شناسه : ۱۹۸۳۶۱۲ - دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۱۰
کاسبی سالنهای زیبایی غیر مجاز رونق گرفت
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، آرایشگاههای زنانه در روزهای نزدیک عید، شب و روز ندارند؛ سالنهای کوچک و بزرگشان جای سوزنانداختن ندارد و اغلب تا آخرین ساعتهای پیش از سال جدید مشتری دارند. گفته میشود درآمد آرایشگاهها در اسفندماه صرفنظر از اینکه در کدام نقطه شهر قرار گرفتهاند و چه خدماتی را با چه نرخی ارائه میدهند، بیش از 20برابر ماههای عادی و گاهی تا 5برابر درآمد بقیه سال است. البته این درآمد را چندان هم بدون هزینه بهدست نمیآورند؛ دستکم از 2ماه جلوتر، تبلیغاتشان را شروع میکنند و 2برابر میزان مصرف روزانه، برای یک ماهشان «مواد» میخرند. امسال اما هرچه بود هزینه بود و کرونا نهتنها برایشان مشتری باقی نگذاشت بلکه باعث شد چکهای خرید و هزینه تبلیغات حقیقی و مجازی و اجاره سالن و پول آب و برق و حقوق پرسنل هم روی دستشان بماند.
حقوق بیکاری هم نداریم
تخصصیشدن خدمات در آرایشگاههای زنانه باعثشده این واحدهای صنفی به شیوهای خاص فعالیت داشته باشند؛ به این شکل که مدیر آرایشگاه تنها بین یک تا 3نفر را بهعنوان پرسنل ثابت استخدام میکند و سایر افرادی که در آرایشگاه فعالیت دارند اصطلاحا صندلی اجاره میکنند. این افراد در استخدام آرایشگاه نیستند، مشتری خودشان را دارند و درصدی از درآمدشان را به سالن میپردازند. این شرایط کاری باعث میشود با وجود بیکاری دوماهه و ادامه آن تا زمانی نامعلوم و همچنین آغازماه رمضان که بهطور طبیعیماه کسادی کار آرایشگرهاست، آنها نتوانند حتی از بیمه بیکاری استفاده کنند. مدیر یکی از آرایشگاههای معروف غرب تهران ضمن بیان این موضوع میگوید: قبل از عید بهطور رسمی ممنوعیتی برای فعالیت آرایشگاهها وضع نشد اما کاهش مراجعه مشتریها به اندازهای بود که عملا کار ما خوابید. الهه صادقی با مقایسه شرایط اسفندماه سال گذشته با سالهای پیش میافزاید: در شرایط عادی ورودی سالن ما روزانه 200نفر است که این تعداد در یکماه پایانی سال 2برابر میشود و بیشتر آرایشگاهها برای این ایام تعداد پرسنل را 2برابر میکنند تا از پس ارائه خدمات به مشتریانی که از 2ماه قبل وقت رزرو کردهاند، برآیند. اما ترس مردم از انتقال بیماری در محیط آرایشگاهها باعث شد بیش از 95درصد رزروهای قبلی لغو شود و ورودی ما در بعضی روزها به صفر برسد. او همچنین با اشاره به هزینه بالای تبلیغات اضافه میکند: قبل از کرونا 50میلیون برای پخش تراکت هزینه کردیم و مطمئن بودیم این هزینه جبران میشود چون هرسال در اسفندماه از 8صبح تا 4بامداد کار میکردیم اما پارسال برخلاف پیشبینیها نهتنها هیچ درآمدی نداشتیم بلکه مثل سایر آرایشگاهها ناچاریم برای پرداخت اجاره سالن، پول آب و برق، حقوق پرسنل و چکهای خرید مواد، از جیب هزینه کنیم؛ شرایطی که بسیاری از آرایشگاه داران از پس آن بر نمیآیند.
غیرمجازها سود کردند
در اینکه کرونا آرایشگران را با ضرر و زیان هنگفتی مواجه کرد تردیدی وجود ندارد اما آیا زیان برای همه واحدهای صنفی به یک میزان بوده است؟ پاسخ مدیر یکی از سالنهای مرکز شهر تهران به این سؤال ، منفی است. مریم جعفری، ضرر و زیان صنف آرایشگران را بسیار بالا توصیف میکند اما در عین حال معتقد است که این زیان برای همه یکسان نبوده است. به عقیده او آرایشگاههای مناطق بالای شهر تهران بهدلیل درآمد بیشتر و نرخ بالای خدمات زیان کمتری را متحمل شدند و در عین حال آرایشگاههای مناطق جنوبی شهر نیز بهدلیل نرخهای پایینتر و تقاضای بیشتر مشتریان تاحدودی توانستند ضرر واردشده را کاهش دهند. به عقیده او بیشترین زیان متوجه سالنهای شرق، غرب و مرکز تهران بود که در عین ارائه خدمات با نرخ متوسط، بهدلیل شرایط فرهنگی و اجتماعی مراجعان و جدیگرفتن توصیههای وزارت بهداشت با ریزش شدید مشتری مواجه شدند. جعفری ادامه میدهد: با اینکه پرسنل ما در شرایط عادی نیز اغلب بهدلیل فاصله نزدیک با مشتری و برای حفظ سلامت خود و مشتریان از ماسک و دستکش استفاده میکنند، با این حال و با وجود کمبود شدید اقلام حفاظت فردی، مطابق توصیههای وزارت بهداشت استفاده از ماسک و دستکش را الزامی و روزانه در چندین نوبت محیط سالن، میزها و صندلیها را ضدعفونی کردیم، اما با این حال بهدلیل کاهش مشتری ناچار شدیم سالن را تعطیل کنیم درحالیکه تعطیلی به ما ابلاغ نشده بود. ابلاغ تعطیلی و ممنوعیت فعالیت مشاغل پرخطر البته کمی بعد و با تصمیم ستاد کشوری مقابله با کرونا در آغاز سال 99بهطور رسمی اعلام شد، بهطوری که مجوز مشاغل پرخطر ازجمله آرایشگاهها درصورت فعالیت و ارائه خدمات لغو میشد؛ شرایطی که تا همین امروز هم ادامه دارد. اما این وضعیت بهگفته فعالان این صنف، باعث افزایش فعالیت آرایشگاههای بدون مجوز شده است. ؛آرایشگاههای زیرزمینی، خانگی و بدون تابلویی که ترسی از اعمال قانون ندارند و از تعطیلی واحدهای صنفی مجاز حداکثر بهره را میبرند. در عین حال بسیاری از آرایشگرانی که مشتریهای شناختهشده و آشنا دارند در این مدت بهطور محدود کار کردهاند، به این شکل که یا به منزل مشتریها رفتهاند یا آنها را در منازل خودشان پذیرفتهاند؛ شکلی غیرعادی از ارائه خدمات که به نظر میرسد محصول شرایط اضطراری و البته سوءمدیریت باشد. صادقی میگوید: منع فعالیت آرایشگاهها در شرایطی است که مترو با ازدحام زیاد در حال سرویسدهی است و فعالیت رستورانها و فستفودها هم به شکل بیرونبر مجاز اعلام شده است درحالیکه یک عطسه، سرفه یا دست آلوده میتواند ویروس را به راحتی به چندین نفر منتقل کند اما آرایشگاهها بهدلیل حساسیت مدیران سالنها، ضوابط بهداشتی را بهشدت رعایت میکنند.
آرایشگاههای مردانه کمابیش فعالند
آرایشگاههای مردانه هم در این مدت کم ضرر نکردند. بسیاری از آقایان قبل از عید امسال، سرهایشان را بهدست همسران و مادرانشان سپردند و آرایشگاه نرفتند. کرکره بسیاری از آرایشگاههای مردانه هم در فروردینماه پایین بود اما نه همه آنها. کرکره نیمهباز برخی سلمانیهای مردانه نشان از فعالیتهایی هرچند محدود میداد که گویا با تماس و تعیین وقت قبلی و بهصورت اصطلاحا چراغ خاموش انجام میشد و هنوز هم میشود. شاید بتوانند ادعا کنند ازدحام مردها در آرایشگاه به اندازه خانمها نیست اما بهنظر نمیرسد این تنها دلیل باشد. بهنظر میرسد به مرور زمان و بهدلیل مشکلات اقتصادی، از جدیت محدودیتهای کرونایی کاسته میشود و صاحبان مشاغل جریمه را به جان میخرند تا بتوانند درآمدی داشته باشند. با این حال آرایشگاههای زنانه که عملا 3ماه از سال یعنی محرم و صفر و ماه رمضان هم درآمدی ندارند بهطور جدیتری از کار منع شدهاند و رکودی سنگین را در کارشان تجربه میکنند؛ شرایطی که رئیس اتحادیه آرایشگران زنانه تهران پیشتر به آن اشاره کرده بود. شهربانو عابدی با اوجگیری شیوع کرونا در کشور گفته بود مراجعه مشتریان به سالنها بسیار کم شده و آرایشگاهها به حالت نیمهتعطیل درآمدهاند درحالیکه امید این صنف به ماههای آخر سال بود اما کرونا تأثیری منفی روی کار آنها گذاشته است و اگر شرایط کنونی ادامه یابد منجر به رکود این صنف خواهد شد. فعلا ستاد مقابله با کرونا زمان یا شرایط خاصی برای بازگشایی مشاغل پرخطر اعلام نکرده و دولت هم با توجه به استمرار شرایط غیرعادی، سازوکاری جز اعطای وام 12درصدی برای حمایت از مشاغل آسیب دیده از کرونا، رو نکرده؛ وامی که به گفته فعالان صنفی زیانی مضاعف را متوجه آنها خواهد کرد و به همین دلیل از سوی بیشتر اصناف مورد استقبال قرار نگرفته است. قولی برای تخفیفهای بیمهای و مالیاتی نیز داده نشده و ادامه تعطیلی، روزبهروز زیان بر زیان مشاغل ممنوعه میافزاید. با گذشت بیش از 5ماه از آغاز شیوع ویروس کرونا در چین و سرایت آن به سایر کشورها، هنوز کسی نمیداند دنیا چه زمانی میتواند ادعا کند بیماری را تحت کنترل درآورده است. این شرایط در ایران تا کی ادامه خواهد داشت؟
آرایشگاههای بدون مجوز
ممنوعیت فعالیت مشاغل پرخطر در آغاز سال99 به طور رسمی ابلاغ شد، به طوری که مجوز مشاغل پرخطر از جمله آرایشگاه ها در صورت فعالیت و ارائه خدمات لغو میشد، اما این وضعیت بهگفته فعالان این صنف، باعث افزایش فعالیت آرایشگاههای بدون مجوز شده است