این شراره، بزرگترین شراره سه سال گذشته بوده است
قدرتمندترین شراره خورشیدی سه سال اخیر، روز یکشنبه از خورشید ساطع شده است. این پرتوهای ماوراء بنفش و اشعه ایکس ساطعشده از نوع شرارههای گروه M4.4 بود که نواحی بالایی جو زمین را یونیزه میکنند.
شرارهها در چهار گروه طبقهبندی میشوند. گروه «M»، «C»، «B» وهمچنین گروه «X»، که بزرگترین شرارهها هستند. چیزی مانند مقیاس ریشتر، هر گروه در مقایسه با گروه قبلی، خود ده مرتبه قدرتمندتر است. به این معنی که یک شراره گروه «M» ده مرتبه بزرگتر از یک شراره گروه «C» است.
هر چند این شراره، بزرگترین شراره سه سال گذشته بوده است، احتمالا به غیر از متخصصان، توجه خاص کسی را جلب نکرده است. دکتر تونی فیلیپس، از موسسه آب و هوای فضایی مینویسد: اپراتورهای رادیوی آماتور و دریانوردان، ممکن است متوجه اثرهای عجیبی در انتشار فرکانسهای زیر بیست مگاهرتز شوند و فرکانسهای زیر ده مگاهرتز ممکن است به کلی قطع شوند.
دلیل آن میتواند این باشد که خود خورشید، بخشی از این امواج ساطع شده را مسدود میکند. بر اساس توضیحات دکتر فیلیپس، از آنجایی که سمت انفجار، ناحیه جنوب شرقی پیکره خورشید است، ممکن است بخشی از شرارهها نیز تحتالشعاع قرار بگیرند.
این به معنای آن است که این رخداد میتواند از نوع شرارههای گروه «X» باشد. در این رخداد، خروج جرم از تاج خورشیدی (CME)، متشکل از پلاسما و میدان مغناطیسی آن، در فضا منتشر شده است که البته خوشبختانه به زمین نخواهد رسید.
اگر چنین انفجاری به زمین برخورد کند، سیاره ما میتواند متحمل طوفان ژئومغناطیسی شدید شود. از آنجایی که لکه خورشیدی که شراره از آن ناحیه ایجاد شده، طی چند روز، به سمت رو به زمین خورشید خواهد چرخید، چنین رخدادی ممکن است در طول هفته اتفاق بیفتد.
در ماه سپتامبر خورشید وارد چرخه خورشیدی جدید شد که معمولا با افزایش ابعاد شرارههای خورشیدی، نظیر این مورد اخیر، همراه است. فعالیتهای خورشیدی تا جولای 2025 افزایش پیدا خواهد کرد، زمانی که خورشید در میانه چرخه یازده ساله، به بیشترین میزان پیشبینی شده بعدی خود برسد.
بزرگترین شراره قبلی خورشید که از نوع شراره گروه «M» بود، در ماه ژوئن اتفاق افتاد. آن شراره گروه «M»، طبق گزارشها، اثر کمی بر اخلال در امواج رادیویی داشت و در ادامه آن حدود سه ساعت بعد، یک شراره گروه «C» نیز رخ داده بود.
منبع: ایندیپندنت