سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در 28 خرداد 1400 همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
پزشکیان: جهانگیری اگر بیاید، اقبال آنچنانی ندارد
«مسعود پزشکیان» نماینده مجلس و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با روزنامه شرق در پاسخ به این سوال که «یکی از گزینههای اصلاحطلبان آقای جهانگیری است. به نظرتان ایشان نامزد میشوند و اینکه مقبولیت سال 96 را همچنان در افکار عمومی دارند؟» گفت: «متأسفانه با روندی که در چند سال گذشته با رسانههایی که در اختیار داشتند، ایجاد کردهاند و هرروز ارز جهانگیری را پمپاژ میکردند و همه گناهها را گردن او انداختند، به نظرم نسبت به ایشان خیلی جفا کردند و بعید است بیاید و اگر هم بیاید شاید اقبال آنچنانی نداشته باشد».
سازندگی: رقیب رئیسی در انتخابات، مشارکت پایین مردم است
روزنامه سازندگی در مطلبی با عنوان «رئیسی بیاید یا نیاید؟» نوشت: «مهمترین رقیب ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 هیچیک از نامزدهای انتخاباتی(البته به جز ظریف) نیستند. رقیب اصلی او مشارکت پایین مردم در انتخابات است. نگرانی، ناراحتی و بی اعتمادی مردم که حاصل تحریم بسیار سنگین آمریکا، ناکارآمدی دولت و ضربه های پی در پی اصولگرایان و کارشکنی های آنها بوده، وضعیت را به آن مرز رسانده است که بسیاری ابایی از اینکه بگیوند در انتخابات آتی رای نمی دهند، ندارند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «در چنین وضعیتی، آیا ابراهیم رئیسی با توشه 16 میلیونی و عملکردی که قابل دفاع بوده، می تواند پا در رقابتی بگذارد که چشم انداز محکم و روشنی برای او متصور نیست؟ اگر او کمتر از 16 میلیون رای سابق نصیبش شود، وضعیت او بهتر خواهد شد؟».
روزنامه سازندگی در بخش دیگری از این گزارش نوشت: «مساله عدم حضور رئیسی در رقابت های ریاست جمهوری بر محور «تاکید بر تداوم حضور او در قوه قضاییه» مطرح می شود. به این معنی که افرادی می گویند آیت الله رئیسی تحولی در قوه قضاییه ایجاد کرده است که ادامه مسیر این تحول در توان شخص دیگری نیست. به همین دلیل الزامی است که شخص ایشان در این جایگاه این روند و راه را ادامه دهند».
رستم قاسمی: با احمدی نژاد ارتباطی ندارم
«رستم قاسمی» وزیر اسبق نفت و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در نشست خبری در باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «تامین نیازهای اساسی کشور در همان زمان که وزیر نفت بودم، برعهده بنده بود و در حوزه بین المللی و اقتصادی و... نسبت به سایر افرادی که در مقام کاندیداتوری هستند، شناخت دارم، امروز کشور ما نیاز به دولت عمل گرا دارد و با این دولت می توانیم از موقعیتی که هستیم جلو برویم و برنامه ای هم برای آن دارم».
قاسمی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به اینکه با احمدی نژاد ارتباطی ندارد، گفت: «احمدی نژاد همیشه متحرک و فعال بوده است. برداشت خیلی ها این است که اقدامات اخیر ایشان برای حضور است ولی چون اخیرا تماسی نداشته ام نمی دانم برای انتخابات می آیند یا خیر».
چمران:فهرست شورای شهر خرداد بسته می شود
«مهدی چمران» نایب رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت: «از آنجا که پانزده تخصص اصلی و اولویتدار در شورای شهر پیشبینی کردهایم، حدود 15 نفر متخصص که متعهد هم باشند در «شورای انتخاب» برای گزینش این متخصصان حضور خواهند داشت».
چمران با تاکید بر اینکه اعضای شورای ائتلاف به جز تعداد محدود، از احزاب، گروههای دانشجویی و جهادی تشکیل شده است، افزود: «اعضای شورای ائتلاف از طرف گروههایی هستند که زیرمجموعههایی دارند یا به نمایندگی از حزب خود در جلسات شرکت می کنند؛ در حال حاضر 12 نفر از نمایندگان احزاب در شورای ائتلاف فعالیت دارند که ممکن است این تعداد افزایش پیدا کند».
نایب رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با بیان اینکه «شورای انتخاب» برای تعیین لیست نامزدهای شورای شهر، هنوز تشکیل نشده است اما لیست نهایی را همین شورا مشخص میکند، اظهار داشت: «با توجه به آنکه روند پرکاری پیش روی ما است و هنوز اقدام خاصی برای آن انجام نشده، تشکیل شورای انتخاب و ارائه لیست نهایی در خرداد ماه محقق می شود».
محسن هاشمی: فائزه توانایی ام را تایید می کند
خبرگزاری تسنیم در مطلبی نوشت: «محسن هاشمی» رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران و کاندیدای احتمالی اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری در حاشیه نشست شورای شهر در جمع خبرنگاران با اشاره به گمانه زنی هایی که پیرامون احتمال کاندیداتوری او مطرح می شود، گفت: «بنده از سوی حزب کارگزاران به نهاد اجماع ساز پیشنهاد شده ام ولی همانطور که گفتم در یک بلاتکلیفی هستیم که من نمی توانم بگویم که الان حضور پیدا می کنم یا نه».
هاشمی در ادامه گفت: «در حال حاضر درخواست و رجوع به من در حد کسانی که اطرافمان هستند، وجود دارد. نمی خواهم از خودم تعریف کنم ولی احساس بدی نسبت به توانایی خودم ندارم و فائزه نیز من را به عنوان کسی که توانایی دارم تایید کرده است هر چند گفته است که به من رای نمی دهد ولی در هر حال از این جا به بعد دست خودم نیست و اگر به خودم باشم سعی می کنم که به این عرصه ورود نکنم. زمان ثبت نام شاید به من فشار بیاورند که در انتخابات ثبت نام کنم. بنابراین باید منتظر ماند و دید که تا آن مرحله چه تصمیمی خواهم گرفت».
قاضی زاده هاشمی: کاندیدای جبهه پایداری نیستم
«امیر حسین قاضی زاده هاشمی» نائب رئیس اول مجلس و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفت: «شعار من دولت اعتماد است...در مورد بعضی موضوعات ممکن است از من بپرسید و من بگویم فعلاً برنامه اجرایی برای اینها ندارم ولی راهبرد دارم و در دولت اول برای اصلاح آنها مقدمهسازی میکنم. برخی به من میگویند که دولت باید برای همه موضوعات برنامه داشته باشد ولی من این را غلط میدانم. دولتی که میخواهد همه کار بکند هیچ کاری نمیتواند بکند. باید رویکرد و جهـتگیری داشته باشد اما اگر بگوید من همه مسائل کشور را که شامل بیش از 100 موضوع ساختاری و زیر سیستم هست اصلاح میکنم حتماً دروغ میگوید. معمولاً دولتها یک یا دو برنامه تحولی دارند و همین یکی دوتا هم به زمین میخورد».
قاضی زاده هاشمی در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به این سوال «شما مدتی عضو یکی از احزاب و گروههای سیاسی به نام جبهه پایداری بودید؛ آیا هنوز در این حزب سیاسی هستید؟ »گفت: «من سال 92 سخنگوی جبهه پایداری و به مدت حدود یک سال عضو شورای مرکزی جبهه پایداری بودم ولی چندین سال است که توفیق حضور در بین دوستانمان را از دست دادهام. دلیلش هم این هست که هم مشغلهام زیاد است و هم علاقهمندم که مواضع مستقلتری بگیرم و چندین سال است توفیق حضور و همراهی با دوستان عزیزمان در جبهه پایداری را ندارم. در انتخابات اخیری که آقایان انجام دادند، شاکله شورای مرکزیشان کلا تغییر یافت و عذر ما را کاملا پذیرفتند که نمیتوانیم در خدمتشان باشیم».
کواکبیان: قرار است 10 نفر نامزد نهایی انتخاب و روی آنها بررسی شود
«مصطفی کواکبیان» نماینده پیشین مجلس و دبیرکل حزب مردمسالاری در برنامه جهان آرا گفت: «قرار است 10 نفر نامزد نهایی انتخاب و روی آنها بررسی شود و به یک نفر حتما از جریان اصلاحطلب برسیم نه اینکه بعدا بگویند ما اصلاحطلب نبودیم...همه ما برای پیروزی دولت روحانی تلاش کردیم و از این تلاش پشیمان نیستیم ولی در شرایطی بودیم که باید این کار را میکردیم چون حتی مرحوم آیتالله هاشمی هم رد صلاحیت شده بود ولی خودش از آقای روحانی حمایت کرد».
کواکبیان افزود: «عملکرد دولت، بعضی اتفاقات سیاسی و اعتراضات و حضور کم اصلاحطلبان در جمع تایید صلاحیت شدههای انتخابات مجلس، عامل مشارکت کمتر نسبت به گذشته بود...هر کاندیدایی برنامه صحیح ارائه شود، مشارکت را بالا میبرد».
محمود صادقی: تمایلی ندارم اما شاید در صحنه حاضر بشوم
پایگاه خبری انتخاب در مطلبی به نقل از «محمود صادقی» نماینده عضو فراکسیون امید در مجلس دهم و کاندیدای ردصلاحیت شده در انتخابات مجلس یازدهم نوشت: «چندین ماه است که دوستان محبت دارند و با نظرسنجی که از اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین شده انتظار دارند که بنده در این عرصه حضور پیدا کنم. زود نمیشود در این مورد تصمیم گرفت. حتما باید بدنه خود انجمن در این بحثها مشارکت کند و با این جمع بندی شورای مرکزی احساس همراهی کند. اگر به اجماعی در سطح انجمن رسیدیم با احزاب همسو رایزنی میکنیم. همسوترین حزب، اتحاد ملت است. حزب اتحاد برنامه مفصلی داشت و کاندیدای اصلی آنها آقای دکتر شکوری راد بودند که متأسفانه با آن بیماری سخت روبرو شدند. بعد کاندیدای انجمن پزشکی آقای دکتر ظفرقندی و قبل از آن دکتر محمدرضا خاتمی بودند و تا این تاریخ نتوانسته اند به کاندیدای خودشان برسند».
صادقی در ادامه گفت: «انجمن ما کاندیدای خودش را در نظر گرفته و باید با اینها رایزنی کند و اگر همنظری ایجاد شود من میتوانم در جمع بندی نهایی بله یا نه خودم را بگویم. حقیقت این است که خوشبختانه تمایل نفسانی برای ورود به این عرصه ندارم، اما ممکن است تشکیلات تکلیف داشته باشد و آمادگی دارم که اگر به این جمع بندی رسید در صحنه حاضر شوم».