گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» اگرچه یک روزنامه سیاسی است، اما وضعیت آبگرفتگی در خوزستان را بیش از هر مساله سیاسی مهم یافته و با تیتر «اینجا دریا نیست، اهواز است» به آن میپردازد.
این روزنامه همچنین در گزارشی با عنوان «تختگاز علیه ظریف» به حضور عبدالرضا داوری، مشاور احمدینژاد در یک برنامه تلویزیونی ایراناینترنشال اشاره کرد و نوشت: «عبدالرضا داوری ازقضا همین یکشنبه نیز بار دیگر میهمان یکی از بخشهای خبری ایراناینترنشنال بود تا برای لایو اینستاگرامی روز دوشنبهاش که مدعی است برای افشای آنچه «دروغهای ظریف» خوانده، راسا تبلیغ کند، آنهم در واکنش به آنچه اخیرا از قول وزیر امور خارجه در ارتباط با بحث مذاکرات احتمالی با دولت جدید ایالاتمتحده مطرح شده و محمدجواد ظریف در یک گفتوگوی ویدیویی به پایگاه خبری انتخاب خبر داد که «بعضی دوستان به امریکا «گرا» میدهند که با ما بهتر میتوانید کار کنید.» ظریف که با انتقاد نسبت به هجمههای داخلی علیه خود و دستگاه دیپلماسی رسمی جمهوری اسلامی تاکید کرده قصد افشاگری ندارد و هدفش از بیان این مطالب، صرفا هشدار به کسانی است که منافع ملی را پای اهداف جناحی و شخصی حراج میکنند، گفته است: «ما که سکوت میکنیم، ولی دلیل نمیشود که متوجه این گراها نیستیم!» این اظهارات و سخنان انتقادی دیگر ظریف، اما به طرزی باور نکردنی مخاطب خود را پیدا کرد و درحالی وزیر خارجه جمهوری اسلامی متعهد به آنچه اصول دیپلماسی و منافع ملی میخواند، حاضر به نام بردن از گرادهندگان به طرفین خارجی نشد، ظاهرا درست یا نادرست، داوری و طیفی خاص از چهرههای سیاسی عمدتا نزدیک به محمود احمدینژاد، خود را مخاطب احتمالی افشاگری ظریف یافتهاند.»
«شرق» به بهانه مصاحبه دیروز فائزه هاشمی با «خبرآنلاین» به «بازخوانی اختلافات 2 طیف چپ و راست جریان اصلاحات» پرداخته و با طرح این پرسش که «پدرسالار کیست؟» به اختلافات بروز کرده در دولت اول سید محمد خاتمی و مخالفتهایی که با مرحوم هاشمی میشد، اشاره میکند و به نوعی مخالفتهای فعلی با کارگزاران را نشات گرفته از همان نگاهی میداند که هاشمی رفسنجانی را «عالیجناب سرخپوش» میدانست. این روزنامه بعد از بررسی سیر اختلافات در جریان اصلاحطلبی، مینویسد: «حالا و پیش از انتخابات ریاستجمهوری 1400 باز هم اختلافات کهنه سر باز کرده است؛ البته نه بهشدت سابق، اما به هر حال میزانی از آن را مشاهده میکنیم که شاید وجود چنین اختلافاتی تا انتخابات ریاستجمهوری بر اساس تجربه تاریخی چندان به نفع اصلاحطلبان نباشد.»
«آرمان ملی» در گزارش با عنوان «چالش پدرخوانده در جریان اصلاحات» به اظهارات دیروز فائزه هاشمی درباره نقش کارگزاران و اتحاد ملت پرداخته و مینویسد: «اما چرا مخالفان حزب کارگزاران به این حزب عنوان پدرخوانده دادند؛ ریشه این نامگذاری به مخالفت ریشهای دلواپسان با آیتا... هاشمی بازمیگردد. اعضای حزب کارگزاران شامل فرزندان و افراد نزدیک به آیتا... هستند بنابراین دلواپسان این ادعا را داشتند که مواضع و تصمیمات این حزب با تایید آیتا... اجرا میشود. همین دشمنی با مرحوم هاشمی زمینهساز هجمههای طولانی دلواپسان اصولگرا به حزب کارگزاران شده بود، اما در سوی دیگر میدان برخی اصلاحطلبان هم بودند که لقب پدرخوانده با معنی منفی را درباره حزب کارگزاران بهکار برده و میبرند که دلیلش تصمیمات این حزب درباره موضوعات سیاسی است که امکان دارد کمی با مواضع دیگر احزاب اصلاحطلب متفاوت باشد. مانند انتخابات مجلس یازدهم که احزاب اصلاحطلب بجز کارگزاران از ارائه لیست و شرکت در آن انتخابات خودداری کردند، اما کارگزاران از حضور این حزب در انتخابات مجلس خبر داد. پس از آن انتخابات بود که برخی مدعیان اصلاحطلبی حزب کارگزاران را عامل تفرقه در جریان اصلاحات نامیدند و خواستار آن شدند که این حزب که به اعتقاد آنها تکرو است، نقش پررنگی در تصمیمات جریان اصلاحات نداشته باشد. تفاوت دیدگاه حزب کارگزاران با احزاب اصلاحطلب دیگر در آن است که بر اعتدال تاکید زیادی دارد و معتقد است که گاهی باید برای کسب نتیجه بهتر چشم بر کاندیدای اصلاحطلب بست و از کاندیدای میانهرویی حمایت کرد که احتمال پیروزی بیشتری دارد.»
«ایران» مصاحبهای دارد با عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب حول محور دفاع از عملکرد دولت. اهم اظهارات عبدی در این گفتگو به شرح زیر است:
*مردم ایران از یک طرف انتظاراتشان بحق و بهدلیل انباشت در طول دورههای زمانی مختلف، بالا رفته است و از یک طرف دیگر امکانات برای پاسخ دادن آن پایین بود اکنون پایینتر هم آمده است. این شکاف الان بسیار برجسته و عمده شده است. این وضعیتی خطرناک است.
*دولت در ایران امکانات و عملکردهایی دارد. شاید بسیاری توجه نکنند که در منطقه ما، ایران یکی از کشورهایی است که زیرساختهای بسیار قدرتمندی دارد.
*اوضاع وزارت صمت خوب نیست. به خاطر اینکه بخش خصوصی آنجاست. اتفاقاً مشکل ما این است در جاهایی که بخش خصوصی باید فعال و خلاق باشد، حضور جدی نداریم.
*مهمترین دستاورد این دولت برجام بوده و این چیزهایی که درباره برجام میگویند هم به نظرم ناشی از خود برجام و موفقیت آن در گامهای اول نیست، علتش این است که سیاست برجامی در ادامه به درستی اجرا نشد؛ بهدلیل اختلافاتی که در داخل داشتیم این سیاست به طور کامل و منسجم جلو نرفت و البته آمدن ترامپ هم مزید بر علت شد، اما من معتقدم اگر حتی ترامپ هم نبود برجام با وجود برخی سیاستهای داخلی و اختلاف نظرهای بنیادینی که دیدیم، به بنبست میرسید.
*اگر از نظر عموم مردم نگاه کنیم تفکیکی بین اجزای مختلف حکومت نمیگذارند. درست هم همین است. مردم در آخر ماجرا با یک حکومت طرف هستند نه یک دولت و مجلس و قوه قضائیه منفک از هم. همه اینها با هم هستند. مشکل این است که اینها داخل خودشان همدیگر را رقیب میبینند و حواسشان هم نیست وقتی همدیگر را میزنند از نظر مردم این نیست که یک بخشی دارد بخش دیگر را میزند، چون در چشم مردم حکومت یک موجود واحد است.
«آفتاب یزد» از کلید خوردن فعالیت انتخاباتی سورنا ستاری معاون رئیس جمهور که چندی است نامش در فهرست کاندیداهای احتمالی 1400 دیده میشود، خبر داد. بهانهاش نیز اظهارات دیروز وی بود که در دیدار با علیرضا رزم حسینی وزیر صمت و علیآقا محمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام مدعی شد: «بهدنبال طراحی خودروهای پیشرفته و ارزان قیمت با استفاده از ظرفیتهای داخلی در کشور هستیم.»
آفتاب یزد با اشاره به اینکه «در خصوص اظهارات وی از دو منظر میتوان به موضوع نگریست. نخست انگیزه تبلیغاتی این ادعا و دوم توانایی فنی و سیاستهای حاکم بر بازار خودروی ایران» به نقل از رضا قراخانلو، تحلیلگر اخبار اقتصادی نوشت: «در این زمینه فارغ از جنبههای فنی چنین امکانی که باید کارشناسان صنعت خودرو پاسخگوی پرسش شما باشند، میتوان آن را اینگونه استدلال کرد که به دلیل وجود زمزمههایی مبنی بر انگیزه کاندیداتوری سورنا ستاری برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 و سابقهای مانند اینکه جوانترین عضو کابینه روحانی پیش از معرفی آذری جهرمی به عنوان وزیر در کابینه دوازدهم بود و به این موضع شهرت دارد که نگاه جدی و مخالفت سرسختانه با اقتصاد مبتنی بر منابع نفتی و خام فروشی دارد به نوعی زمینهسازی برای تهیه فکتهای تبلیغاتی برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو است.»
«وطن امروز» تشییع پیکر شهید فخریزاده را عکس یک کرده و با تیتر «قسم به انتقام» سخنان مقامات کشورمان در این مراسم را پوشش داده است. همچنین در صفحات سیاسی خود سخنان دیروز اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور که در نوزدهمین اجلاس شورای نخستوزیران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای بیان شد را «اعتراف دیرهنگام اسحاق جهانگیری درباره نتیجه توافق هستهای دولت روحانی» میخواند، زیرا او گفته بود «برجام که به عنوان یکی از دستاوردهای مهم دیپلماسی بینالمللی دهه اخیر است، به رغم رویکرد برجامستیزانه و خروج غیرقانونی دولت ترامپ و اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما و بیعملی کشورهای اروپایی عضو، به واسطه سیاست صلحطلبانه و صبر راهبردی ایران و با حمایت اعضای جامعه بینالمللی، از جمله اعضای سازمان همکاری شانگهای و البته با مقاومت ملت بزرگ ایران تاکنون پایدار مانده است. هر چند ایران منفعت قابل توجهی از اجرای آن نبرده است، اما همچنان برای تقویت رویکرد چندجانبهگرایی، درصدد بازگشت توازن و تعادل در انجام تعهدات طرفین به این توافق بینالمللی است.»
«کیهان» تیتر یک امروز خود را به پوشش خبری مراسم تشییع دانشمند هستهای ترور شده اختصاص داده و آن بخش از سخنان فرماندهان نظامی در این مراسم را مورد توجه قرار میدهد که تاکید میکنند «روز مجازات دور نیست».
این روزنامه اصولگرا در ستون دیروزنامههای زنجیرهای نیز رویکرد روزنامههای اصلاحطلب در قبال طرح مجلس برای لغو تحریمها که عمدتا انتقادی بود را مورد توجه قرار داده و از تیتر «عصبانیت مدعیان اصلاحات از طرح ضد انفعال مجلس» استفاده میکند.
کیهان همچنین در یادداشت روز خود با عنوان «دوای این درد در ناصرخسرو نیست» مینویسد: «دلالی و چرخههای معیوب توزیع، سالهاست در کنار برخی عوامل دیگر، نقش بسیار ویژه و پررنگی در تنگتر شدن عرصه بر مردم و معیشت آنها ایفا میکنند تا حدی که در ذهن بسیاری از افراد به عنوان بخش تفکیکناپذیر اقتصاد کشور پذیرفته شدهاند!».
«جوان» عکس یک خود را به تشییع پیکر شهید فخریزاده اختصاص داده و در سرمقاله نیز با عنوان «اگر ایران انتقام نگیرد باید منتظر چه باشد؟» مینویسد: «سئله خطرناکتر از عملیات ترور و خرابکاری رژیم صهیونیستی، محاسباتی است که دشمن اعم از اسرائیل و امریکا در ذهن دارند؛ بنابراین اقدامات انتقامی ایران باید به نحوی باشد که دشمن را ناچار به محاسبه مجدد درباره هزینه و فایده اقداماتش نماید. این امر با اقدامات عادی میسر نیست. در واقع خروج از «محاسبهپذیری» و قابل پیشبینی بودن اقدامات ایران، مهمترین گام راهبردی است که باید برداشته شود و دشمن باید با ضربات مختلفی در مکانها و مواقعی مواجه شود که انتظار آن را نداشتهاست.»