روزنامه کیهان: روزنامه حامی دولت اعتماد روز پنجشنبه در گزارش اقتصادی خود با عنوان «گستردهترین خروج جمعیت فعال از سال 95» نوشت: «براساس تازهترین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، 22.3 درصد از بیکاران و 8.9 درصد از جمعیت شاغلان تابستان سال 98 به جمعیت غیرفعال تابستان سال جاری اضافه شدند که اگر به جمعیت جویای کار افزوده شوند، نرخ بیکاری در تابستان سال جاری و حدود 7 ماه پس از شیوع کرونا در کشور به 18.5 درصد افزایش خواهد یافت. پیشتر این مرکز در گزارشی که فاصله زیادی با دادههای مرکز آمار داشت، نرخ بیکاری بهار سال جاری را 24 درصد تخمین زده بود در حالی که گزارش مرکز آمار حاکی از نرخ بیکاری 9.8 درصدی بود... گزارش «تحلیل شاخصهای بازار کار در تابستان 99» نشان میدهد که بیش از یک میلیون و 626 هزار نفر از جمعیت فعال در تابستان سال جاری نسبت به تابستان 98 از بازار کار کم شدند که سهم زنان از این کاهش حدود یک میلیون و 10 هزار نفر و سهم مردان نیز 615 هزار و 651 نفر بوده است. با وجود اینکه در فصل مورد بررسی نرخ مشارکت زنان نیز کاهش 3.5 درصدی داشته و به 14.1 درصد رسیده»
اذعان این روزنامه حامی دولت به رکوردشکنی آمار بیکاری در کشور در حالی است که همین جریان رسانهای با ماموریت بزک خسارت محض برجام، روزانه وعدههایی دروغین گشایش اقتصادی و رونق در اقتصاد پس از توافق با آمریکا را تیتر میزدند. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور که در جریان انتخابات 96 تحت عنوان کاندیدای پوششی به دفاع از عملکرد دولت و برجام میپرداخت در یکی از گفتگوهای تلویزیونی خود گفته بود: «ما ملت عزیز مشکلات زیادی را حل کردیم. ثبات را به اقتصاد ایران برگرداندیم. مگر یادتان رفت لحظهای نرخ ارز عوض میشد. لحظهای قیمت کالاها عوض میشد. اصلا مگر سرمایهگذار میتوانست برای تولید و سرمایهگذاری فکری بکند... کاری شد کارستان. رئیسجمهور خودش وقت گذاشت. هفتهای دو جلسه اقتصادی گذاشت. رونق شروع شده است. رشد اقتصادی در سال جاری بالا رفته است. فضای بینالمللی مثبت شده. ما به همه اهدافمان در برجام رسیدیم. دنیا عاشق کار کردن با ایران شده است. هجوم کشورهای شرقی و غرب برای کار کردن با ایران آغاز شده است.»
نکته قابل تامل اینکه به نظر میرسید پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای بانکی و نفتی و پس از تعلل کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات برجامی خود و پس از نمودار شدن یکبهیک اشکالات حقوقی برجام همچون مکانیزم ماشه، مدافعان برجام از حمایتهای کور از این توافق دست بردارند، اما هنوز هم بازوهای رسانهای جریان سیاسی غربگرا، تلاش میکنند جنازه برجام را هم بزک کنند!
اگر 6 سال رشد اقتصادی داشته باشیم تازه میرسیم به سال 91!
روزنامه ابتکار در سرمقاله شماره اخیر خود به انتقاد از «بودجه 1400» پرداخت و نوشت: هنوز که هنوز است بودجه کشور صرفاً یک سند حسابداریست و رویکردی عملیاتی و البته اقتصادی را دنبال نمیکند. مهمترین مشکل بودجه در این سالها و البته سال 1400، عدم توازن درآمدها و هزینههای دولت و بهعبارتدیگر عدم تمکین دولتها به بهرهورتر کردن سیستم و تطابق درآمد و هزینه است و این خود را در کسری بودجههای بالا نشان میدهد.
در ادامه این مطلب آمده است: اقتصاد ایران اگر بتواند کاری غیرممکن را انجام دهد و رشد اقتصادی 8 درصد در 6 سال پیاپی را داشته باشد تازه به سال 1391 میرسد و با 400 میلیارد دلار فاصله با ترکیه و عربستان با فرض عدم حرکت امارات در رتبه سوم خاورمیانه خواهد بود!
ابتکار نوشت: در این بودجه هیچ جا اشارهای به تأثیر نحوه تأمین درآمدها بر پایه پولی کشور نشده است و سنجه قابل بررسی وجود ندارد... در بودجه 1400 همانند بودجههای دهههای قبل صحبتی از تأثیر این بودجه بر نقدینگی نشده است... بودجه 1400 با رویکرد خوشبینانه و البته با درآمدهای سیال نگاشته شده است که تحقق برخی درآمدها به منزله فشار بر روی سایر درآمدها خواهد بود... به عبارت سادهتر اقتصاد ایران نمیخواهد زیر بار نظم و دیسیپلین برود! بودجه مشکل اصلی نیست، مشکل اساسی عدم علاقه به انضباط مالی است!
مدعیان اصلاحات هنوز نمیخواهد پاسخ بدهند که چه کسانی جزو بانیان و مقصران اصلی وضعیت کنونی کشور هستند چراکه خود طی 7 سال و چند ماه گذشته، از حامیان اصلی دولت تدبیر و امید بودهاند!
اصابت پیکان انتقاد ارگان دولت به دستاندرکاران برجام
روزنامه دولتی ایران در شماره روز پنج شنبه طی یادداشتی آورده است: «اگر کشور را در فاز امنیتی- سیاسی نگه داریم، هیچ گاه این ظرفیت ایجاد نخواهد شد. تمرکز روی محور امنیتی- سیاسی اولویت امروز ایران نیست. ما باید وارد فاز بعدی یعنی اقتصاد شویم و اجازه ندهیم که اقتصاد کشور به این شدت تحت تاثیر امنیت و سیاست باشد. ما نمیتوانیم هر روز اقتصاد را ضعیفتر کنیم و انتظار موفقیت در سیاست و امنیت را داشته باشیم. شرایط اقتصاد کشور را باید در نظر گرفت. ایران از یک اقتصاد 200 میلیارد دلاری امروز به یک اقتصاد 90 میلیارد دلاری سقوط کرده و این سقوط نتیجه همین نگاه امنیتی- سیاسی است.»
لازم به یادآوری و تصریح است که مصداق سطرهای فوق در داشتن نگاه امنیتی، دولت و دستاندرکاران برجام هستند که برخلاف شعارهای پرطمطراق خود مبنی بر رفع تحریم و گشایش اقتصادی با توافق هستهای، ماهیت برجام را نه اقتصادی که امنیتی خواندند.
ظریف در مصاحبهای گفته بود؛ «در اینکه غربیها در انجام تعهدات خود کوتاهی کردند شکی نیست، اما این واقعیت به این معنی نیست که هدف از برجام اقتصادی بود. اصلا این طور نیست. مذاکرات ما درباره برجام تا فروردین 94 (یعنی سه ماه قبل از توافق نهایی برجام) صرفا هستهای و امنیتی بود... بحثهای هستهای، امنیتی و خارج شدن از شورای امنیت بحثهای اصلی ما بود و اینکه کسی بگوید هدف برجام اقتصادی بود با واقعیات و خطوط قرمزی که برای ما ترسیم شده بود، نمیسازد. بنابراین، این دو موضوع را باید از هم جدا کنیم.»
اصرار مدعیان اصلاحات برای شرطی سازی اقتصاد کشور!
روزنامه آرمان روز پنجشنبه در مطلبی نوشت: «در علم سیاست کشور آمریکا حزب دموکرات را کبوترها و جمهوریخواهان را بازها یا همان لاشخورها مینامند و البته که کنارآمدن با لاشخور و کبوتر متفاوت است. سخنان اخیر رئیسجمهور که خواسته عموم مردم است و با پشتوانه 24 میلیون رای مردمی بیان میشود، نشاندهنده این است که جوبایدن به تعهد انتخاباتی خود عمل میکند و به برجام برمیگردد و با اولین قدم همه تحریمها شکسته میشود و مجددا سرمایهگذاران خارجی به ایران سرازیر میشوند و سرمایهگذاران داخلی هم کمکم امیدوار میشوند و رونق به کشور برمیگردد».
جوبایدن پیش از این معاون اول دولت اوباما بوده است. اوباما در پسابرجام آنقدر نقض تعهدات را ادامه داد که مقامات ارشد دولت روحانی صراحتا اذعان کردند که دولت اوباما برجام را به صورت فاحش نقض کرده است.
با اینحال مدعیان اصلاحات همچنان با دوگانه سازی دروغین «دموکراتهای خوب- جمهوری خواهان بد» در پی بزک آمریکا و شرطی سازی اقتصاد کشور هستند.
شرط اساسی گشایش اقتصادی، بهره مندی از ظرفیتهای عظیم داخلی، اهتمام جدی به اقتصاد مقاومتی و توجه به استعدادهای جوانان متخصص، مومن و انقلابی است. اما متاسفانه رسانههای زنجیرهای و مدعیان اصلاحات که خسارت محض برجام را به کشور تحمیل کردهاند، همچنان در پی استمرار و تعمیم این خسارت بزرگ هستند.
طرح مجلس قطعا به سود کشور خواهد بود
روزنامه شرق در سرمقاله شماره روز پنجشنبه خود به قلم زیبا کلام از فعالین سیاسی اصلاحطلب نوشت: «مجلس طرحی را با قید دوفوریت به تصویب رساند که خلاصه آن توقف همکاری با برجام، خروج از پروتکل الحاقی، قطع احتمالی رابطه با آژانس و بالاخره احتمال گرفتارشدن ایران ذیل بند 7 منشور است...»
نویسنده که سابقه قابل توجهی در پیشگوییهای برجامی دارد در ادامه آورده است: «یعنی شورای امنیت میتواند مجوز حمله نظامی به ایران را صادر کند. همان بلایی که «کاغذپارههای» دوران رئیسدولت مهرورز در سالهای 84 تا 92 برسر کشور آورده بود. البته مجلس انقلابی انگیزهاش از این اقدام را پایانبخشیدن به تحریمها و رفاه حال مردم توصیف کرده است. دولت، اما آن را خطای محض دانسته و معتقد است با توجه به نزدیکی آغاز ریاستجمهوری جوبایدن و احتمال کاهش تنش با دولت جدید آمریکا، آن چشمانداز را نباید ویران کرد. شورای عالی امنیت ملی که علیالقاعده باید در ورای مناقشات سیاسی جناحی بوده و در عوض دغدغهاش منافع ملی کلان کل نظام باشد هم احتمالا بنا به مصالحی، ترجیح داده در ماجرای میان دولت- مجلس مصلحت
ی را از دست نداده و جانب مجلس را بگیرد. بهراستی حق با کدام است؛ دولت، یا مجلس و شعام [شورای عالی امنیت ملی]؟»
صادق زیباکلام در ادامه آورده: «انقلابیون میگویند مماشات با غربیها، پاسخ نداده؛ زمان آن رسیده که با زبان تهدید و ارعاب با آنها سخن گفته شود. ایران از پروتکل الحاقی خارج شود یا دستکم تهدید به خروج کند... واقعیت آن است که رویکرد اصولگراها اگرچه ظاهرش جسارتآمیز است، اما در چهار دهه گذشته حتی یک مورد جدی وجود ندارد که ارعاب و تهدید غربیها نتیجهبخش بوده باشد.»
نخست اینکه نویسنده سطرهای فوق سابقه مشعشی در پیشگوییهای برجامی دارد. برای نمونه وی در یادداشتی در همین روزنامه شرق و نیز در گفتوگویی با قاطعیت تمام تاکید کرده بود که ترامپ نه تنها از برجام خارج نمیشود بلکه با کمال احترام! نسبت به آن برجام پایبند خواهد بود. حالا در آخرین فقره او پیشگویی کرده که طرح مجلس به باعث میشود ایران دوباره ذیل بند 7 منشور سازمان ملل برود و جنگ خواهد شد!
البته این کارشناس طیف موسوم به اصلاحطلب توضیح نداده که چرا دفعه قبل که ایران ذیل بند 7 قرار گرفت جنگی رخ نداد، اما به هر روی زیباکلام نشان داده پیشگوی متبحری! است و از پیشگوییهای او درباره برجام میتوان به آینده پی برد فقط باید نظرات او را کاملا برعکس کنیم! یعنی احتمالا طرح مجلس به سود کشور خواهد بود و جنگی رخ نخواهد داد...
دوم آنکه وی در نوشتارش مدعی شده: «شورای عالی امنیت ملی که علیالقاعده باید در ورای مناقشات سیاسی جناحی» باشد...، اما همین فرد در مصاحبهای با روزنامه اعتماد گفته بود: پایان برجام به زیان جریان اصلاحطلب است. فردی که خود چنین از دریچه حزب و جناح به برجام نگاه میکند دیگران را متهم به نگاه جناحی کرده است!
سومین نکته اینکه زیباکلام مدعی شده «در چهار دهه گذشته حتی یک مورد جدی وجود ندارد که ارعاب و تهدید غربیها نتیجهبخش بوده باشد.» موضوع تهدید و ارعاب غرب نیست بلکه پس از گذشت 5 سال ایران هم میخواهد قید تعهدات یک طرفه را بزند. نام این کار رفتار براساس عقل و منطق و عزت است. دیگر اینکه او به نخستین توافق هستهای ایران در زمان اصلاحات رجوع کند که غرب غنی سازی را در کشورمان حتی بهاندازه آزمایشگاهی نیز نمیپذیرفت. 2 سال گذشت و اروپا به تعهداتش عمل نکرد تا اینکه ایران پلمب تاسیسات را شکست و تا غنی سازی 20 درصد پیشرفت. غرب سراسیمه آمد و غنی سازی 3.5 درصد را در
کشورمان پذیرفت.