محققان دریافتند، باکتریوفاژها میتوانند مرگ و میر ناشی از بیماری کووید 19 را کاهش دهند. به نقل از ارث، بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، خطر ابتلا به شدیدترین و خطرناکترین عوارض بیماری کووید 19 در کمین آنهاست.
نتایج بررسیهای جدید نشان میدهد که حدود نیمی از مرگ و میرهای ناشی از بیماری کووید 19 به علت عفونتهای ثانویه مانند ذات الریه باکتریایی و سپسیس (گندخونی- نوعی التهاب که بر اثر عفونت، سراسر بدن را فرا میگیرد-) است.
دکتر مارچین ووجودزیک، محقق دانشگاه بیرمنگام بریتانیا اظهار کرد: ویروسهای شناخته شده به عنوان باکتریوفاژها، توانایی کنترل عفونتهای خطرناک باکتریایی را دارند.
باکتریوفاژها (باکتریخوارها) و یا فاژها، ویروسهایی هستند که به باکتری حمله کرده و آن را از بین میبرند. باکتریوفاژها بدون آسیب رساندن به سلولهای انسانی یا باکتریهای مفید، میتوانند عوامل بیماریزا را از بین ببرند.
در نهایت ممکن است، ویروسها به عنوان یک جایگزین مطمئنتر برای درمان آنتیبیوتیکی مورد استفاده قرار گیرند. دکتر مارچین ووجودزیک، دو راهکار برای استفاده از باکتریوفاژها در درمان عفونتهای باکتریایی بیماران مبتلا به کووید 19 پیشنهاد کرد.
ابتدا، باکتریوفاژها میتوانند عفونتهای باکتریایی ثانویه در دستگاه تنفسی بیماران را هدف قرار دهند. این ویروسها میتوانند شیوع باکتریهای مضر را کاهش دهند و سیستم ایمنی بدن را قادر به تولید آنتیبادی در برابر بیماری کروناویروس سندرم حاد تنفسی دو (SARS-CoV-2) کنند.
همچنین با معرفی باکتریوفاژها، ممکن است برای سیستم ایمنی بیماران، یک روش متفاوت یا مکمل همراه با درمانهای استاندارد آنتیبیوتیکی ارائه شود. اگر این روش موثر باشد، بدن بیماران میتواند آنتیبادیهای خاص خود برای ویروس کرونا را تولید کند و در نتیجه آسیبهای ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن کاهش یابد.
در راهکار دوم، میتوان از باکتریوفاژهای تغییر یافته مصنوعی برای تولید آنتیبادی در برابر کروناویروس استفاده کرد. این آنتیبادیها میتوانند به سرعت و ارزان به صورت اسپری بینی یا دهان تولید شوند.
محققان خواستار آزمایش روشهای پیشنهادی فوق هستند.
آنها عنوان کردند: با استفاده از ویروسهای مفید به عنوان سلاح غیرمستقیم در برابر کروناویروس سندرم حاد تنفسی دو (SARS-CoV-2) و سایر عوامل بیماریزا میتوان از این قابلیت برای یک هدف مثبت یعنی نجات جان افراد بهره گرفت. "زیبایی طبیعت این است که اینها اگرچه میتوانند کشنده باشند، اما میتوانند نجاتدهنده هم باشند.
این تحقیق در مجله PHAGE: Therapy, Applications, and Research منتشر شده است.