سرویس ورزش مشرق - تیم فوتبال استقلال که در سال 1324 تاسیس شد، برای اولین بار در سال 1348 در مسابقات جام باشگاه های آسیا شرکت کرد که اولین حضور آنها در این مسابقات با اولین قهرمانی شان در آسیا همراه بود. آبی های تهران بعد از آن نیز یکبار دیگر به مقام قهرمانی و 2 بار هم به مقام نایب قهرمانی رسیدند تا امروز بعد از الهلال و پوهانگ استیلرز، سومین تیم پر افتخار آسیایی باشند.
آبی پوشان از سال 1348 تاکنون 18 بار در ادوار مختلف جام باشگاه های آسیا و لیگ قهرمانان آسیا و 3 بار هم در جام برندگان جام این قاره شرکت کرده اند و در مجموع نیز 2 بار قهرمان، 2 بار نایب قهرمان، 2 بار سوم و 2 بار هم به مقام چهارم این مسابقات رسیده اند. حالا و در آستانه حضور مجدد این تیم در آسیا فرهاد مجیدی به دنبال کسب سومین ستاره برای باشگاه استقلال در آسیاست و مدیران این مجموعه در اندیشه کسب اولین قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا.
در ادامه به بخش پایانی حضور تیم استقلال در شیوه جدید رقابتهای آسیایی یا همان لیگ قهرمانان آسیا پرداختیم تا در مروری کوتاه عملکرد این تیم در آستانه حضور در لیگ قهرمانان 2021 را بررسی کنیم.
*ناکامی در فصل اول حضور
استقلال در نخستین حضور خود در لیگ قهرمانان آسیا در فصل 03-2002 نتوانست از گروهش صعود کند. استقلال که در آن فصل عملکرد ضعیفی داشت در این مسابقات هم ضعیف ظاهر شد و با وجود پیروزی در نخستین بازیاش و برابر تیم السد دو بازی بعدی برابر تیمهای الهلال و العین را واگذار کرد تا کسب رتبه سومی از صعود به مراحل بعدی بازماند.
*سوتی بزرگ در 2007!
سپس و بعد از وقفهای 3 ساله استقلال جواز حضور در لیگ قهرمانان 2007 را کسب کرد اما به دلیل تأخیر در ارسال اسامی بازیکنان به ایافسی از سوی کمیته برگزار کنندگان مسابقات کنار گذاشته شد تا یکی از بزرگترین اشتباهات مدیریتی تاریخ این باشگاه رقم بخورد.
*ناکامی در دومین حضور
دو سال بعد و در لیگ قهرمانان 2009 استقلال باز هم نتوانست از مرحله گروهی صعود کند و در حضوری که احتمالاً ضعیفترین حضور استقلال در آسیا است بدون حتی یک پیروزی و با تفاضل گل منفی در رتبه چهارم قرار گرفت.
*2010 اولین صعود
نخستین صعود استقلال از گروهش در لیگ قهرمانان در سال 2010 رقم خورد، جایی که در مرحله گروهی به عنوان تیم دوم به مرحله یکهشتم پایانی صعود کردند و در برابر الشباب عربستان قرار گرفتند. در بازی این مرحله در حالی که تا دقیقه 89 بازی با نتیجه 2-2 در جریان بود با پذیرفتن یک گل دیر هنگام در نهایت با نتیجه 3-2 بازنده شد و از دور رقابتها کنار رفت.
*عدم صعود در 2011
فصل بعد و در لیگ قهرمانان 2011 استقلال باز هم در مرحله گروهی حذف شد، این اتفاق در حالی رخ داد که امتیاز استقلال با تیم دوم گروه، النصر عربستان، در بازی رو در رو شرایط مساوی داشت و تنها به دلیل تفاضل گل کمتر از صعود به مرحله بعد بازماند.
*2012 صعود به یک هشتم
فصل بعد در چهارمین حضور پیاپی استقلال لیگ قهرمانان و در لیگ قهرمانان 2012 این تیم توانست به مرحله یکهشتم نهایی صعود کند اما در این مرحله و در بازی برابر دیگر تیم ایرانی، سپاهان اصفهان با دو گل مغلوب شد تا باز هم از صعود به مرحله یک چهارم نهایی بازماند.
*2013 در جمع 4 تیم برتر آسیا
استقلال بعد از چند فصل ناکامی و در پنجمین حضور پیاپیاش در لیگ قهرمانان در لیگ قهرمانان 2013 و با مربیگری امیر قلعهنویی از گروهش به عنوان سرگروه صعود کرد. سپس با موفقیت مراحل یکهشتم و یک چهارم پایانی را با به ترتیب شکست دادن الشباب امارت متحده عربی و بوریرام یونایتد تایلند نیز پشت سر گذاشت تا بعد از 12 سال یک بار دیگر در جمع 4 تیم برتر آسیا قرار گیرد و تنها در این مرحله بود که در مجموع دو بازی رفت و برگشت با نتیجه 2-4 مغلوب حریف کرهای خود، افسی سئول شد تا نتواند برای پنجمین مرتبه به دیدار نهایی راه یابد.
*2014 ششمین حضور متوالی
استقلال در لیگ قهرمانان 2014 برای ششمین فصل پیاپی حاضر شد اما با عملکردی ضعیف در همان مرحله گروهی حذف شد و امیر قلعهنویی نتوانست موفقیت فصل قبل را تکرار کند. در این فصل استقلال توانست از مرز 100 بازی در رقابتهای قارهای عبور کند و دیدار برگشت مرحله یک چهارم نهایی برابر بوریرام یونایتد یکصدمین بازی قارهای تاریخ باشگاه بود.
*سنگین ترین شکست در 2017
در لیگ قهرمانان 2017 و بعد از دو فصل غیبت استقلال پا به رقابتهای لیگ قهرمانان گذاشت. در ابتدا استقلال در مرحله پلی آف در ضربات پنالتی السد قطر را از پیش روی برداشت و در مرحله گروهی استقلال با تیم سرگروه، الاهلی امارات هم امتیاز بود اما به دلیل شکست در مجموع دو بازی رو در رو با تیم الاهلی به رتبه دومی گروه رسید. استقلال در مرحله بعد با شکست سنگین 6-2 در مجموع دو بازی رفت و برگشت برابر العین، دیگر تیم اماراتی، با مربیگری علیرضا منصوریان از دور رقابتها کنار رفت.
*2018 بازهم صعود به یک چهارم
استقلال در لیگ قهرمانان 2018 توانست در مرحله یک چهارم نهایی حاضر شود. این در حالی بود که استقلال در مرحله گروهی بدون شکست سرگروه شد و در مرحله یکهشتم نهایی ذوب آهن دیگر تیم ایران را با درخشش مامه تیام ستاره سنگالیاش از پیش روی برداشت. بازی مرحله یک چهارم نهایی در حالی برگزار شد که به دلیل تفاوت تقویم فوتبال ایران و لیگ قهرمانان آسیا این بازی در فصل بعد فوتبال ایران انجام شد و استقلال که تقریباً تمام ستارههای فصل قبلش را از دست داده بود با تیمی ناآماده در مجموع 2 بازی رفت و برگشت با نتیجه 3-5 مغلوب السد قطر شد و از حضور در مرحله نیمهنهایی بازماند.
*2019 پنجمین ناکامی در دور گروهی
حضور بعدی استقلال در لیگ قهرمانان آسیا در لیگ قهرمانان آسیا 2019 بود که استقلال با تیمهای الهلال، العین و الدحیل قطر همگروه شد و آبیهای تهران نتوانستند از گروهشان صعود کنند و با وجود نتایج نسبتاً قابل قبول در مقابل الهلال و العین در برابر الدحیل به یک تساوی و شکست رضایت داد با کسب رتبه سومی در گروهشان برای پنجمین بار در تاریخش در مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا حذف شدند.
*بدبیاری کرونایی در 2020
جدیدترین حضور استقلال در لیگ قهرمانان آسیا در فصل 2020 این رقابتها رخ داد و استقلال در مسابقاتی که به دلیل شیوع ویروی کووید 19 یا همان کرونا با تأخیر فراوان و در مهر ماه سال 1399 برگزار شد توانست به مرحله یکهشتم نهایی صعود کند اما با قبول شکست در برابر پاختاکور از صعود به جمع هشت تیم نهایی بازماند. این نتیجه در شرایطی به دست آمد که استقلال نتوانست در هیچیک از بازیهایش در خانه و در ورزشگاه آزادی به میدان برود و در چند دیدار نهایی فصل با مربی موقت(مجید نامجو مطلق) و به دلیل محرومیت از سوی فیفا بدون استفاده از خریدهای جدیدش به میدان رفت.