به گزارش مشرق، انتشار گزارش مالی و عملکرد بنیاد سینمایی فارابی، طبق معمول با حواشی ریز و درشتی همراه شده است. بلافاصله پس از انتشار این گزارش، منیژه حکمت تهیهکننده و کارگردان سینمای ایران، که یک هفته پیش از این و پس از درگذشت «خسرو سینایی» هم به علیرضا تابش و بنیاد سینمایی فارابی حمله کرده بود، در حساب شخصی خود نوشت: «بنیاد سینمایی فارابی از شفاف سازی مالی شما و هزینه های آن بنیاد من خیلی خجالت کشیدم. من شرمنده سینمای ایران!»
سایت خبری مدارا در گزارشی به ماجرای پرداخت نشدن سهم ده درصدی فارابی توسط تهیهکنندگان فیلم سینمایی «شهرموشها2» پس از انتشار گزارش سازمان سینمایی درباره سند مالکیت بیش از هزار فیلم سینمایی پرداخت. در متن این گزارش آمده است: در پی توئیت منیژه حکمت با این عنوان:«بنیاد سینمایی فارابی از شفاف سازی مالی شما و هزینه های آن بنیاد من خیلی خجالت کشیدم. من شرمنده سینمای ایران!»
امیررضا نظری فعال رسانه در پای توئیت حکمت نوشت: «خانم حکمت شما که شرمنده سینمای ایران هستید خوبست شفاف بنویسید چرا و چگونه سهم ده درصدی فارابی از پروانه مالکیت شهرموشها2 حذف شد؟ شرمندگی اینجاست نه از انتشار عملکرد یکساله فارابی. شرمندگی اینجاست که به رغم پیگیریها هنوز حقوق فارابی در فیلم شهرموشها توسط شما و آقای سرتیپی پرداخت نشده!»
این پاسخ نشان میدهد باردیگر اختلافات چند سال پیش سر تولید «شهرموشها2» در سال 99 آغاز شده است. سال 97 خبری در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر این که سه فیلمساز سرشناس، صدرعاملی، جلیلوند و پناهنده در شورای اجتماعی بنیاد سینمایی فارابی حضور دارند و به بررسی فیلمنامه همکاران خود میپردازند و انتشار این خبر در فضای مجازی سوالات بسیاری را به وجود آورد، خبرنگار اعتمادآنلاین برای پیگیری صحت و سقم این مسئله با وجود تلاش برای تماس با این سه کارگردان و ابراهیم داروغه زاده، موفق به صحبت با آنها نشد؛ اما با منیژه حکمت کارگردان و تهیهکننده سینما صحبت کرد.
او گفت: «متاسفانه من هم از این موضوع مطلع هستم. ببینید امروز به کجا رسیدهایم که هنرمندانی داریم که هم روشنفکر هستند و هم سانسورچی . یعنی به نوعی کارمند دولت هستند.اما فیلم هم میسازند». حکمت در آن گفتگو هم این سوال را مطرح کرد که «اصلا چرا فارابی به افرادی وام میدهد و به عدهای دیگر نمیدهد. برای من هم این موضوع سوال است. به عنوان کارگردان فیلم «جاده قدیم» هیچ پولی دریافت نکردهام و سوال اصلی این است که چه کسانی چرا و چگونه از فارابی پول میگیرند.»
در واکنش به اظهارات حکمت، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی با ارسال جوابیهای ضمن رد اظهارات وارد شده از سوی منیژه حکمت، جزئیاتی از تسهیلات دریافتشده توسط خود این کارگردان از بنیاد فارابی را در اختیار اعتمادآنلاین قرار داد.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی با انتقاد از برخی اظهارنظرها درباره ممیزی آثار در این بنیاد تاکید کرد: برخی اظهارات شگفتانگیز است، چرا که بنیاد فارابی در امر تولید نقش مشورتی دارد و اتهام زنی برخی از سینماگران به همکارانشان که در شوراهای مشورتی بنیاد سینمایی فارابی حضور دارند، اخلاقی نیست. بنیاد سینمایی فارابی در همه این سالها نقش ممیزی نداشته و ندارد و شوراهای تشکیل شده در این نهاد سینمایی، نقش مشورتی دارند. از سالهای گذشته فیلمسازان متعددی به عنوان اعضای کارگروههای مختلف با هدف تقویت متن و ارتقای فیلمنامههای ارائه شده به بنیاد فارابی، به همکاران خود مشاوره دادهاند و اتهام زنی به همکاران سینمایی از سوی خانم حکمت به عنوان سانسورچی، دور از انصاف و رفتار حرفهای است. تابش درباره ابهام مطرح شده از سوی کارگردان فیلم «جاده قدیم» درباره اینکه عدهای چرا و چگونه از فارابی پول میگیرند، گفت: خانم حکمت روال دریافت تسهیلات از بنیاد را خوب میدانند و آثار این تهیه کننده و کارگردان بارها مورد حمایت فارابی قرار گرفته است.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی همچنین یادآور شد: به عنوان نمونه به هنگام ساخت فیلم «شهر موشهای2» با تهیه کنندگی مشترک آقای علی سرتیپی، با دریافت رایگان رایت فرهنگی فیلم «شهر موشهای 1» قرارداد مشارکت به مبلغ 293 میلیون تومانی منعقد و مبلغ 190 میلیون تومان وجه نقد دریافت و91 میلیون تومان تجهیزات فیلمبرداری استفاده کردند.
همچنین در اواسط کار نیز به دلیل مشکلات مالی تولید همین فیلم، تسهیلات موقت 300 میلیون تومانی هم دریافت کردند که تاکنون اسناد مدارک لازم را جهت انجام امور اداری قرارداد مشارکت ارائه نکرده و بنیاد از این بابت پیگیر موضوع است.
تابش تصریح کرد: در دیگر آثار این تهیه کننده و کارگردان سینما نیز بنیاد فارابی همراهی داشته است. برای ساخت فیلمهای «زندان زنان» در سال 1379 مبلغ 35 میلیون تومان و «سه زن» در سال 1385 مبلغ 86 میلیون تومان و «لالایی» در سال 1386 مبلغ 65 میلیون و دو فیلم دیگر که با آقای علی سرتیپی مشترکاً تهیه کننده بودند «توده» در سال 1393 مبلغ 100 میلیون تومان و «خماری» در سال 1394 مبلغ 350 میلیون تومان بنیاد سینمایی فارابی به این تهیه کننده خوب سینمای ایران تسهیلات پرداخت کرده است.
بیشتر بخوانید:
سال گذشته در جریان تولید فیلم «جاده قدیم» نیز با عنایت رییس سازمان سینمایی و پیگیریهای بنیاد سینمایی فارابی، موسسهای وابسته به صندوق اعتباری هنر در فیلم مذکور به میزان 20 درصد مشارکت کرد». مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی در پایان آن گفتگو تاکید کرده بود: «به برکت «شفافسازی حمایتها»، هنرمندان، افکار عمومی، رسانهها و مدیران میتوانند در فضایی اخلاقی، آرام و به دور از هیجانات رایج در این باره گفتوگو و اظهارنظر کنند اما اتهام زنی زیبنده اصحاب هنر یا رسانه نیست.» با فضای به وجود آمده در سال 99، احتمال ساخته شدن نسخه جدید شهرموشها، و بدهکاری منیژه حکمت یکی از تهیهکنندگان شهرموشها2 بر اساس این بخش از حرفهای مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی (تهیهکنندگان فیلم تسهیلات موقت 300 میلیون تومانی هم دریافت کردند که تاکنون اسناد و مدارک لازم را جهت انجام امور اداری قرارداد مشارکت ارائه نکرده و بنیاد از این بابت پیگیر موضوع است.) مشخص نیست واکنشهای توئیتری منیژه حکمت را باید در راستای فرار به جلو ارزیابی کرد یا طبق روال همیشگی گروهی از سینماگران قبل از تغییر دولتها و در سال پایانی دولت حسن روحانی، باید این دست اقدامات را تقلاهایی برای ترسیم چشمانداز فعالیت در فردای سینمای ایران دانست؟
منبع: سینما آنلاین