ماهان شبکه ایرانیان

در گفت‌‎وگو با اقتصادآنلاین عنوان شد؛

مزایا و معایب کاهش نرخ سود سپرده‌ها/ نقدینگی به سمت بازار سرمایه هدایت می‌شود

اقتصادآنلاین صبا نوبری؛ وحید شقاقی شهری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادآنلاین گفت: کاهش نرخ سود سپرده از دو زاویه معایب و مزایایش تحلیل می‌شود، البته باید بدانیم که در واقع کاهشی اتفاق نیفتاده است و شورای پول و اعتبار از حدود یکسال پیش مصوبه‌اش این بود که به سپرده‌های مدت دار 15درصد و سپرده‌های کوتاه مدت 10 درصد سود تعلق بگیرد که دوباره این مصوبه ابلاغ شد و در واقع بانک مرکزی سخت گیری‌اش را بیشتر کرده است.

وی با بیان اینکه یکی از مزایای این تصمیم این است که هزینه نظام بانکی را کاهش می‌دهد، افزود: چون نظام بانکی پیش از این برای سپرده‌های بلند مدت سود 20 و 22درصدی و برای سپرده‌های کوتاه‌مدت هم سود 10درصدی پرداخت می‌کرد الان مجبور می‌شود 15درصد برای سپرده‌های مدت دار و 8 درصد هم برای سپرده‌های جاری سود پرداخت کند و هزینه‌اش از زاویه‌ای کاهش می‌یابد و جلوی ناترازی نظام بانکی را می‌گیرد و فساد را در سیستم بانکی کاهش می‌دهد.

شقاقی ادامه داد: وقتی نرخ سود سپرده 22درصد باشد نظام بانکی مجبور است نرخ سود تسهیلات را هم روی 20 و 22درصد و گاهی روی 30 درصد ببرد و الان این کار موجب می‌شود نرخ سود تسهیلات هم کاهش پیدا کند و هزینه تامین مالی برای پروژه‌های بخش خصوصی کمتر خواهد شد که در راستای جهش تولید و تحرک بخشیدن به پروژه‌ها هم مفید خواهد بود.

به گفته این کارشناس مزیت سوم این است که نقدینگی مجددا به بازار سرمایه هدایت خواهد شد و فرصتی برای کشور ایجاد می‌شود که عرضه‌های اولیه پرقدرت‌تر انجام شود.

وی در پاسخ به این پرسش که چه تضمینی وجود دارد که این نقدینگی به سمت بازار ارز نرود، گفت: بانک مرکزی با مدیریت ریال بازار ارز را مسدود کرده است به این صورت که اگر کسی بخواهد بیشتر از 200میلیون تومان جا به جا کند و بخواهد ارز بگیرد باید سند بگذارد علاوه بر آن سایر بازارهای موازی همه به طریقی مسدود شده‌اند یا به دلیل انضباطی که بانک مرکزی ایجاد کرده است یا به دلیل بیماری کرونا و تنها بازار سرمایه آزاد است.

شقاقی در رابطه با تبعات منفی این تصمیم برای نظام بانکی خاطرنشان کرد: یکی از این تبعات این است که موجب می‌شود یک جابجایی مکانیکی پول اتفاق بیفتد یعنی عمدتا سپرده گذاران مدت دار حسابشان را به سمت سپرده‌های کوتاه مدت می‌برند و رشد شبه پول و سپرده مدت دار کاهش پیدا می‌کند و رشد پول و سپرده‌های کوتاه مدت افزایش خواهد یافت و این عملا امکان برنامه ریزی نظام بانکی را برای سرمایه گذاری کاهش خواهد داد.

وی معتقد است این تصمیم به ضرر نظام بانکی خواهد بود ولی در مجموع می‌تواند به نفع کل اقتصاد کشور باشد.

این کارشناس در خصوص اینکه دولت چگونه می‌تواند از این تصمیم به نفع اقتصاد کشور استفاده کند؟ خاطرنشان کرد: دولت باید به بازار سرمایه عمق ببخشد و عرضه‌های اولیه را بیشتر کند چون بازار سرمایه در این شرایط سودآور است ولی از یه مرحله به بعد ممکن است بازار سرمایه حباب گونه افزایش پیدا کند و احتمال ترکیدن حباب را داشته باشیم؛ البته سهام شرکت‌های خرد کمی حباب دارند ولی کلیت بازار حباب ندارد و سهام بنیادی و اصلی هم حباب ندارد اما اگر بازار سرمایه عمق پیدا نکند مثل حوض کوچکی خواهد بود که آب پس از مدتی از آن سرازیر خواهد شد.

وی در پایان در واکنش به این ادعا که این تصمیم می‌تواند تبعات تورمی داشته باشد، گفت: در حال حاضر تبعات تورمی نخواهد داشت زیرا نقدینگی  به سمت بازار سرمایه خواهد رفت یعنی سپرده گذاران می‌روند سپرده‌های مدت دارشان را به سپرده‌های کوتاه مدت تبدیل خواهند کرد و آن را به سمت بازار سرمایه خواهند برد و بازار سرمایه این نقدینگی را فعلا جذب می‌کند ولی در آینده اگر بازار سرمایه به مشکل بخورد می‌تواند تبعات تورمی داشه باشد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی