صبح نو: نخستین سفر استانی محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی از استان خوزستان برای پیگیری حل مشکلات مردم مقاوم و صبور این منطقه بدون تشریفات آغاز شد. این نظارت میدانی که برای بررسی مشکلات همه 14 حوزه انتخابیه این استان صورت گرفته، با واکنشهای مثبت زیادی در فضای مجازی مواجه شد.
روز سهشنبه، سوم تیر سپریشده، روزنامه «صبحنو» در گزارشی به سه سیاست اصلی مجلس یازدهم برای رسیدگی بهتر به معیشت مردم پرداخت. در این گزارش، محسن زنگنه، نماینده مردم تربت حیدریه و عضو کمیسیون برنامه و بودجه، در گفتوگو با «صبحنو» با اشاره به تصمیم جدید هیاترییسه پارلمان برای حضور میدانی در همه مناطق ایران با هدف رصد مشکلات و اتخاذ تدابیر لازم برای رفع آنها، گفت: «قرار است رییس و اعضای هیاترییسه مجلس، ترتیباتی را اتخاذ کرده تا با حضور هدفمند و برنامهریزیشده در حوزههای انتخابیه مختلف، بتوانند عملا موانع تولید و اشتغال و طرحها و پروژهها را بهطور کاملا میدانی، پیگیری و رفع کنند. با این اقدام، نقش نظارتی از ساختمان بهارستان، به استانها و شهرستانها و حوزههای انتخابیه خواهد رفت. با این رویکرد و نگاه، سفرهای استانی رییس و اعضای هیاترییسه مجلس میتواند روند بسیاری از طرحها که به خاطر برخی قوانین، قفل شدهاند را سرعت ببخشد.» بر این اساس، خوزستان به عنوان اولین مقصد سفر استانی محمدباقر قالیباف در جایگاه رییس مجلس، انتخاب شد. آغاز این سفر چهارروزه، در شرایط گرمای خرماپزان خوزستان و اعلام ممنوعیتها درباره کرونا، جالب توجه به نظر میرسد.
گفتوگوی چهره به چهره با مردم خوزستان
صفحه توییتری منتسب به قالیباف، رییس مجلس، صبح روز سهشنبه در توییتی با اشاره به اهداف سفر به استان خوزستان، نوشت: «به یاری خدا نظارت میدانی از استان خوزستان برای پیگیری حل مشکلات مردم مقاوم و صبور این منطقه آغاز شد. امیدوارم با فهم بدون واسطه مشکلات و بهکارگیری توان نمایندگان محترم استان و همکاری مسوولان اجرایی محلی و ملی، بتوانیم برای حل مشکلات مردم، اقدامات ملموس و موثری به انجام برسانیم.» یکی از اقداماتی که قالیباف در این سفر به آن اهتمام داشته، حضور در میان مردم و شنیدن دغدغهها و مطالبات آنها بوده است. برای نمونه یکی از اهالی آبادان در دیداری که با قالیباف داشت، از بلاتکلیفی 20 ساله بازارچه مرزی گلایه کرد. افراد دیگری نیز از اهالی آبادان نیز ملاقات با رییس مجلس را غنیمت شمرده و کمبودهای این شهر را به قالیباف گفتند. صفحه توییتری منتسب به رییس مجلس نیز با انتشار مطلبی، ملاقات یکی از شهروندان آبادان با قالیباف را اینگونه تشریح کرد: «یکی از صیادان شریف و زحمتکش اسکله آبادان میگفت: مگر همه شما به خوزستان مدیون نیستید؟ مگر خوزستان به گردن شما حق ندارد؟ پس چرا این مسوولان حق مردم خوزستان را ادا نمیکنند؟ تا روحیه جهادی و عملیاتی مثل شهدا و مردم در اولویت قرار نگیرند، مشکلات حل نخواهد شد.»
مورد دیگری که در سفر قالیباف به خوزستان جلب توجه کرد، ملاقات رییس مجلس با مسوولان استانی و تذکرات لازم به آنها برای رسیدگی جدیتر به مطالبات مردم بود. در همینباره، قالیباف در بازدید از تصفیهخانه آبادان و در واکنش به توضیحات استاندار خوزستان درباره مساله تامین آب شرب، گفت: «این دیگر مساله جان مردم است و نمیتوان دلیلتراشی کرد. آب از ضرورتهای اساسی است و باید مشکل تنش آبی این 700 روستا بیعذر و بهانه حل شود.» اظهارنظر قالیباف، پس از آن مطرح شد که طی ماههای اخیر، اخبار مربوط به اعتراضات مردم برخی مناطق خوزستان نظیر غیزانیه به وضعیت بد آب آشامیدنی، بازتابهای زیادی به دنبال داشت و موجب توجه بیشتر مسوولان به مشکلات این منطقه از کشور شد.
نتوانستهایم دین خود را به مردم خوزستان ادا کنیم
قالیباف در ادامه سفر خود به خوزستان و پس از زیارت شهدای گمنام عملیات کربلای پنج، در جمع خبرنگاران با اشاره به لزوم رسیدگی به دردها و مضایقات مردم این استان، گفت: ما مسوولان نتوانستیم دین خود را به مردم خوزستان ادا کنیم. مهمتر از بیان خاطرات، این است که به جوانان نشان دهیم نسل دفاع مقدس در راستای رفع دغدغهها و حل مشکلات تلاش میکند؛ از این رو ما نباید خاطره بگوییم، بلکه باید خاطره بسازیم؛ لذا امید است بتوانیم با همان روحیه دوران دفاع مقدس مشکلات را حل کنیم.
استقبال کاربران فضای مجازی از سفر قالیباف
نکته دیگر مربوط به سفر قالیباف، استقبال کاربران فضای مجازی از این سفر بود. کاربران، اقدام رییس مجلس در سفر به خوزستان با وجود گرمای شدید این منطقه، محدودیتهای کرونایی و صبوری قالیباف در شنیدن بلاواسطه دغدغههای مردم را زیر ذرهبین گرفتند و ستودند. برخی حتی جامه ساده قالیباف را مورد توجه قرار دادند و تاکید کردند که مدیر جهادی و انقلابی، باید بدون کت و شلوار و به صورت ساده، در میان مردم حضور یابد. برخی دیگر، سفر قالیباف به خوزستان برای دیدن و شنیدن مستقیم دردهای مردم این دیار را از جمله وظایف معمول و تعریفشده دولت و شخص رییسجمهوری دانستند و ضمن ستایش رویکرد جهادی مجلس، به مذمت رویکرد نخبهگرایانه و عافیتطلبانه دولت پرداختند. برهمین اساس، کاربران فضای مجازی با هشتگ #نظارت_میدانی از این اقدام قالیباف استقبال کردند.
سروصدای سیاستزدگان
با وجود این استقبال، برخی چهرههای سیاسی طی چند روز گذشته اقدام نمایندگان مجلس خاصه در حوزه انتخابیه تهران در سفر به استان خوزستان و رسیدگی به مشکلات مردم آن از جمله منطقه غیزانیه و کارگران هفتتپه را معطوف به هدف و غرض سیاسی تعبیر کردند؛ تعبیر معیوبی که البته با شدت و حدت بیشتری درباره سفر قالیباف نیز در حال تکرار و بازتولید است. این گروه سیاستزده، تلویحا خواستار عدول نمایندگان از نگاه ملی و فرابخشی و بذل توجه صرف آنها به مشکلات حوزه انتخابیه خود هستند. این در شرایطی است که یک فرد پس از ملبس شدن به ردای نمایندگی، صرفا نماینده حوزه انتخابیه خود نیست بلکه باید با نگاهی فرامحلی، مسائل همه مردم ایران را در اولویت کاری خود قرار دهد؛ امری که میتواند به طرز شایستهای به رفع مشکلات کمک کند.
حل مشکلات در بلندمدت
در شرایطی که همگان بر گستردگی مشکلات استان خوزستان واقفند و میدانند که با یک سفر یا دو سفر، مسالهای به طور ریشهای حل نخواهد شد اما بدونشک، استمرار چنین سفرهایی توسط نمایندگان مجلس به ویژه نمایندگان تهران و در رأسشان قالیباف، میتواند در بلندمدت، وضعیت خوزستان را دگرگون کرده و به جایگاه شایسته آن نایل گرداند. چیزی که مهم به نظر میرسد، رویکرد جهادی و انقلابی به مسوولیتهاست که مشکلات بزرگ نباید مانع تحقق آن شوند. به نظر میرسد که توجه نمایندگان مجلس یازدهم به مشکلات عدیده استان خوزستان، بازتاب رویکرد تمرکززدایی از امکانات و فرصتها باشد که عملیاتیشدن آن میتواند کمک شایانی به رفع مشکلات کند. به نظر میرسد سر مجلس دهم برای مواجهه با مشکلات و محرومیتها حسابی درد میکند؛ چه آنکه از شنیدهها اینطور برمیآید که مقصد بعدی قالیباف، پس از خوزستان، استان سیستان و بلوچستان است.
حال باید دید، با توجه به آنکه مجلس برای بررسی مشکل مردم خوزستان به صورت میدانی و نه تلفنی و پشت میزی پیش قدم شده است، آیا مسوولان دولتی نیز برای حل بدون واسطه مشکلات مردم رنجدیده این استان و انجام اقدامات ملموس وموثر تر برای پیگیری دغدغه مردم به خوزستان خواهند آمد؟