گروه سیاست سایت فردا – انتخابات نزدیک است و اصلاحطلبان با چالشهای بسیاری مواجه هستند. از یک سو سرمایه اجتماعی که به لطف روحانی و همکارانش در دولت دیگر ندارد و از سوی دیگر چالش رهبری و لیدری که با افول محبوبیت سیدمحمدخاتمی بروز کرده است. همچنین نداشتن سازوکار مشخص و دوراهی شورای هماهنگی و مجمع روحانیون که بعد از به کما رفتن شورای عالی سیاست گذاری اصلاحطلبان ایجاد شده است. بگومگوهای موجود بر سر تدوین مانیفست را نیز باید به سیاهه چالشهای اصلاحطلبی افزود.
در این شرایط شاهدیم که فعالان سیاسی در این جریان تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند تا با برگزاری جلسات و نشستهای پیاپی از پس حل اختلافات برآیند. گویی که تا اینجای کاری توافقات اندکی نیز حاصل شده است. مثلا آنطور که روزنامه «اعتماد» در شماره امروز خود گزارش میدهد تکلیف اصلاح طلبان در بخش «راهبرد» و «انتخابات 1400» تا اندازهای روشن شده است و این جریان در پی برقراری ارتباط بیشتر و بهتر با مردم و حکومت است.
«اعتماد» مینویسد: «تدوین مانیفست آنگونه که برخی از اعضای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات میگویند اقدامی زمانبر است و باتوجه به فرصت اندک چندماهه باقی مانده تا انتخابات 1400 احتمال تدوین چنین سندی در این بازه زمانی کوتاه بعید به نظر میرسد.... با توجه به فشردگی زمانی حالا شورای هماهنگی جبهه اصلاحات راهی میانه را برگزیده که بهاصطلاح نه سیخ بسوزد و این جریان سیاسی ادامه مسیر خود را پس از 2 دهه فعالیت بدون سندی راهبردی، ناگزیر به همین وضع طی کند و نه کبابی که حالا در آستانه انتخابات ریاستجمهوری، میتوان عطرش را از «پاستور» استشمام کرد. پس این شورا بهجای آنچه این مدت اخیر به عنوان «مانیفست اصلاحات»، قرار بود سندی راهبردی در تعریف این گفتمان سیاسی باشد، محورهایی را تدوین کردهاند که قرار است پس از دریافت نظر و دیدگاه همه احزاب اصلاحطلب، چارچوب و حدود کلی مسیر پیشروی این جریان سیاسی را تا بزنگاه حساس انتخابات 1400 روشن کند و آنها بتوانند در این مسیر، همزمان به سوی تدوین مانیفست و سند نهایی موردنظر گام بردارند.»
این روزنامه اصلاحطلب در تشریح راه میانه مورد نظر نیز به نقل از محمد سالاری دبیر کمیته سیاسی شورای هماهنگی اصلاحطلبان مینویسد: «اگرچه اولویت اصلاحطلبان تدوین مانیفست بود، اما در ادامه باتوجه به گستردگی این مساله و ناممکن بودن جمعبندی در این رابطه حتی در یک بازه زمانی میانمدت، این کمیته تصمیم گرفته با اولویتبندی مسائل، ابتدا در راهبردها به نتیجه برسد و آنگاه با تمرکز در بحث انتخابات، روی این موضوع متمرکز شود که اگر انتخابات رقابتی بود، چه اقدامی انجام دهیم و اگر نه، چه واکنشی داشته باشیم؛ چون به هر حال همه مولفهها در اختیار جریان اصلاحات نیست و نحوه نگاه جریان مقابل و حاکمیت نیز تأثیر جدی بر اصلاحات دارد.»
به گزارش اعتماد «آنگونه که سالاری میگوید برای تدوین و جمعبندی درباره راهبردها محدودیت زمانی مشخصی نیز تعیین شده و شورای هماهنگی جبهه اصلاحات احتمالا تا 2 هفته آینده وارد بحث و بررسی نهایی در ارتباط با تدوین این راهبردها خواهد شد.»
گفتنی است، روزنامه «آرمان ملی» نیز امروز به شرح اوضاع و احوال اصلاحطلبان پرداخته و خبر میدهد که «اصلاحطلبان تا آذرماه به تصمیم نهایی میرسند». سید محمود میرلوحی عضو شورای شهر تهران در گفتگو با این روزنامه ضمن اشاره به اختلافات موجود در این جریان سیاسی میگوید: «اکثریت اصلاحطلبان در دو دیدگاه صحبت میکنند. یک جریان معتقد است که اگر قرار است با همین روش ادامه دهیم، اساسا مفهوم انتخابات رقابتی در این معنا به چالش کشیده میشود. یک دسته هم معتقدند، به هر نحو و هر طور که زمینه فراهم باشد، باید در انتخابات حضور پیدا کرد.»
وی همچنین میافزاید: «اختلافات اصلاحطلبان قابل رفع است و انشاءا... به زودی و تا آذر ماه به ساختار مناسبی خواهند رسید. من مشکلی نمیبینم.»