد را به عنوان مالک تأیید کرد که مدیون بانک پارسیان است.

او ادامه داد: نماینده دادستان بی مهابا از بدهکار بزرگ بانکی حمایت می‌کند، نمی‌دانم چرا به سخایی و دستغیب که می‌رسد راه خود را کج می‌کند.

قاض موحد گفت: قهرمانی قبل از رسیدن پرونده به شعبه هیچ اطلاعاتی نداشت و دادستان قهرمانی را به ما معرفی و قبل از رسیدن پرونده به دادگاه به مدت یک هفته به صورت شبانه‌روزی پرونده را مطالعه کرد، نباید شما به نماینده دادستان اتهام وارد کنید.

در ادامه جلسه مستشار دادگاه گفت: شما با منابع ارزی خارج از کشور فردی را مشارکت دادید بدون آن که طرف مقابلتان آورده‌ای داشته باشد و در کار مدیریت کشتی هم با سعادتی بوده و منابع خرید پول کشتی را با مختاری انجام دادید و منافع را به فردی که هیچ آورده‌ای نداشته تزریق کردید.

او ادامه داد: ما قانع نشده‌ایم نشان بدهید که پول تسهیلات به سمت شرکت سمپ شیپ واریز شده است.

قاضی موحد گفت: ما بار‌ها اعلام کرده‌ایم که متهمانی که به خارج از کشور فرار کرده‌اند باز گردند، زیرا ما با آن‌ها قطعا مساعدت خواهیم داشت، تضامین هم دادیم و اعلام می‌کنیم که زنگ بزنید تا برگردند.

متهم دیواندری گفت: دختر من در بیمارستان بود و هنگام جراحی آقای دستغیب با سوء استفاده از مدیر دفتر من به بیمارستان آمدند و از لطف من سوءاستفاده کردند و به جای گفتن بیمارستان گاندی از واژه هتل گاندی استفاده کردند.

قاضی موحد گفت: آیا سعادتی دو تابعیتی بود؟

متهم دیواندری گفت: زندگی سعادتی در انگلستان بود، البته بانک پارسیان در این پرونده از من شکایتی نکرده است.

نماینده حقوقی بانک پارسیان گفت: از روز اولی که پرونده تشکیل شد، ما علیه تمام افرادی که نام آن‌ها در کیفرخواست آمده است شکایت کردیم، البته پرونده‌ای هم در دادسرا درباره آقای دستغیب مفتوح است که تقاضای باز شدن دوباره این پرونده را داریم.

متهم دیواندری گفت: سازمان اطلاعات با وام گیرنده که آقای دستغیب است ارتباط دارد و به خاطر وجود سخایی و از آنجایی که سخایی با دستغیب شریک است، این منفعت به وجود آمده است.

قاضی موحد گفت: شما باید مستند صحبت کنید از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون مسئولان متعددی از جمله نخست وزیر، معاون اول رئیس جمهور عزل شدند و در دستگاه قضا محاکمه شدند، هر چه شما گفتید گوش کردیم، اما برای ادعاهایتان سند بیاورید.

در ادامه جلسه دستغیب به عنوان یکی از مطلعان پرونده در جایگاه حاضر شد و گفت: من تمام زندگی خود را کنار گذاشتم و 300 روز به بازرسی رفتم، اگر می‌خواهید از اسم دستغیب استفاده کنید، بدانید که شما خودتان سخایی را آوردید.

در ادامه جلسه مستشار دادگاه از متهم دیواندری پرسید که شما چند سفر خارجی رفتید؟

متهم دیواندری پاسخ داد: 13 سفر که به طور معمول هر ماه 2 و نیم روز بود.

در ادامه جلسه محمد آرام به عنوان مطلع گفت: اگر سفر‌ها در شرکت انجام می‌گرفت ما از آن خبر داشتیم، اما سفر‌های دیگر که مرتبط با بانک بودند خیر.

در ادامه جلسه دادگاه قهرمانی نماینده دادستان با قرار گرفتن در جایگاه مخصوص گفت: دیواندری می‌گوید که در جلسه گذشته تحقیر شده و ادعا کرد که سرمایه اجتماعی هم تحقیر شده و تیر زهرآلود به سمت نظام آمده است، اما بدانید که آقای دیواندری محاکمه شما به نفع اقتصاد کشور است و نظام نفس راحتی می‌کشد.

او ادامه داد: دیواندری می‌گوید که 250 سند ارائه دادند، اما به والله هنوز یک سند هم از سمت ایشان ارائه نشده است.

او ادامه داد: آقای دیواندری می‌گویند که کیفرخواست هدفمند بوده و 124 مرتبه اسم ایشان در کیفرخواست آمده است، اما چرا آقای دیواندری خودتان در دفاعیات بیش از هزار مرتبه اسم آقای دستغیب را آورده‌اید.

او افزود: اینجا فضای عدالت است و من به عنوان نماینده 80 میلیون نفر یقه شما را می‌گیرم و به این موضوع افتخار می‌کنم.

قهرمانی تصریح کرد: شما گفتید که هیچ رابطه سری و غیر سری با کسی نداشته‌اید، اما چرا با فرد غیر ذی‌سمت ارتباط گرفته‌اید؟ چرا با کسی خارج از تیم قضایی حرف می‌زنید و آن اتفاقات ناگوار رخ داد.

قهرمانی ادامه داد: می‌گویید مطلعین آمدند و بحث را به حاشیه بردند؛ من دوست دارم افکار عمومی فیلم جلسات غیر رسانه‌ای را ببینند تا مردم متوجه شوند که دیواندری به آن‌ها فشار آورده است.

نماینده دادستان افزود: بفرمایید کدام یک از صحبت‌های من غیر مستند است، شما با ذوق زدگی از بازگشت پول صحبت می‌کنید و خوشحال هستید.

دیواندری در ادامه گفت: اینکه کسی بخواهد برای تأسیس بانک پیشنهادی بدهد شوخی بیش نیست، چون این کار امکان پذیر نیست؛ از نماینده دادستان می‌خواهم راجع به حرف‌هایی که دستغیب راجع به روابط من با برخی از افراد گفته است تحقیق شود و من هم آمادگی دارم اسناد را ارائه کنم.

وی افزود: آقای آرام من هیچ وقت در دادگاه نگفتم که شما مرتکب کار خلافی شدید یا برخی از حقایق را نگفته‌اید.

دیواندری اظهار کرد: تا زمان مدیریت من 285 میلیون دلار از وجوه نفتی تصفیه شده است. این پول‌ها در اختیار آقای باختری قرار گرفتند و آقای باختری نفت‌ها را فروخته است.

در این هنگام آرام از جایگاه خود برخاست و گفت: هیچ مبلغی بابت بن شناسایی نشده است.

دیواندری ادامه داد: آخرین قرارداد نفتی 54 روز قبل از خارج شدن من از بانک ملت صادر شده و این فرآیند قبل از خارج شدن من از این بانک نیز متوقف شده است.

دیواندری بیان کرد: 134 میلیون دلار از سررسید وجوه همزمان با خروج من از بانک بوده است.

وی با بیان اینکه شما هنگام ارائه صورت‌های مالی در دادگاه فرمودید که مشخص نیست این صورت حساب‌ها درست باشد، گفت: نسخ اصلی صورت‌های مالی از اسناد شرکت داریس را در اختیار شما قرار خواهم داد.

دیواندری افزود: آهن‌های آرام بابت بن‌های جایگزین خریداری شده است، وجوهی سوء استفاده شده که شما باید پاسخگوی آن باشید، چون من در آن زمان در بانک نبودم و در صورت وجود ابهام در صورت حساب‌ها باید از شرکت داریس سوال شود.

وی درباره باختری نیز گفت: آقای باختری بنا به اظهار وکیل ایشان در سن 18 سالگی دستگیر شده است، اما توسط دستگاه قضا عفو می‌شود، اگر ایشان عنصر خطرناکی بوده دستگاه قضا او را آزاد نمی‌کرد و ثانیا ایشان با ارگان‌های دولتی مثل شرکت نفت همکاری داشته و آن‌ها از این همکاری ایرادی نگرفتند، پس جناب آقای قهرمانی دور از انصاف است که ایشان را به سازمان منافقین پیوند دهید، آقای باختری هنوز هم فعال است و کار تجاری انجام می‌دهد.

قاضی موحد خطاب به دیواندری گفت: شما می‌فرمایید بانکی هستید، اما هنوز مشخص نمی‌کنید که چگونه به این اشخاص پول داده شده است؟ شرکت‌ها کاملاً تحت نظر بانک و وابسته به شما بودند که اعضای هیئت مدیره را خودتان تعیین کردید و حتی کشتی خریدید، پول را دادید و بعد مصوبه گرفتید.

دیواندری پاسخ داد: من تمام اسناد را ارائه دادم که در خرید کشتی نقشی نداشتم.

در این هنگام قهرمانی نماینده دادستان در ارتباط با لزوم استعلام از مراجع امنیتی توسط شخص آقای دیواندری هنگام همکاری با بعضی از اشخاص صحبت کرد.

دیواندری پاسخ داد: آقای قهرمانی استعلام از مراجع امنیتی در مصوبه در آن هنگام وجود نداشت و از سال 93 اضافه شده است.

قاضی موحد گفت: بحث این است که نظام مجوز و مأموریت خاصی به شما داده و در عین حال برای شما چارچوب تعیین کرده است، اما شما چارچوب آن را رعایت نکردید. شما باید از وزارت اطلاعات استعلام می‌گرفتید که آیا آقای سعادتی و... مورد تأیید هستند یا نه.

در این هنگام دستغیب از میان حضار برخاست و گفت: در سال‌های 91 و 92 پولی که از سومو به حساب بانک ملت رفته است، متعلق به وزارت نفت بوده است. من تحقیق کردم پولی که از سومو گرفتیم نیز طی پروسه 7_6 ماهه به شرکت پخش فرآورده‌های نفتی داده نمی‌شد.

دیواندری در پاسخ به اظهارات دستغیب اظهار کرد: آقای دستغیب دو نقش ایفا می‌کردند، اولین نقش ایشان این بود که وکیل معرفی می‌کرد و کار تراستی انجام داده و دومین نقش این بود که ایشان برای شرکت پخش کار می‌کرد و گازوئیل می‌گرفت و به عراق صادر می‌کرد. ایشان بدهکار شرکت پخش هستند و پولشان را بابت بدهی شرکت پخش به بانک ملت دادند و بانک ملت در اختیار شرکت‌های تحت عملش گذاشته است.

وی در مورد سعادتی گفت: در مورد آقای سعادتی بعد از کنار گذاشتن ایشان از شعبه مرکزی آیا اسنادی مبنی بر تخلف ایشان از مراجع بازرسی وجود دارد یا خیر؟ اگر آقای سعادتی با توصیه اینجانب در پستی بوده است چرا بعد از خروج من از بانک ایشان همچنان در پست خود باقی مانده است؟ و چرا شرکت داریس در فعالیت‌های آقای سعادتی نظارتی نداشته است؟ چرا گزارش تخلف ایشان را مطرح نکردند آیا این نقص در پرونده نیست؟

وی ادامه داد: دستغیب برای خرید کشتی به بانک پارسیان مراجعه کرده و اعلام ایشان برای خرید کشتی تصمیم شخصی در جهت منافع خودشان بوده و ایشان انسان بالغ و کامل هستند. تمام اسناد داریس نشان می‌دهد که آقای دستغیب برای خرید کشتی از بانک پارسیان وام گرفتند، اما ایشان را در کیفرخواست قربانی جلوه دادند.

دیواندری افزود: دستغیب، بدهکار 740 میلیارد تومانی است که نمی‌تواند قربانی باشد، بلکه ایشان می‌خواهد از پرداخت بدهی فرار کند.

مستشار دادگاه از دیواندری پرسید: مالک واقعی شرکت امرالد آقای سعادتی بوده است. شما در جریان نبودید رئیس واقعی شرکت امرالد آقای سعادتی بوده؟

دیواندری پاسخ داد: نه، من در جریان نبودم.

نماینده دادستان در ارتباط با بستن قرارداد با شرکت امرالد گفت: برای دور زدن تحریم‌ها باید با یک شرکت خارجی قرارداد ببندید، شما اول باید poa می‌گرفتید و بعد قرارداد می‌بستید.

نماینده دادستان خطاب به ابوالحسنی گفت: سعادتی چه کاره بانک پارسیان بود که شرکتتان دست او بوده است؟

قهرمانی تصریح کرد: شما ارز مرغوب کشور را دادید و رفت و اکنون خوشحال هستید که ملک را پس داده‌اید. شما نفتی که ثروت کشور بوده را هدر داده اید و اکنون خوشحال هستید که یک دکل قراضه به عنوان اضافه پول برگردانده‌اید.

وی تصریح کرد: مغایرت تاریخی اهمیت بسیاری دارد، می‌گویید که کیفرخواست از روی بغض تنظیم شده، اما شما همه جا برای اعمال نفوذ رفتید. آقایان حتی در خبرنگاران هم نفوذ کردند و مدیر روابط عمومی آقای دیواندری هر روز با خبرنگاران تماس می‌گیرد، حتی نمایندگان مجلس هم با من تماس گرفتند و گفتند شما با آن‌ها لابی گری داشتید.

نماینده دادستان تصریح کرد: در کل مجموعه سه پرونده متشکل از باختری، فلاحتیان و کشتی بیش از 660 میلیون دلار ارز از بانک‌های پارسیان و ملت رفته است که در مجموع آن‌ها نه مصوبه‌ای وجود داشته و نه قراردادی موجود است و هیچ یک از اعضای هیئت مدیره هم از این موضوع خبر نداشته‌اند.

قهرمانی با اشاره به خروج از تحریم دیواندری تصریح کرد: اگر تحریم بودید چگونه ایتالیا رفته‌اید. شما برای من از مدیر کنسول گری نامه آوردید نه از وزارت امور خارجه، زمانی که قرارداد برجام نوشته شد شما از تحریم خارج شدید، اما با خروج ایالات متحده و اروپا از برجام باز هم نام افرادی که قبلا در تحریم بودند در تحریم‌ها قرار گرفت، اما اسمی از شما در لیست تحریمی‌ها نیامد.

وی با اشاره به حضور نام دیواندری در پرونده بابک زنجانی گفت: نام شما در پرونده بابک زنجانی هم وجود داشته، اما می‌گویید من متهم پرونده بابک زنجانی نیستم. شما بابک زنجانی سازی کرده‌اید، به بابک زنجانی اگر شما نبودید حتی بستنی هم نمی‌دادند، اما شما زنجانی را ساختید.

نماینده دادستان بیان کرد: اگر ادله مجرمانه دارید من میان افراد تفاوت قائل نمی‌شوم و دستغیب و بزرگ‌تر از او را هم در برابر عدالت محاکمه می‌کنم. مسائل شخصی خود و خصومتی که با دستغیب دارید را وارد پرونده نکنید. چگونه شما 6 ماه قبل از آن که قراردادی امضا کنید به دستغیب پول دادید، اما در بهمن ماه قرارداد بسته شد که البته این پول هم به سعادتی داده شده است.

در ادامه نوبت عصر دادگاه قاضی موحد از بهروز مختاری متهم ردیف سوم پرونده خواست در جایگاه قرار گیرد و دفاعیات خود را بیان کند.

قاضی موحد ضمن تفهیم اتهام به وی گفت: اگر دفاعی دارید، بیان کنید.

مختاری گفت: بهروز مختاری، 70 ساله، فوق لیسانس با 40 سال سابقه مدیریت صنعتی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی هستم.

وی افزود: من کارآفرین، متأهل، دارای 2 فرزند با 41 سال سابقه فعالیت در زمینه تولیدات پالایشگاهی و دو تابعیتی (تابعیت آمریکا) هستم.

مختاری اظهار کرد: من آدم بی نام و نشانی نیستم و با 53 سال سابقه کاری، 389 روز زندانم را می‌گذرانم. بنده هیچ گونه بدهی بانکی، مالیاتی و بیمه‌ای ندارم و در طول زندگی همیشه به قوانین و مقررات و شرع منتظم بودم و در طول هفتاد سال زندگی هیچگاه پایم به دادسرا کشیده نشده و این پرونده اولین پرونده‌ای است که با مدیریت اشخاصی خاص پایم در آن گیر است.

وی افزود: بدون اینکه رابطه شخصی داشته باشم، طی 40 سال مشغول فعالیت تولیدی و تجاری بودم نه واسطه گر بودم، نه سوداگر و تمام فعالیت‌هایم بر اساس مجوز‌های رسمی بوده است. من با پروانه پالایشگاهی دارو قاچاق نکردم. این‌ها را می‌گویم تا حداقل مردم بفهمند چه کسی را برای چه کاری مجازات می‌کنند.

متهم مختاری بیان کرد: اکنون با تعیین وثیقه 350 میلیارد تومانی باید پاسخگو باشم و 3 سال است که درگیر این اتهام هستم. در اوایل تشکیل پرونده برای من وثیقه 100 میلیارد تومانی تعیین کردند و من نیز صادقانه با بازپرس پرونده همکاری کردم، پس از اینکه بازپرس پرونده عوض شد، به یکباره متهمان اصلی را که سازنده پرونده هستند از موضوع کنار گذاشتند و به دنبال قربانی کردن بی گناه‌ترین شخص یعنی اینجانب بودند، در طول این پرونده 4 مرتبه بازپرس و 3 مرتبه شعبه بازپرسی تغییر کرد.

وی افزود: کیفر خواست با بسیاری از مسائل سوال‌برانگیز مطرح شده است.

مختاری ادامه داد: وقتی بازپرس برای آخرین بار بند را خواستند من در دوران تست بیماریم بودم، اما بلافاصله از دورترین نقطه جهان به ایران بازگشتم، اما آن‌ها وثیقه را از 100 میلیارد به 350 میلیارد تومان تبدیل کردند. آیا دو پاسپورتی بودن جرم است؟ در صورتی که من فقط برای خرید دستگاه به پاسپورت دیگری احتیاج داشتم.

قاضی موحد گفت: در کیفرخواست دو پاسپورتی بودن به عنوان جرم نیامده است، ما هم آن را به عنوان اتهام به شما تفهیم نکردیم.

مختاری ادامه داد: کارشناس رسمی دادگستری حاضر به ارزیابی نرخ 18 موردی که باید استعلام می‌شدند بود و گویا بنا بود که حتماً من در زندان باشم.

مختاری در ارتباط با پالایشگاه بندرعباس گفت: در زمان بازداشت در مسیر ساخت و ساز پالایشگاه بندرعباس بودم که قرار بود در دهه فجر افتتاح شود، اما به دلیل بازداشت من کار عقب افتاد. چنانچه بنده ذره‌ای سوء نیت داشتم به هیچ عنوان از خارج از کشور به خاطر احضاریه به کشور نمی‌آمدم و مثل خاوری‌ها که به محض دیدن احضاریه از کشور گریختند فرار می‌کردم.

متهم مختاری خاطرنشان کرد: توضیحات برای این بود که همگان بدانند با یک اخلالگر اقتصادی مواجه نیستند، بلکه من به خاطر اقدامات تولیدی و تجاری هم در اینجا هستم، در صورتی که بسیار قبل از موضوع کشتی دارای عنوان‌هایی بودم و هم این عنوان‌ها دلیل مراجعه بانک ملت برای خرید کشتی بوده است و در طول این سه سال به جای فرار همیشه آماده پاسخگویی بودم.

متهم مختاری با اشاره به علت حضور در بانک ملت گفت: من با داشتن دو کشتی فعال و دو پایانه در بنادر از 26 سال پیش در بندرعباس به نام خودم محل ثبت کردم، 18 سال است که صادرات گسترده دارم.

مختاری در ارتباط با آشنایی اش با متهم دیواندری گفت: سال‌ها پیش نامه‌ای به اتحادیه فرآورده‌های نفتی برای انتقال حساب‌های بانکی به بانک ملت زده شد و سال‌ها بعد بانک ملت به دلیل انتقال حساب‌های اعضای هیئت مدیره تبدیل به بانک انرژی شد. قرار شد که آقای دیواندری تسهیلاتی به واحد‌های صادر کننده بدهند و این تیزهوشی باعث شد حساب‌های اعضای هیئت مدیره به بانک ملت منتقل شود.

وی افزود: من اولین کشتی حمل گاز lpg را برای ایران خریدم و سود 11.3 میلیارد تومانی را به حساب بانک ملت واریز کردم.

در ادامه جلسه نماینده دادستان خطاب به متهم مختاری گفت: آیا به شما اعلام شد که سقف اعتباری وجود دارد؟

متهم مختاری پاسخ داد: در ارتباط با کشتی سه قرارداد وجود داشت و بانک باید اعتبار سنجی‌هایی را انجام می‌داد.

مستشار دادگاه پرسید: آیا شما از سعادتی خواستید که در پروژه کشتی وارد شوید و آیا در این حوزه آورده‌ای داشته‌اید؟

متهم مختاری گفت: من توثیق دادم.

نماینده دادستان گفت: شما هیچ وثیقه‌ای نداشتید و حتی یک ریال هم آورده نیاورده‌اید.

قاضی موحد گفت: متهم می‌گوید که اعتبارش آورده او بوده است.

قاضی موحد ادامه داد: شما بابت چک چقدر دادید و همچنین بگویید که آیا این چک‌ها بابت تسهیلات بوده‌اند یا خیر؟

نماینده دادستان گفت: شما حتی اگر معتبرترین مشتری جهانی هم باشید، باز باید آورده نقدی داشته باشید.

قاضی موحد گفت: 40 میلیون چک را به چه کسی دادید؟

متهم مختاری پاسخ داد: من چک را به سعادتی دادم، اما او به من چک را بازنگرداند.

قاضی موحد گفت: مطمئن هستید که چک را بازنگردانده است.

متهم مختاری پاسخ داد: من حضور ذهن ندارم، فکر نمی‌کنم که چک را بازگردانده باشد.

قاضی موحد گفت: فکر کن؛ چون چک را بازگردانده است.

قاضی موحد گفت: سعادتی به شما گفته که به وسیله افرادی که می‌شناسد می‌تواند پرونده را به گردش در بیاورد و فقط کافی است که به حرف او گوش کنید، او به شما وعده داده که به وسیله افراد ذی نفوذ خود وثیقه شما را آزاد کند و در مقابل از شما خواسته که خدمات او را جبران کنید.

متهم مختاری گفت: من اوایل حرف شما را قبول دارم، اما دنباله آن را خیر. من اصلا با سعادتی ارتباطی ندارم.

قاضی موحد گفت: ما فریب نمی‌خوریم، محاسنمان را در محاکم سفید کرده‌ایم.

نماینده دادستان گفت: اسمتان وسط آمد.

متهم مختاری گفت: مالک واقعی کشتی بیرر بود.

نماینده داد ستان گفت: آقای دیواندری اسنادی خلاف واقع را مطرح می‌کند و می‌خواهد که روند جلسه را تغییر دهد، حرف‌هایی مطابق با واقعیت بزنید.

در این هنگام قاضی موحد ضمن اعلام ختم جلسه دادگاه گفت: بیست و پنجمین جلسه رسیدگی به پرونده فساد مالی بانک ملت و پارسیان روز یکشنبه (سیزدهم بهمن ماه) برگزار می‌شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان