آه از آن رفتگان بی برگشت
میخواهم اعترافی بکنم. میخواهم اعتراف کنم، نوشتن یادداشتی درباره درگذشتگان سال 98 چقدر سخت است. هر بار که نامی را میبینم، یاد بهترین و خاطرهانگیزترین لحظات سینمایی یا تلویزیونی زندگیام میافتم.اما دردناکتر آن است که هر بار تاریخی را جلوی نامی مینویسم، به یاد همه آنهایی میافتم که حوالی آن تاریخ مرگ را دیدهاند، اما کسی نامشان را نمیداند، کسی آنها را نمیشناسد و کسی برایشان بزرگداشتی نمیگیرد. به یاد مادری میافتم که گوشهای از قبرستان، غریبانه اشک میریزد، پدری که قامت شکستهاش را صاف نگه میدارد. به یاد کودکی میافتم که هنوز نمیداند پدرش کجاست، کودکی که هنوز بهانه مادرش را میگیرد.
برای مردم ماتمزده سرزمین من، مرگ موجودی موهوم نیست، حاضر است. در هرلحظه جاری است، ملموس است. سال گذشته را به قول افشین یداللهی، کبیسه مرگ نامیدیم، نمیدانم این سال را چه باید بنامیم. ترسناکتر اینکه، نمیدانم سال دیگر را چه باید بنامیم. میترسم این کبیسه مرگ هنوز کارش با ما تمام نشده باشد. میترسم هنوز سرپیچ فاجعه ایستاده باشیم و ندانیم آخرش چه میشود. میترسم از این سایه شوم که دست از سر ما برنمیدارد.
میگویند مرگ حق است. حق است، اما دردناک هم هست. خیلی دردناک است. هیچوقت به آن عادت نمیکنیم. هیچوقت غم از دست دادن برایمان عادی نمیشود. همیشه در حسرت آخرین خداحافظی، آخرین بدرقه، آخرین پیام دوستت دارم، میمانیم. مرگ قسمتی از زندگی است و درد از دست دادن هم سهم زندهها. این درد جانسوز و این حال بد این روزها را بهانه میکنم و خلاصه و مختصر از هنرمندانی که در سال 98 از دست دادیم میگویم.
ابراهیم آبادی
ابراهیم آبادی، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1313 در تبریز به دنیا آمد. او را با نقشآفرینیهایش در «آپارتمان شماره 13»، «دزد عروسکها» و «پاورچین» میشناسیم. ابراهیم آبادی روز 17 آبان ماه، بعد از چند هفته در کما بودن، چشم از جهان فروبست.
سید کمال طباطبایی
تهیهکننده آثاری چون «هر شب تنهایی»، «سالاد فصل»، «عزیزم من کوک نیستم» و مجموعه نمایش خانگی «قلب یخی» چهار سال بعد از پسرش سید علی طباطبایی، 16 مردادماه در اثر سکته قبلی دار فانی را وداع گفت.
ملکه رنجبر
بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر و تلویزیون ایران، که با هنرنماییاش در «زیر آسمان شهر» برای ما به چهرهای آشنا تبدیل شد، بعد از سالها تنهایی درحالیکه دلگیر بود از اینهمه بیمحبتی و بیتوجهی 8 اسفندماه درگذشت. مراسم خاکسپاری او تحت تأثیر ویروس کرونا غریبانه برگزار شد.
جمشید مشایخی
کمالالملک سینمای ایران، ستاره آثاری چون «خشت و آیینه»، «سوتهدلان» و «شازده احتجاب»، سال 1313 در تهران به دنیا آمد. او در کنار عزتالله انتظامی، علی نصیریان، داوود رشیدی و محمدعلی کشاورز، ستارههای نابغه تئاتر بودند که به سینما آمدند و نفس بازیگری در سینما را متحول کردند. جمشید مشایخی در اولین روزهای سال 98 درگذشت.
داریوش اسدزاده
پدربزرگ دوستداشتنی «خانه سبز» و بازیگر آثاری چون «ممل آمریکایی»، «دونیمه سیب» و « زمان ازدسترفته» سال 1302 در کرمانشاه متولد شد و در شهریورماه درگذشت.
مجید اوجی
مجید اوجی، تهیهکننده تلویزیون و سریالهای پرطرفداری چون «سفر سبز»، «همسایهها» و «بهسوی افتخار» بود. مجید اوجی، همسر فلورا سام، بعد از یک دوره مبارزه با سرطان در 17 آبان ماه درگذشت.
شهلا ریاحی
قدرت الزمان وفا دوست، بانام هنری شهلا ریاحی، بازیگر سینما و تلویزیون و اولین کارگردان زن سینمای ایران است. شهلا ریاحی، بااینکه سالها بود به بیماری و فراموشی دچار شده بود و در خانه سالمندان زندگی میکرد، اواخر عمر فرصت یافت تا حضوری کوتاه در «نهنگ عنبر، سلکشن رویا» داشته باشد. شهلا ریاحی بعد از ده ماه زندگی نباتی درنهایت، 10 دیماه دار فانی را وداع گفت.
نصرت کریمی
نصرت کریمی، بنیانگذار رشته عروسکگردانی در دانشگاه هنر تهران بود. او که با بازی در نقش آقاجان در سریال «دایی جان ناپلئون» شناخته میشود، در سینمای قبل از انقلاب، با زبان طنز خرافات و عقاید سنتی جامعه ایرانی را نقد میکرد. کریمی بعد از انقلاب تا آخر عمر از فعالیت در سینما محروم شد، بااینحال در ایران ماند و 12 آذرماه درگذشت.
نوری کسرایی
نوری کسرایی، بازیگر برخی از مهمترین آثار موج نوی سینمای ایران ازجمله «تنگنا»، «تنگ سیر» و «شازده احتجاب»، 21 دیماه در منزل خود فوت کرد و دو روز بعد، پلیس و آتشنشانی جنازه او را پیدا کردند.
علی ابوالحسنی
علی ابوالحسنی از ستارگان جنگهای طنز دهه هفتاد و آثار مهران مدیری بود. او در دهه هشتاد از بازیگری کناره گرفت و بیشتر به اجرا در شبکههای استانی پرداخت. مجموعه «نون خ 2» که هنوز پخش نشده است، آخرین بازی علی ابوالحسنی بوده است.
سعید نوراللهی
سعید نوراللهی بازیگر نقشهای مکمل سینما و تلویزیون، بامداد 6 اردیبهشت در اثر سکته مغزی درگذشت و همان روز، خارج از قطعه هنرمندان بهشتزهرا به خاک سپرده شد.
ولیالله شیراندامی، پرویز بهرام، حمید سهیلی، حسین صفاریان، بهنام صفوی، رضا عقیلی، علی زندی، علیاصغر طبسی و رضا عبدی، از دیگر هنرمندان درگذشته در سال 98 هستند.
درنهایت، پرونده سال 98 را بهرسم هرسال با خداحافظی میبندم. خداحافظی با آنان که دیگر روی صحنه، روی پرده و روی صفحه تلویزیون نخواهند آمد. آنان که دیگر صدایشان هیچ دیالوگ ماندگاری را نخواهد گفت. به یاد آنان که نمیشناسمشان، آنان که هیچگاه ندیدمشان پرونده سال 98 را میبندم. اما به احترام آنان که در فروردین، دروازه قرآن شیراز برایشان شد دروازه بهشت، به احترام آنان که حوالی آبان ماه خانه را ترک کردند و دیگر بازنگشتند، به احترام آنهایی که دیماه، پروازشان بیانتها شد و به احترام پزشکان و پرستارانی که بیش از یک ماه است که روز و شبشان در شیفتهای تمامنشدنی میگذرد و خط ماسک روی صورتشان ماندگار شده است، به یاد همه آنها که رفتند، این سال را فراموش نخواهم کرد.
کپی برداری و نقل این مطلب به هر شکل از جمله برای همه نشریهها، وبلاگها و سایت های اینترنتی بدون ذکر دقیق کلمات “منبع: بلاگ نماوا” ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.
Post Views:
111