به دلیل قابلیت جدا شدن و سپس ورود به غذا و آشامیدنیها و در نهایت ایجاد مشکلات سلامتی، نگرانی روزافزونی را به وجود آورده است. خیلی از غذاهای کنسروی دارای مقدار زیادی BPA می باشند.
کودکان کم سن بیشتر در معرض خطر قرار دارند، چون آنها در مراحل اولیه رشد خود هستند و نسبت به کودکان بزرگتر، نوجوانان و بزرگسالان، در مقابله با مواد شیمیایی مضر مشکلات بیشتری دارند. این ماده از هورمون استروژن تقلید کرده و سیستم غدد درون ریز بدن را که مسئول تنظیمات بدن است، تحت تأثیر قرار میدهد.
شیشه شیر نوزادان، قوطی شیر خشک نوزادان، لیوانهای پلاستیکی کودک، بشقابها، لوازم آشپزخانه و سایر فرآوردههای غذاخوری، اسباب بازیها، غذاهای کنسروی، بطریهای آب ظروف نگهداری غذاها (ظروف پلاستیکی) ممکن است حاوی BPA باشند. اینکه آن غذا ارگانیک باشد یا نباشد مهم نیست، BPA در کیسههای پلاستیکی فریزری وجود ندارد.
گفته شده که این ماده میتواند باعث بلوغ زودرس، سرطان و اختلالات مغز شود. علاوه بر آن، محققان دانشگاه هاروارد ثابت کرده اند که این ماده شیمیایی تغییرات ناهنجاری در لپتین ایجاد میکند و فرد با ولع غذا میخورد و دچار چاقی مفرط میشود.
به طور کلی، فرآوردههای بدون BPA خریداری کنید، مانند چوب، سرامیک، شیشه. در مورد فرآوردههایی که حاوی BPA هستند، هر زمان که خراشیده شدند آنها را دور بیاندازید تا از آزاد شدن BPA جلوگیری کنید. اگر میخواهید وسیله پلاستیکی خریداری کنید، به دنبال آنهایی بگردید که دارای کد بازیافت 1، 2، 4 و 5 هستند؛ در این صورت وجود BPA در آنها تقریباً نامحتمل است.
بسیاری از محصولات مانند: شیشه شیر کودک، لیوان کودک و لوازم غذاخوری کودک وجود دارند که فاقد BPA هستند.
مواد شوینده و پاک کننده خانگی
استفاده از سفید کننده کلرین، اسپرهای پاک کننده، مواد ضد عفونی کننده و . . . بیش از هفتهای یکبار، احتمال ابتلا به بیماری آسم را افزایش میدهند ما میتوانیم از این مواد با مراقبت بیشتری استفاده کنیم. هیچگاه سفید کننده کلرین را با آمونیاک ترکیب نکنید، زیرا ترکیب این دو تولید نوعی ماده سمی میکند، به هنگام استفاده از این مواد، از دستکش استفاده کنید، پنجرهها را باز کنید و در کنار سفید کنندهها از آب فراوان استفاده نمایید.
ظروف پلاستیکی
این سه عدد را به خاطر داشته باشید: 3، 6 و 7. این اعداد یعنی پلاستیکی حاوی BPA. به جای استفاده از این ظروف و نگهداری غذاها در آنها از ظروف شیشهای و پلاستیکی با شماره 2، 5 و 4 استفاده کنید. هیچ ظرف پلاستیکی در برابر مایکروویو امنیت کامل ندارد، پس این مواد شیمیایی را وارد غذاهای خود نکنید.
مواد خوشبو کننده
واژه رایحه و بو را روی بیش از صد نوع محصول شیمیایی میخوانید این مواد باعث ایجاد نارساییهای جنسی میشوند. اولین گام برای حذف این مواد عدم استفاده از آنها در شستن لباسهاست. مواد شوینده بدون رایحه را انتخاب کنید تا لباسهایتان را از این مواد شیمیایی پر نکنید و این مواد از طریق لباسها روی سطح پوستتان ننشینند.
آسپارتام (نوعی شیرین کننده)
برخلاف تمام شایعهها، این ماده باعث ایجاد سرطان و بافتهای لنفاوی نمیشود. حتی باعث سل هم نمیشود. اما به خاطر داشته باشید که اغلب ظروف نوشابهها حاوی BPA هستند وگرنه آسپارتام به خودی خود خطری برای سلامتی ندارد. تنها در بیمارانی که مبتلا به نوعی بیماری مادرزادی به نام فنیل کتون اوری هستند، مصرف آن ممنوع است.
ماهیتابههای نچسب
در مواد تفلونها از اسید پرفلورواُکتانیک استفاده شده است برعکس تصور مردم که سعی میکنند از مصرف این ماهیتابهها پرهیز کنند، باید اذعان داشت که این ظروف هیچ خطری ندارند.
خمیردندان حاوی فلوراید
وجود فلوراید اضافی باعث افزایش احتمال شکنندگی استخوانها و خشکی آنها میشود. از طرف دیگر کمبود آن نیز باعث بروز مشکلاتی میشود. لذا توصیه میگردد که در آبهای نوشیدنی مقدار آن به حداقل مقدار استاندارد برسد. اما دندانپزشکان میگویند که فلوراید موجود در خمیردندانها برای تمام افراد بالای دو سال هیچ خطری ندارد.
در برخی از مارکهای تجاری از تریکلوزان برای جلوگیری از ایجاد جرم و پلاک روی سطح دندانها استفاده میشود که بهتر است از مصرف این خمیردندانها پرهیز کنید.
برای خواندن بخش اول- زندگی خود را ازسـموم پاک کنید- اینجا کلیک کنید.