ویژه‌های مشرق

دولت رئیسی، عملگرایی را از ظریف یاد بگیرد! / روحانی هم در ۱۰۰ روز اول همین حرف‌ها را زد

رویکرد دولت قبل در سیاست خارجی، نه تنها الگو به حساب نمی آید بلکه دقیقا یک «درس عبرت» برای دولت فعلی و به ویژه دستگاه سیاست خارجی است.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با   «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

**دولت رئیسی، عملگرایی را از ظریف یاد بگیرد!

روزنامه شرق در یادداشتی با عنوان «مصالحه، کم هزینه ترین گزینه» به قلم «جاوید قربان اوغلی» فعال اصلاح طلب و دیپلمات سابق نوشت: «باید باور کرد که بدون توافق در بحران هسته‌ای ایران، گرهی از مشکلات کشور گشوده نخواهد شد... می‌دانیم که دریچه نگاه دولت به جهان با عینک ایدئولوژی است و عمل‌گرایی که لازمه توافق است، در بین آنها کم‌رنگ است... مذاکره و مصالحه کم‌هزینه‌ترین راه برای خلاصی از بحرانی است که تمام ظرفیت‌های کشور را گرفتار کرده است».

در ادامه این مطلب آمده است: «به گفته مقامات وقت کشور(در دولت قبل) مذاکرات به مراحل پایانی رسیده (بود) و آمریکا با لغو بیش از 94 درصد تحریم‌های ناشی از مسئله هسته‌ای موافقت کرده بود. روحانی در شب پایان ریاست‌جمهوری خود در رسانه ملی اعلام کرد اگر اجازه داده شود، عراقچی می‌تواند توافق را امضا کند».

دولت رئیسی، عملگرایی را از ظریف یاد بگیرد! / روحانی هم در 100 روز اول همین حرف‌ها را زد

این دیپلمات سابق مدعی شده است که «بدون توافق در بحران هسته‌ای ایران، گرهی از مشکلات کشور گشوده نخواهد شد»؛ تا همین چند ماه پیش، مسئله واکسیناسیون کرونا و افزایش روزانه آمار فوتی های کرونا، به یکی از مشکلات بزرگ در کشور مبدل شد؛ مقامات دولت روحانی تاکید داشتند که چون هنوز برجام احیا نشده و هنوز به FATF نپیوستیم، پس خبری از شتاب در واکسیناسیون و واردات واکسن نخواهد بود.

رئزها گذشت، دولت رئیسی روی کار امد؛ در شرایطی که هنوز برجام و احیا نشده بود و هیچ تغییری نیز در پرونده FATF رخ نداده بود، محموله های واکسن یکی پس از دیگری وارد کشور شد و واکسن داخلی نیز با همت جوانان و نخبگان کشورمان به تولید انبوه رسید و همین امر موجب شد تا هم واکسیناسیون در ایران رکورد بزند و هم در کاهش فوتی ها شاهد رکورد باشیم.

آقای رئیسی، یکشنبه شب در گفت و گوی زنده تلویزیونی گفت: «ما درباره علت عدم نتیجه برای بحث واکسن می‌شنیدیم که می‌گفتند که امکان تخصیص ارز به‌دلیل مشکلات ارزی وجود ندارد و یا اینکه می‌گفتند کشورها به‌دلیل مسائل تحریم‌ها به ما واکسن نمی‌دهند. برای 30 میلیون واکسن اقدام شده بود ولی حدود 5 میلیون دز تحویل شده بود؛ امروز خدا را شاکریم که میزان ابتلا و فوت کاهش جدی‌ای یافته است. از خدا، مردم و کادر درمانی تشکر می‌کنیم و امروز در صدمین روز دولت می‌گویم که بیش از 100 میلیون دز تزریق شده و واکسیناسیون دز سوم در جریان است».

واقعیت این است که در دولت قبل و به مدت 8 سال، تمام امور کشور به مذاکره با کدخدا! ربط داده شد و همه امور کشور و حتی آب خوردن مردم نیز به زلف برجام گره زده شد، اما در پایان همان دولت علیرغم امضای برجام و اجرای رویکرد به اصطلاح تنش زدایی و تعامل با غرب، در نهایت شاهد افزایش 2 برابری تحریم ها و کاهش قابل ملاحظه ارزش پول ملی بودیم.

این دیپلمات سابق در یادداشت مذکور با تعریف و تمجید از تیم سابق مذاکره کننده هسته ای، به دولت توصیه کرده که در سیاست خارجی، عملگرایی و مصالح را سرلوحه امور خود قرار دهد.

این ادعا در حالی است که رویکرد دولت قبل در سیاست خارجی، نه تنها الگو به حساب نمی آید بلکه دقیقا یک «درس عبرت» برای دولت فعلی و به ویژه دستگاه سیاست خارجی است.

نمایندگان مجلس نهم پیش از این گفته بودند که «فردای روز توافق- تیرماه 1394- ظریف به مجلس آمد تا گزارش بدهد و اذعان کرد یکی از بزرگترین دستاوردهای ما این است که هیچ جای متن برجام، کلمه «تعلیق» (suspend) برای تحریم ها استفاده نشده و همه جا «لغو» تحریم ها آمده است و همانجا بنده در 4 جای متن توافقنامه، کلمه «تعلیق» suspend»  را به ایشان نشان دادم که واکنش ظریف اینگونه بود: "عه! من اینجاها را ندیده بودم"».

تیم مذاکره کننده هسته ای در دولت روحانی و به ریاست ظریف،    لغو تحریم های کاتسا، ایسا، سیسادا و تحریم چرخه دلار را در برجام نگنجاندند و یکی از علت های اصلی لغو نشدن تحریم ها علیرغم بتن ریزی در قلب راکتور هسته ای، همین مسئله می باشد.

متاسفانه دولت روحانی در مسئله برجام به شروط 28 گانه و از جمله شروط 9 گانه رهبری عمل نکرده و خسارت محض برجام را رقم زد.  تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل در هفته های پایانی دولت روحانی گفت «کشوری که هزینه هنگفتی برای برجام پرداخت، ایران بود...ما این اقدامات را در حالی انجام دادیم که نه در آن زمان و نه الان، از منافع مورد انتظار از برجام بهره ای نبرده ایم». ظریف نیز پیش از این صراحتا اذعان کرده بود که «دستاوردهای برجام روی هواست» و عراقچی نیز گفته بود «دستاورد برجام برای ایران نزدیک به صفر بوده است».

** روحانی هم در 100 روز اول همین حرف ها را زد

روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «مصاحبه گلخانه ای» به قلم «محمد مهاجری» فعال اصلاح طلب نوشت: «در 100 روزگی دولت سیزدهم آقای رییسی یک‌بار دیگر بر صفحه تلویزیون ظاهر شد و در مصاحبه‌ای که قاعدتا سوالاتش از پیش تعیین شده و قابل تغییر هم نیست، شرکت کرد. رییس‌جمهورتقریبا هیچ حرف غیرقابل انتظاری نگفت و در بر این پاشنه چرخید که دولت سیزدهم چه عملکرد خوبی دارد و چه اراده‌ها و ایده‌های تابانی برای آینده دارد و البته که دولت دوازدهم چه بسیار بد و بی‌تدبیر بوده است و الی آخر».

در ادامه این مطلب آمده است: «اگر چشم‌تان را ببندید و 8سال پیش همین روزها را در ذهن‌تان تصور کنید آقای حسن روحانی را می‌بینید که همین حرف‌ها را می‌زند، همین وعده‌ها را می‌دهد و همین نسبت‌ها را به دولت پیش از خود منتسب می‌کند».

دولت رئیسی، عملگرایی را از ظریف یاد بگیرد! / روحانی هم در 100 روز اول همین حرف‌ها را زد

جریان اصلاح طلب شدیدا به رفتار قبیله ای و فرقه ای آلوده است. «محمدصادق جوادی حصار» فعال اصلاح طلب- 15 آذر- در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت: «سردرگمی و بلاتکلیفی در جبهه اصلاحات می‌تواند پاشنه آشیل اصلاحات باشد و تا به امروز هم چنین بوده است...در جریان انتخابات مجلس دهم، اصلاح‌طلبان برنده میدان بودند اما همین که وارد مجلس شدند، فرقه‌گرایی و گروه‌گرایی باعث شد حتی کسانی که موتلف انتخاباتی اصلاح‌طلبان بودند، راه خود را جدا کردند و کار خود را پیش بردند».

بخش قابل توجهی از فعالین و رسانه های اصلاح طلب به دلیل آلودگی به رفتار قبیله ای، اقدامات منفی و غیرقابل قبول هم قبیله ای های خود را توجیه و بزک کرده و اقدامات مثبت و قابل تقدیر طیف مقابل را نیز سانسور و تحریف و تقطیع می کند.

مستندات موجود حکایت از آن دارد که دولت سیزدهم در 100 روز نخست کارنامه قابل دفاع و شایسته ای ارائه داده است. قطعا نقاط ضعف در کارنامه دولت وجود دارد اما به دلیل تلاش شبانه روزی و مدیریت جهادی و دیپلماسی مقتدرانه و فعال، نقاط مثبت با اختلافی فاحش از نقاط منفی پیشی گرفته است.

و اما نکته قابل توجه اینجاست که روحانی علیرغم آنکه در سال 92 وعده گشایش اقتصادی 100 روزه را داده بود به هیچ عنوان به آن عمل نکرد.  روحانی در 22 فروردین 96 – در هفته های پایانی دولت اول- در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره وعده گشایش اقتصادی 100 روزه گفته بود: «آدمی که عقل نداشته باشد می‌گوید در 100 روز مشکلات را حل می‌کند. مشکلات باید قدم به قدم حل شود».

نکته قابل تأمل اینجاست که روحانی علیرغم انکار وعده 100 روزه در هفته های پایانی دولت اول، در انتخابات ریاست جمهوری سال 96 نیز این وعده را تکرار کرد!

رسانه ها و فعالین اصلاح طلب در اقدامی هماهنگ از یکسو میراث شوم دولت قبل را سانسور و انکار کرده و از سوی دیگر طوری القا می کنند که دولت سیزدهم باید در مدت زمان 2 الی 3 ماه فتح الفتوح عظیم اقتصادی را رقم بزند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان