ماهان شبکه ایرانیان

چانه‌زنی غول‌های نفتی و دولت‌ها بر سر تقسیم کاهش تولید

غولهای نفتی با دولتها از قزاقستان و جمهوری آذربایجان گرفته تا آنگولا و نیجریه، بر سر مشارکت در کاهش تولید که به مشکلات ناشی از افت قیمتها و کاهش فروش سوخت این شرکتها در بحبوحه پاندمی کرونا اضافه می کند، سرگرم چانه زنی هستند.

چانه‌زنی غول‌های نفتی و دولت‌ها بر سر تقسیم کاهش تولید

به گزارش ایسنا، غولهای نفتی معمولا از کاهش چشمگیر تولید که از سوی کشورهای عضو اوپک شامل نیجریه صورت گرفته است، معاف بودند و هرگز محدودیتی در کشورهای خارج از اوپک مانند قزاقستان تجربه نکرده بودند و تولیدشان تحت بندهای ویژه توافق شده با دولتها حمایت می شد.

اما در پی توافق اخیر کاهش تولید 9.7 میلیون بشکه در روز که میان اوپک و متحدانش معروف به گروه اوپک پلاس صورت گرفته و طبق آن هر یک از اعضای این گروه به منظور تقویت قیمتها باید تولیدش را 23 درصد کاهش دهد، توافقنامه های اشتراک تولید میان دولتها و غولهای نفتی به کنار گذاشته است.

چنین کاهش تولید بی سابقه ای که قرار است از اول ماه مه اجرا شود، در اکثر کشورهای مشارکت کننده در توافق اوپک پلاس بدون مشارکت غولهای نفتی ممکن نیست. جمهوری آذربایجان از کنسرسیومی که در راس آن شرکت BP قرار دارد، درخواست کرده است تولید فراساحلی را کاهش دهند و قزاقستان با غولهای نفتی برای کاهش تولید به توافق نزدیک شده است.

برنارد لونی، مدیرعامل شرکت BP روز سه شنبه اظهار کرد که ما انتظار داریم حجم تولید در سه ماهه دوم به دلیل توافق کاهش تولید اوپک پلاس کمتر شود.

شرکتهای BP، رویال داچ شل، توتال و انی در سالهای اخیر که تلاش کرده اند سرمایه گذاران را با عملکرد قوی و سود نقدی چشمگیر جذب کنند و فشارهای شدید از سوی فعالان تغییرات جوی را جبران کنند، رشد مداوم تولید را نشان داده اند.

هنوز پیش بینی کاهش دقیق تولید امکان پذیر نیست زیرا غولهای نفتی و بسیاری از دولتها همچنان سرگرم مذاکرات دشواری هستند. این کاهش تولید برای هر غول نفتی ممکن است به صدها هزار بشکه در روز یا معادل پنج تا 10 درصد تولیدشان با توجه به فعالیتی که در کشورهای گروه اوپک پلاس دارند، بالغ شود. این شرکتها در آمریکا و کانادا هم با کاهش تولید مواجه هستند.

تحلیلگران بانک بارکلیز اظهار کرده اند که تولید سه ماهه نخست شرکت BP یک درصد کمتر از میزان مورد پیش بینی آنها بوده و بر مبنای سالانه سه درصد کاهش داشت. جیسون گمل از بانک جفریز هم پیش بینی کرده که تولید سه ماهه دوم BP از این هم کمتر خواهد شد.

مذاکرات فشرده چند هفته ای میان دولتها و غولهای نفتی

جمهوری آذربایجان از کنسرسیوم شرکتهای نفتی درخواست کرده است تولیدشان را 80 هزار بشکه در روز کاهش دهد که به کاهش تولید شرکت BP به میزان 30 هزار بشکه در روز منجر خواهد شد.

یک مقام بلندپایه آذری به رویترز گفت: ما پیش از این که این شرکتها در سال 1994 وارد کشورمان شوند، هرگز چنین اقدامی نکرده بودیم.

مدیرعامل شرکت BP اظهار کرده که این شرکت همچنین با روسیه که در آنجا 20 درصد سهام غول نفتی روسنفت را در اختیار دارد و با آنگولا و در خاورمیانه سرگرم مذاکره است.

دولت قزاقستان در آستانه توافق با اپراتورهای خارجی میادین نفتی کاشاگان و چنگیز برای کاهش تولیدشان به میزان 22 درصد از ماه مه است.

شرکتهای اکسون موبیل، شورون، توتال، انی و شل 60 درصد از تولید قزاقستان که به 1.7 میلیون بشکه در روز می رسد را تولید می کنند و سهم این کشور برای کاهش تولید 380 هزار بشکه در روز تحت توافق اوپک پلاس بدون مشارکت غولهای نفتی غیرممکن خواهد بود. دولت قزاقستان در دو هفته گذشته سرگرم مذاکره با این شرکتها بوده است.

به گفته هفت منبع آگاه، در نیجریه هم شل و سایر غولهای نفتی با شرکت ملی نفت نیجریه در خصوص کاهش تولید نفت در خشکی و دریا سرگرم گفت و گو هستند. صادرکنندگان نیجریه و غرب آفریقا اکنون چاره ای بجز کاهش صادرات ندارند.

شرکتهای شل و توتال باید در 285 هزار بشکه در روز کاهش تولید از سوی عمان سهیم شوند در حالی که عراق همچنان سرگرم مذاکره با غولهای نفتی مانند اکسون و BP در خصوص تقسیم سهمیه کاهش تولید خود به میزان یک میلیون بشکه در روز است.

بر اساس گزارش رویترز، فراتر از اوپک پلاس، بیش از 600 هزار بشکه در روز کاهش تولید تاکنون در آمریکا، 300 هزار بشکه در روز در کانادا و 200 هزار بشکه در روز در برزیل اعلام شده که غولهای نفتی حضور فعالی در این کشورها دارند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان