فرادید؛ قرص زینک(روی) که نمونه رایج آن در ایران با نام زینک پلاس شناخته می شود، یک مکمل غذایی است که حاوی عنصر روی و برخی از ویتامین ها از قبیل گروه ب و ث می باشد.
اگر مکمل های غذایی را در زمان مناسب مصرف نکنیم تاثیر چندانی نداشته و حتی در برخی مواقع اصلا تغییری در وضعیت آن ویتامین یا مواد معدنی در بدن نمی کند پس مقدار و زمان مصرف مکمل های غذایی بسیار حائز اهمیت است.
مکمل های غذایی نقش بسزایی در جبران ویتامین ها و موادمعدنی در بدن دارند. یکی از مهمترین این ترکیبات که بدن به آن بسیار احتیاج داشته و تاثیرات بسیار مفیدی در بدن بزرگسالان و کودکان دارد زینک می باشد.
بنا بر تحقیقات و گزارشات مختلف بیش از 75% از مردم جهان دچار کمبود عنصر روی می باشند و یکی از دلایلی که امروزه بسیاری از افراد دچار ریزش مو، مشکلات پوستی، ناخن ها و غیره می باشند کمبود عنصر روی در بدن است.
قرص زینک(زینک پلاس) می تواند یک مکمل غذایی مناسب برای جبران کمبود روی باشد، نمونه های مختلفی از زینک پلاس(قرص زینک) در بازار ایران یافت می شود. به عنوان مثال قرص زینک پلاس شرکت یورو ویتال که ساخت کشور آلمان است در دوزهای 5 و 10 میلیگرم با ویتامین های ب و ث و به شکل سافت ژل، کپسول و شربت موجود است، برندهای دیگری نیز از مکمل های زینک در داروخانه ها وجود دارند که تقریبا از لحاظ کیفیت همگی مشابه هم می باشند.
کدام قرص زینک و به چه مدت و چه تعداد باید مصرف شود را پزشک شما بر اساس نتیجه آزمایشات خون تشخیص می دهد. به یاد داشته باشید همان طور که کمبود عناصر معدنی موجب بروز مشکلاتی در بدن می شوند ازدیاد آن ها نیز باعث اختلال در متابولیزم و ایجاد مشکلات جدی می گردد از اینرو توصیه اکید می کنم قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی و یا دارو حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
میزان مصرف قرص زینک
اینکه در طول روز چه میزان زینک مصرف کنید به نوع مکمل مورداستفاده شما بستگی دارد؛ چراکه هرکدام از مکملهای زینک میزان مختلفی عنصر زینک را در خود جای دادهاند. مثلا زینک سولفات از حدود 23 درصد عنصر زینک تشکیل شده است؛ این بدین معناست که 220 میلیگرم زینک سولفات برابر با مصرف 50 میلیگرم زینک خالص است.
میزان مصرفی قرص زینک اغلب بر روی بستهبندی مکمل نوشته شده است و بهراحتی میتوانید تشخیص دهید که در طول روز به چه میزان زینک نیاز دارید.
در بزرگسالان دُز روزانه توصیهشده معمولا 15 تا 30 میلیگرم از عنصر زینک است. دُزهای بالاتر عموما برای درمان بیماریهای خاصی مانند آکنه، اسهال و عفونتهای تنفسی استفاده میشوند.
در هر حال، مصرف بیرویه زینک عوارض جانبی متعددی دارد؛ ازاینرو، نباید روزانه بیشتر از 40 میلیگرم زینک مصرف کنید، جز با تجویز پزشک.
خلاصه:
مکملهای مختلف قرص زینک شامل مقادیر مختلفی از عنصر زینک هستند. میزان توصیهشده زینک برای مصرف روزانه بین 15 تا 30 میلیگرم است.
موارد ایمنی و عوارض جانبی زینک
زمانی که با دستور پزشک از قرصهای زینک استفاده کنید، این مکملها میتوانند یک راه امن و مؤثر در دریافت زینک باشند و جنبههای مختلف سلامتی شما را ارتقا ببخشند.
باوجوداین، این مکملها نیز عوارض جانبی و منفی دارند، مثل حالت تهوع، استفراغ، اسهال و مشکلات معده.
مصرف بیش از 40 میلیگرم عنصر زینک در روز، نشانههایی مشابه با نشانههای آنفولانزا ایجاد میکند، مثل تب، سرفه، سردرد و احساس خستگی.
همچنین زینک میتواند در جذب مس توسط بدن شما اختلال ایجاد کند که بهصورت بالقوه به کمبود این عنصر حیاتی در بدن منجر میشود.
علاوه بر این، مکملهای قرص زینک میتوانند اختلالاتی در جذب انواع آنتی بیوتیکها ایجاد کنند و از تأثیر آنها بکاهند، بهخصوص زمانیکه بهصورت همزمان مورد استفاده قرار بگیرند؛ پس برای اینکه ریسک عوارض جانبی را کم کنید، صرفا از میزان دُز پیشنهادشده استفاده کنید و بیشتر از 40 میلیگرم در روز مصرف نکنید، مگر در شرایطی که از پزشک خود در این باره مشورت دریافت کرده باشید.
اگر با عوارض منفی مکملهای زینک روبهرو شدید، میزان دُز مصرفی را کم کنید و درصورتیکه همچنان علائم عوارض در بدن شما وجود داشت، با پزشک و متخصص مشورت کنید.
انواع مختلف قرص زینک
هنگام استفاده از مکمل قرص زینک باید توجه داشته باشید که این مکملها گونههای مختلفی دارند. هرگونه از مکملهای قرص زینک تأثیر متفاوتی بر روی سلامت بدن میگذارد. برخی از انواع مکمل زینک عبارتاند از:
- زینک گلوکونات (Zinc gluconate): این مکمل یکی از رایجترین گونههای مکمل زینک است که اغلب در داروهای سرماخوردگی به کار میرود، مثل قرصهای مکیدنی یا اسپریهای بینی.
- زینک اسِتات (Zinc acetate): این نوع مکمل زینک نیز مانند زینک گلوکونات اغلب به قرصهای مکیدنی برای درمان سرماخوردگی اضافه میشود تا نشانههای بیماری را کم کند و بهبودی را تسریع بخشد.
- زینک سولفات (Zinc sulfate): براساس یافتههای پزشکی، زینک سولفات علاوه بر اینکه از کمبود زینک در بدن جلوگیری میکند، میتواند نقش بسزایی نیز در کمکردن شدت آکنه روی پوست داشته باشد.
- زینک پیکولینات (Zinc picolinate): مطالعات نشان داده است که بدن در جذب این نوع مکمل زینک، بهتر از دیگر اقسام آن بهویژه زینک گلوکونات و زینک سیترات عمل میکند.
- زینک اوراتات (Zinc orotate): این مدل از مکملهای زینک به اوروتیک اسید متصل هستند و یکی از رایجترین مکملهای قرص زینک در بازار محسوب میشوند.
- زینک سیترات (Zinc citrate): براساس یک تحقیق، این مدل از مکملهای زینک، قدرت جذبی برابر با زینک گلوکونات دارد اما تلخی کمتر و طعم بهتری در مقایسه با آن دارد.
ازآنجاکه مکمل قرص زینک گلوکونات در همه جا یافت میشود و قیمت چندان زیادی هم ندارد، میتواند گزینه بسیار خوبی برای مصرف باشد و در عین حال جیب شما را نیز خالی نکند! هرچند اگر بتوانید کمی بیشتر پول خرج کنید، مکمل قرص زینک پیکولینات قدرت جذب بیشتری نسبت به بقیه مکملهای زینک دارد.