در همین ارتباط روز گذشته محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: تا به حال 26 مورد قطعی ابتلا به اُمیکرون شناسایی کردهایم. 13 مورد آن مربوط به تهران، 5 مورد در مشهد و 5 مورد مربوط به هرمزگان است و مواردی هم در شهرهای بابل و اصفهان گزارش شده است. به گزارش «ایلنا» وی افزود: 12 مورد مشکوک در آزمایشگاه داریم که ظرف روزهای آینده نتایج آنها معلوم خواهد شد.
گویا همچنین گفت: اکنون دو خوشه از این بیماران در تهران و خراسان داریم که داخل خانواده مبتلا شدند و این نشان میدهد وقتی یک نفر در خانواده مبتلا میشود بلافاصله دیگر اعضا هم مبتلا خواهند شد. وی درعین حال گفت: کشورمان فعلا مراحل اولیه سویه اُمیکرون را طی میکند.
با این حال به گفته کارشناسان میزان موارد ابتلا به اُمیکرون احتمالا بالاتر از آمار رسمی ارائه شده است و از آنجا که علایم اُمیکرون بیشتر شبیه یک سرما خوردگی ساده است بسیاری از مبتلایان به مراکز اخذ تست کرونا مراجعه نکردهاند. ظرف چند روز گذشته نیز وزارت بهداشت نسبت به موج ششم کرونا در اواخر دی (ماه جاری) و بهمن ماه با ویروس اُمیکرون هشدار داده است. آنطور که بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت گفته است تنها دو هفته طلایی برای پیشگیری از شیوع انفجاری اُمیکرون در کشور فرصت داریم، چرا که معمولا پس از سه هفته از شروع ابتلای اولیه سویه جدید وضعیت انفجاری خود را نشان میدهد. از همینرو روز یکشنبه سفر از چهار کشور اروپایی انگلیس، دانمارک، فرانسه و نروژ به ایران ممنوع شد. همچنین ایرانیان از سفر زمینی به ترکیه منع شدند. پیش از این هم سفر (به و از) کشورهای آفریقایی به مدت 15روز ممنوع شده بود، این ممنوعیتها درحالی وضع شده است که تقریبا 8هزار پرواز در سراسر جهان در تعطیلات آخر هفته کریسمس لغو شده است. همچنین اروپا و آمریکا با موج جدید کرونا (اُمیکرون) درگیر شدهاند.
امکان بازگشت محدودیتها
در همین حال روز گذشته وزیر کشور ضمن ابراز امیدواری به رعایت خوب پروتکلها تاکید کرد که در صورت رشد سویه اُمیکرون ممکن است مجبور به اعمال محدودیتهای جدیدی شویم. به گزارش «ایرنا» احمدوحیدی درباره محدودیتهای احتمالی در کشور با توجه به ورود سویه جدید اُمیکرون، گفت: فعلا با توجه به سرعت انتشار این سویه محدودیتهای ترددی در سطح خارجی پیشبینی شده و رفت و آمدها کنترل و محدودتر شده است. رعایت پروتکلهای بهداشتی و تزریق دز سوم جزو الزاماتی است که بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. وحیدی ادامه داد: تاکنون اضافه بر آن محدودیتهای جدیدی پیشبینی نشده است.
برای قضاوت درباره دلمیکرون فعلا زود است
در این میان احتمال ترکیب دو ویروس دلتا و اُمیکرون بر نگرانیها افزوده است. روز یکشنبه خبرهایی مبنی بر احتمال شیوع ابرسویه جدیدی به نام «دلمیکرون» از سوی پل برتون، مدیر ارشد پزشکی مدرنا اعلام شد. موضوعی که پیشتر از سوی برخی مقامات وزارت بهداشت ایران نیز هشدار داده شده بود و آنها از احتمال ترکیب سویه دلتا و اُمیکرون در کشور خبر داده بودند.
در همین راستا رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفتوگو با «ایسنا» گفت: آنچه تاکنون مطرح شده این است که مواردی مشاهده شده است که هم موتاسیونهای مشکوک به اُمیکرون داشته است و هم موتاسیونهای مربوط به دلتا را؛ به همین دلیل فعلا قضاوت درباره سویه جدید زود است و دانشمندان درحال تحقیقات هستند و باید صبر کنیم تا در روزهای آتی با قطعیت بیشتری در این باره صحبت کنیم.
گویا ادامه داد: ما در کشور امکان اینکه ترکیب دو سویه دلتا و اُمیکرون را شناسایی کنیم، داریم؛ ولی شاید در آینده بتوان با قاطعیت بیشتری در مورد این موضوع صحبت کرد.
هشدار به پنج استان
همچنین سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه بر اساس نتایج تحقیقات تزریق دز بوستر واکسن کرونا حدود 80 درصد بر انواع شدید اُمیکرون تاثیر دارد، تصریح کرد: بنابراین باید در این مدت واکسیناسیون با سرعت بیشتری انجام شود. به گزارش «ایسنا» وی افزود: براساس تحقیقات، سویه اُمیکرون بیشتر افراد جوان را درگیر میکند، از این رو استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان که جمعیت جوانی دارند، باید بیش از سایر استانها مراقب باشند.
تصمیمگیری درباره واکسن کرونای کودکان
درهمین حال عضو کمیته علمی کرونا با بیان اینکه «کمتر از یکماه برای مقابله با اُمیکرون زمان داریم» از تصمیمگیری درباره تزریق واکسن کرونا به کودکان زیر 12 سال خبر داد.
به گزارش خبرآنلاین، پیام طبرسی درباره تزریق واکسن کرونا به افراد زیر 12 سال اظهار کرد: در کمیته واکسیناسیون کرونا تصمیم بر این بوده است که واکسیناسیون زیر 12 سال نیز شروع شود؛ بسیاری از کشورهای دیگر نیز در موج اُمیکرون تصمیم گرفتهاند با توجه بهشدت درگیری، کودکان را نیز واکسینه کنند، اما تصمیمگیری نهایی منوط به نظر وزارت بهداشت است. وی درباره نوع واکسن کرونایی که به کودکان تزریق خواهد شد، افزود: بهاحتمال زیاد واکسنهای خارجی و وارداتی به کودکان تزریق شود، زیرا واکسنهای ایرانی کرونا هنوز مجوز مصرف عمومی برای کودکان را نگرفتهاند.
در همین ارتباط بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، تاکنون 5 میلیون و 922 هزار و 213 نفر در کشور، دز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. بر این اساس مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به 117 میلیون و 340 هزار و 424 دز رسیده است.
20 استان کشور بدون مرگ کرونایی
در کنار نگرانیها از پیک ششم کرونا در کشور طی 24ساعت گذشته در 20 استان کشور هیچ موردی از مرگ و میر بیماران کرونایی ثبت نشده و 5 استان نیز یک فوتی داشتهاند. بیشترین تعداد موارد فوت بیماران کرونایی مربوط به استانهای اصفهان با 13 نفر، آذربایجان شرقی با 5 نفر، تهران با 4 نفر، فارس با 3 نفر و خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان با 2 نفر بوده است. همچنین در این مدت، یک هزار و 967 بیمار جدید مبتلا به کووید-19 در کشور شناسایی شد که 344 نفر از آنها بستری شدند.