ماهان شبکه ایرانیان

اولین ماهواره نظامی ایران با موفقیت در مدار زمین قرار گرفت

قاصد، نور را به فضا رساند

دنیای‌اقتصاد : ماهواره نور به‌عنوان نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران صبح دیروز (چهارشنبه ۳ اردیبهشت ماه) از ماهواره‌بر قاصد از کویر مرکزی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت پرتاب شد و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت.

فرمانده کل سپاه با بیان اینکه با پرتاب ماهواره نور سپاه امروز فضایی شد، گفت تحقق این مهم بیانگر این است که ما در هر عرصه‌ای ورود کنیم، با تکیه بر خداوند متعال و استعدادهای درونی خود می‌توانیم موفقیت‌های چشمگیر و جهان‌پسندی داشته باشیم. رسانه‌های بین‌المللی به‌طور گسترده خبر پرتاب موفق نخستین ماهواره نظامی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را پوشش دادند.

به گزارش خبرگزاری فارس، سردار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از پرتاب و در مدار قرار گرفتن نخستین ماهواره چندمنظوره جمهوری اسلامی ایران که کاربرد دفاعی هم دارد توسط سپاه با تبریک این موفقیت بزرگ به فرماندهی معظم کل قوا امام خامنه‌ای (مدظله العالی) و ملت شریف ایران اسلامی گفت: پرتاب موفقیت‌آمیز این ماهواره ابعاد جدیدی از قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران را ارتقا بخشید و به فضل الهی سپاه امروز فضایی شد.

سرلشکر سلامی دستیابی نیروی دفاعی قدرتمندی چون سپاه به فناوری‌های فضایی به منظور رسیدن به توانمندی‌های برترساز را یک ضرورت توصیف و تصریح کرد: امروز ارتش‌های قدرتمند دنیا بدون قرار گرفتن در فضا دارای نقشه دفاعی جامعی نیستند و دستیابی به این فناوری برترساز که ما را به فضا منتقل می‌کند و قلمرو توانایی‌هایمان را گسترش می‌دهد، یک دستاورد راهبردی است. او تاکید کرد: پس از این دستاورد مهم ما در عرصه گسترش قلمرو و توان اطلاعاتی راهبردی به یک جهش دست یافتیم. فرمانده کل سپاه در ادامه تاکید کرد: امروز ما می‌توانیم جهان را از فضا رویت کنیم و این به معنای گسترش اطلاعات راهبردی نیروی دفاعی قدرتمند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

او افزود: قرار گرفتن این ماهواره چندمنظوره در فضا هم در عرصه IT و نبردهای اطلاعاتی می‌تواند برای ما ارزش افزوده استراتژیک تولید کند و هم در جنگ‌های اطلاعاتی زمینه‌های قدرتمندی را برای ما ایجاد می‌کند. سرلشکر سلامی با تاکید بر اینکه سپاه از امروز وارد یک عرصه تحول شد، گفت: دستیابی به این فناوری‌ها به دلیل اینکه در زمره فناوری‌های برتر جهانی است و خطوط مقدم استعدادهای تکنولوژی را شکل می‌دهد؛ برای ایران اسلامی توفیق بزرگی محسوب می‌شود.

او با بیان اینکه پرتاب ماهواره مختص مسائل دفاعی و نظامی نیست، گفت: تحقق این مهم کشور را در عرصه‌های مختلف به پیشرفت‌های بزرگی می‌رساند، بنابراین دستاوردی راهبردی برای نظام اسلامی ما محسوب می‌شود. فرمانده کل سپاه با تاکید بر اینکه تمامی اجزای مختلف فناوری‌های پرتاب این ماهواره اعم از پرتابگر و ماهواره متکی به دانش بومی، بدون اتکا به خارج و در اثر تحریم به‌وجود آمده است، گفت: پیام به‌ثمر نشستن این دستاورد مهم این است که تحریم نه‌تنها مانعی در مسیر پیش‌ روی ما نیست بلکه موجب روشن شدن موتور پیشران فناوری‌های نوین ما برای رسیدن به یک قدرت بزرگ در سطح منطقه و در افق نزدیک در سطح جهانی است. سرلشکر سلامی در پایان تحقق این دستاورد راهبردی فضایی را لبیک به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) مبنی بر راهبرد «قوی شدن» عنوان و تاکید کرد: پیام بزرگ این اتفاق این است که ما در هر عرصه‌ای ورود کنیم با تکیه بر خداوند متعال و استعدادهای درونی خود می‌توانیم موفقیت‌های چشمگیر و جهان‌پسندی داشته باشیم.

ماهواره‌بر قاصد که صبح دیروز ماهواره نور را به فضا پرتاب کرد سه‌مرحله‌ای و به‌صورت ترکیبی سوخت جامد و مایع است. ماهواره نور به‌عنوان نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران صبح دیروز (چهارشنبه 3 اردیبهشت ماه) از ماهواره‌بر قاصد از کویر مرکزی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت پرتاب شد و در مدار 425 کیلومتری زمین قرار گرفت.

پیام شمخانی

دبیر شورای‌عالی امنیت ملی با اشاره به پرتاب ماهواره نور عنوان کرد: سپاه پاسداران در سالروز تولدش بار دیگر قاصد نور شد. علی شمخانی روز چهارشنبه در صفحه توییترش در پی پرتاب ماهواره نور نوشت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سالروز تولدش بار دیگر قاصد نور شد و افتخار پرتاب موفق اولین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران را در کارنامه قطور اولین‌های این نهاد مقدس ثبت کرد. دست مریزاد، خداقوت و هزاران بار تبریک بر پاسداران انقلاب اسلامی.»

تبریک وزیر ارتباطات

همزمان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توییتی نوشت: به نیروی هوافضای سپاه برای دستاورد بزرگ ملی پرتاب موفق ماهواره نظامی ایران تبریک می‌گویم. محمدجواد آذری‌جهرمی در حساب توییتری خود نوشت: به نیروی هوافضای سپاه برای دستاورد بزرگ ملی پرتاب موفق ماهواره نظامی ایران تبریک می‌گویم. او افزود: سه هفته پیش بازدیدی از آخرین مراحل تولید پرتابگر سه‌مرحله‌ای سوخت جامد قاصد و ماهواره نور داشتم که بسیار عالی بود.

حضور در فضا انتخاب نیست، الزام است

فرمانده هوافضای سپاه نیز درخصوص این موفقیت گفت: حضور در فضا یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است و ما به توانمندی‌ای دست یافته‌ایم که معدود کشورهایی در دنیا دارند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران سوم اردیبهشت بعد از پرتاب موفقیت‌‌آمیز اولین ماهواره نظامی ایران با نام نور اظهار کرد: این یک فناوری جدید بود و تفاوتی با کارهای گذشته دارد و آن هم این است که در پیشران آن از سوخت ترکیبی جامد و مایع استفاده شده بود. این پیشران همان پیشران با بدنه غیرفلزی و کامپوزیتی (موتور فضایی سلمان) است که چندی قبل رونمایی شده بود. او با بیان اینکه دستیابی به فضا یک انتخاب نیست، بلکه یک الزام است و باید جایگاه‌مان را در فضا پیدا کنیم، گفت: ما به توانمندی دست پیدا کردیم که معدود کشورهایی در دنیا دارند و مابقی مصرف‌کننده هستند.

واکنش آمریکا

در عین حال عصر دیروز وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به این اقدام سپاه، خواستار پاسخگویی ایران در خصوص پرتاب ماهواره نور به مدار شد. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، مایک پمپئو در کنفرانسی خبری در واکنش به پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره نظامی نور به مدار گفت: از نظر من ایران باید برای این کارش پاسخگو باشد. ارگانی که از نظر آمریکا تروریستی محسوب می‌شود، اقدام به پرتاب ماهواره به فضا کرده است. همچنین رابرت لودویگ سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص پرتاب ماهواره نظامی ایران به فضا با اشاره به اینکه ایالات متحده برنامه‌های ایران را تحت نظر دارد، گفت: با وجود اینکه تهران هنوز موشک‌های بالستیک بین‌قاره‌ای ندارد اما تمایلش برای داشتن موازنه‌ای استراتژیک در برابر آمریکا ممکن است منجر به آغاز تولید موشک‌های بالستیک بین قاره‌ای شود.

جزئیات فنی ماهواره نظامی ایران

در تابستان سال 1398 ماهواره‌های غربی تصاویر متعددی از آزمایش پیشران‌های سوخت جامد در محوطه آزمایش پایگاه ثبت‌شده فضایی سپاه منتشر کردند. این امر نشان می‌داد که سپاه درحال ورود به مرحله بسیار مهمی از آماده‌سازی پرتابگر فضایی سوخت جامد خود است که این آزمایش‌ها را به انجام می‌رساند. با گذشت چند ماه از آزمایش‌های فوق خبر اجرای یک پرتاب عملیاتی با ماهواره‌بر سه‌مرحله‌ای «قاصد» که توسط متخصصان فضایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نیروی هوافضا ساخته شده و یکی از پرتابگرهای فضایی توسعه‌یافته در این مجموعه است، اعلام شد.

خبر قراردهی موفق اولین ماهواره نظامی کشور به نام «نور» در مدار با استفاده از ماهواره‌بر قاصد، در روز چهارشنبه، سوم اردیبهشت و در ایام تصویب اساسنامه و تاسیس سپاه پاسداران منتشر شد که سبب افزایش روحیه خودباوری و غرور ملی در ایران و سایر کشورهای دوست خواهد شد. این پرتاب از پایگاه پرتاب فضایی سپاه در منطقه شاهرود و در کویر مرکزی ایران به انجام رسید. پایگاهی که سال‌ها پیش آماده شده بود تا پرتابگرهای فضایی سنگین سپاه از جمله ماهواره‌بر قائم از آن به فضا پرتاب شود. ماهواره‌بر قاصد اولین پرتابگر سه‌مرحله‌ای آزمایش شده در کشور است. هنوز جزئیاتی از ابعاد و تناژ و قابلیت‌های فنی آن اعلام نشده اما همین تصاویر منتشر شده نشان می‌دهد که سپاه مسیر توسعه پرتابگرهای فضایی خود را با تنوع مورد نیاز پیگیری کرده است.

چندی پیش و در دهه فجر انقلاب اسلامی در سال 1398 بود که با رونمایی از پیشران فضایی سوخت جامد سلمان که دارای نازل متحرک بود، نیروی هوافضای سپاه از توان عملیاتی خود برای هدایت بهتر و کارآمدتر پیشران‌های فضایی در خارج از جو پرده برداشت. این پیشران به‌واسطه نازل (خروجی) متحرک با بهره‌وری بالاتری امکان تغییر و اصلاح مسیر را در خارج از جو دارد. احتمال دارد که از پیشران سلمان در مراحل بالایی ماهواره‌بر قاصد استفاده شده باشد. همچنین فناوری بدنه‌های مواد مرکب غیر فلزی و بسیار سبک ساخت سپاه که همزمان با پیشران سلمان رونمایی شد نیز ممکن است در ماهواره‌بر قاصد مورد استفاده قرار گرفته باشد. این فناوری به کاهش وزن قابل‌توجه ماهواره‌بر و در نتیجه افزایش وزن محموله قابل حمل توسط آن کمک می‌کند.

مداری که ماهواره نور در آن قرار گرفته است، 425 کیلومتر اعلام شده که احتمالا مدار دایروی است یعنی در تمام مدت حرکت، ماهواره ارتفاع ثابتی نسبت به زمین خواهد داشت. پیش از این ماهواره‌های امید، رصد، نوید و فجر در مدار بیضوی 250 در 375 کیلومتر قرار گرفته بودند. در این نوع مدار، ماهواره روی یک مسیر بیضوی به دور زمین گردش می‌کند در نتیجه در طی حرکت خود در کمترین فاصله 250 کیلومتر و بیشترین فاصله 375 کیلومتر درحال جابه‌جایی است. همین عبور از ارتفاعات کمتر سبب کاهش عمر مداری ماهواره می‌شود به‌طوری که تمام چهار ماهواره فوق طول عمر سه ماه یا کمتر داشتند.

 

02-01

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان