سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** تصویری که دولت روحانی از برجام ارائه داد غیرواقعی بود
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم «عباس عبدی» فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت:«برجام و توافق انجام شده قابل دفاع بود. ولی تصویری از برجام عرضه شد که گویی کلید جادو و بازکننده همه مشکلات است که تصویری واقعی نبود. در همان زمان هم بارها در نقد این بزرگنمایی تذکر داده شد ولی ظاهرا گوش شنوایی نبود».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«طرفداران برخی سیاستها در گذشته به نحوی عمل نکردند که رضایت خاطر و توافق عمومی مردم را جلب کنند. برای نمونه دو موضوع افزایش قیمت حاملهای انرژی و برجام را میتوان مثال زد. کلیات هر دو سیاست قابل دفاع بود، ولی به شرطی که زمینهسازی مناسبی انجام میشد. در قضیه افزایش قیمت سوخت باید در زمان مناسب و با پیشبینی تمهیدات عمومی و جلب رضایت عامه انجام میشد».
در سال 94 تیم مذاکره کننده به ریاست ظریف در اقدامی عجیب و نامتعارف پذیرفت که ایران به صورت پیش دستانه تعهدات خود را اجرا کند و پس از پایان تعهدات ایران، طرف مقابل از جمله آمریکا- که به قاتل زنجیرهای توافقات بین المللی مشهور است- اجرای تعهدات خود را آغاز کند!
بر همین اساس ویژگیهای بدیهی یک توافق بین المللی از جمله توازن در اجرای تعهدات، همزمانی اجرای تعهدات، ضمانت اجرا و مکانیسم شکایت، پیش بینی عهدشکنی طرف مقابل و دریافت خسارت از طرف عهدشکن به هیچ عنوان در برجام رعایت نشد!
اصلاح طلبان در آن مقطع، بدون ارائه دلایل کارشناسی، با هیاهو به دفاع از برجام پرداخته و منتقدان را آماج فحاشی قرار دادند. اما این طیف در سالهای بعد به اشتباهات فاحش برجام اعتراف کرد.
برای نمونه روزنامه اصلاح طلب «آرمان»- تیر 98- در مطلبی نوشته بود: «متأسفانه برجام به شکلی تنظیم شده که هرگونه بیتعهدی ایران در مقابل برجام همراه با هزینه است و در مقابل اقدامات آمریکا و کشورهای اروپایی علیه برجام بدون هزینه و یا با هزینههای کمی همراه خواهد بود. در نتیجه اشکال از ذات برجام است... هنگامی که توافقی امضا میشود که ماهیت ساختاری ندارد و فاقد رویکردهای الزامآور برای طرف مقابل است و در نتیجه احتمال برگشت تحریمها وجود دارد، طبیعی است که دستاورد قابل توجهی به دست نخواهد آمد».
در یک نمونه دیگر، روزنامه اصلاح طلب «اعتماد» - آذر 97- در مطلبی نوشته بود: «متاسفانه در شرایط کنونی در مساله توافق هستهای هیچ راه حل منفعت آوری در مقابل کشورمان وجود ندارد... متاسفانه در تیم کارشناسان مذاکره کننده ما تعداد کافی از متخصصان به ویژه در حوزههای مالی، تجاری و بانکی حضور نداشتند که خط به خط و بند و به بند توافق را دقیق و به طور تخصصی بررسی کنند تا امروز دچار چنین شرایط ناشی از بی تعهدی آمریکا و اروپا نشویم».
** شیرزاد: مخالفان روحانی نگذاشتند بایدن گشایش اقتصادی ایجاد کند
«احمد شیرزاد» از اعضای طیف تندرو اصلاح طلب و نماینده مجلس ششم که به دلیل اظهارات مغایر با منافع ملی، رئیس وقت مجلس لقب «صدای رادیو اسرائیل» را به او داده بود، در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «عوامل قدرتمندی در داخل کشور یک مساله را به عنوان اولویت اول خود داشتند و آن ثبت نشدن هرگونه موفقیت در دولت روحانی بود، بهخصوص اگر این موفقیت در زمینه سیاست خارجی ایران باشد...از نظر زمانی بعد از کنار رفتن آقای ترامپ و روی کار آمدن آقای بایدن، میشد انتظار تغییر مسائل سیاست خارجی ایران و نتیجه دادن آنها را داشت و زمان ایجاب میکرد این نتیجه طی مدت چند ماه حاصل شود. اما چنین نشد چراکه این عوامل داخلی بر تصمیم خود جد و اهتمام داشتند، در غیر این صورت خیلی زودتر گشایشهایی در فضای کسبوکار، تجارت و مبادلات بینالمللی حاصل میشد. این امر در خصوص دیگر مسائل بینالمللی چون پولهای بلوکه شده در ژاپن نیز صادق است».
شیرزاد در ادامه گفت:«عدهای مایل هستند همواره اوضاع آشفته باشد و ایران در انزوا قرار بگیرد. البته منافع اقتصادی، سیاسی و بعضا فکری آنها در این نحوه سیاستورزی است...حال که آقای رئیسی سر کار آمده است و نیاز شدیدی به موفقیت دارد، امیدواریم پیامهای مثبتی از سوی ایران به غربیها داده شود و به یک توافق نسبی دست یابیم».
این فعال تندرو اصلاح طلب در ادامه تاکید کرد:«چارهای برای دولت وجود ندارد به جز روی آوردن به فرآیندی عملگرا و اینکه سعی کند به نوعی توافق در عرصه سیاست خارجی، هر طور که هست، نزدیک شود...به نتیجه رسیدن مذاکرات تنها معطل یک تصمیم و پیام از سوی ایران است».
افراطیون اصلاح طلب تعمدا دو مسئله بدیهی را انکار و سانسور می کنند، یکی خوی سلطه گری، غارتگری و بدعهدی دشمن است و دیگری خوش بینی دولت روحانی به طرف غربی و اعتماد بلاوجه به آمریکاست.
دولت روحانی در حوزه های مختلف و از جمله اقتصاد و سیاست خارجی به هیچ عنوان موفق نبود. علت اصلی نیز غفلت از ظرفیت های عظیم داخلی و بی توجهی به اقتصاد مقاومتی و اعتماد به دشمن بود.
دولت روحانی با بکارگیری دیپلماسی انفعالی، آمریکا و تروئیکای اروپا را در گستاخی علیه ایران ترغیب و تشویق کرد. برای همین بود که تنها در یک نمونه در دولت روحانی و در دوره وزارت ظریف، برای اولین بار در اقدامی بی سابقه، یک دیپلمات ایرانی در اروپا به صورت غیرقانونی بازداشت و محاکمه شد.
طیف تندرو اصلاح طلب در پی آن است تا با فضاسازی دروغین درباره سیاست خارجی، موفقیت های احتمالی دولت رئیسی در این حوزه در آینده را به نفع خود مصادره کند.
** وزرای دولت رئیسی خوب نیستند چون آدم های معمولی هستند
روزنامه شرق با اشاره به بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم در مطلبی با عنوان «اعتراض به رزومه های معمولی» نوشت:«روز گذشته بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی نیز انجام شد. جواد ساداتینژاد، نماینده مجلس است و رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی. بااینحال نماینده خرمآباد به عنوان مخالف گفت که بعضی فضای مجلس را از روی خودشیرینی به سمتی بردند که امکان نقد وزیری که هنوز تعیین نشده، وجود نداشته باشد و رزومه ساداتینژاد بسیار معمولی است».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«مهدی عسگری نماینده البرز نیز به عنوان مخالفت با وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان گفت:"نمیتوان با جان مردم با تساهل برخورد کرد. به برنامههای وزیر پیشنهادی نگاه کنید، برای این وزارتخانه فقط به یک شخص معمولی برای شرایط عادی نیازی نداریم"...وزارتخانه بعدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود که وزیر پیشنهادی آن به واسطه داوری در یک برنامه تلویزیونی شهره است. مخالفان حجتالله عبدالملکی نیز روی همین موضوع تأکید دارند».
در روزهای گذشته «محمود صادقی» نماینده اصلاح طلب مجلس دهم گفته بود:«قبلا در کابینه آقای روحانی معروف بود که وزرا ژنرال هستند اما به نظر میآید برخی وزرای این کابینه درحد سرباز صفر هستند».
«محمدرضا تاجیک» مشاور رئیس دولت اصلاحات- آذر 98- در مصاحبه با روزنامه ایران گفته بود:«ژنرال های اصلاح طلب باید به تعطیلات و استراحت بروند...از اصلاحطلبان مومیایی و فسیل شدهای که دیری است نمیجوشند و به تاریخ پیوستهاند و مجسمه خود را در موزه اصلاحطلبی در گوشهای نهاده و خود به مناسبات قدرت پیوستهاند، از اینها امیدی ندارم، کسانی که بارها با اصطلاح ژنرالهای خود تعریف کرده از ایشان نام بردهام».
تاجیک همچنین پیش از این گفته بود:«ژنرال ها، چهرههایی تکراری هستند که هر موقع سفره قدرت پهن است حضور دارند».
ژنرال ها و آقازاده ها، دو روی یک سکه هستند. از یک سو جریان اصلاح طلب که به رفتار قبیله ای آلوده است، بیتوجه به لزوم چرخش نخبگان، اصطلاح «ژنرال» را اختراع کرده، تقدیس میکند و در معادلهای واژگونه، نشانه حقانیت افراد هم معرفی میکند! و از سوی دیگر، حضور آقازاده ها-بدون هیچگونه سابقه کاری- به عنوان یک حق و یک امر طبیعی و بدیهی تعبیر می شود.در نهایت این دو مسئله موجب می شود که استعدادها و منابع ملی کشورمان نادیده گرفته شده و از دست می رود.
آقای رئیسی- 31 خرداد- در نشست خبری گفته بود:«برای تشکیل دولت خود را در مقابل خدا مسئول میدانم و در مقابل ملت وامدار خواهم بود و برای تشکیل دولت به انقلابی بودن، کار آمد بودن و و فساد ستیزی توجه خواهم داشت».
رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهارات خود در نشست خبری گفت:«در سیاست داخلی و اولویتهای ما در این دولت بهبود وضعیت کسب و کار مردم، بهبود شرایط و وضعیت معیشت آنها و همچنین نظام اداری کارآمد رقم زده خواهد شد تا بروکراسیای که بعضاً مانع بسیاری از اقدامات تحولی در کشور میشود، پایان پذیرد و یک نظام اداری کارآمد سالم و قانونمداری توسط نیروهای کارآمد، انقلابی، فسادستیز در کشور شکل خواهد گرفت».