سرویس جهان مشرق _ جنگ سوم حزب الله و رژیم صهیونیستی موضوعی است که بعد از دو شکست خفت بار این رژیم مقابل مقاومت لبنان در سال 2000 و 2006 بارها در محافل سیاسی و امنیتی و نظامی اسرائیل مطرح شده اما تاکنون جرات ورود به آن را پیدا نکرده است.
تغییر قواعد درگیری منطقه در سال 2021
در سال 2021 قواعد درگیری میان حزب الله و رژیم صهیونیستی متفاوت تر از سالهای گذشته بود. در نتیجه تغییر و تحولات استراتژیک در منطقه به ویژه بعد از نبرد «شمشیر قدس» میان گروههای فلسطینی و رژیم اشغالگر صهیونیستی معادلات جدیدی در منطقه به وجود آمد که درگیری میان اسرائیل و حزب الله را از یک درگیری دوجانبه به یک درگیری محوری و همه جانبه تبدیل کرد.
همچنین ائتلافی که میان رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی که اقدام به سازش و عادی سازی روابط با این رژیم کرده اند شکل گرفت، تغییراتی در مفاهیم و راهبردها و موازنهها و ائتلافهای نظامی و امنیتی در منطقه به وجود آورده است.
در نتیجه ناظران امور معتقدند که می توان گفت در حال حاضر منطقه به دو محور تقسیم شده که در یک سوی آن طرفداران مقاومت و در طرف مقابل آن رژیم صهیونیستی و سازشکاران عرب حضور دارند.
بر این اساس درگیری میان هر یک از طرف های حاضر در 2 محور می تواند یک جنگ همه جانبه منطقهای را به همراه داشته باشد که همه طرف های 2 محور مذکور وارد آن خواهند شد. اما درباره جنگ سوم میان رژیم صهیونیستی و حزب الله لبنان همانطور که گفته شد این بحث بعد از شکست سنگین اشغالگران در جنگ جولای 2006 مقابل مقاومت لبنان همچنان مطرح بوده است. اما چرا با وجود گذشت دو دهه از آن زمان هنوز چنین جنگی اتفاق نیفتاده است؟
حزب الله چگونه تبدیل به تهدیدی بزرگ علیه صهیونیستها شد؟
نقش عمیق و موثر حزب الله در جنگ با تروریسم در جریان بحران سوریه و روابط نزدیک این جنبش با روسیه موجب شد که عرصههای منطقهای و بینالمللی با حزبالله بهعنوان یکی از اصلیترین نیروهای تأثیرگذار در منطقه برخورد کنند. در نتیجه، در محاسبات امنیتی اسرائیل، حزبالله از یک سازمان لبنانیِ صرف به عضو اصلی محور مقاومت و شریک کلیدی در تصمیمگیریهای جنگ و صلح در این محور تبدیل شد.
همین امر موجب شده تا محافل امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی در محاسبات خود درباره حزب الله تجدید نظر کرده و تصمیم گیری درباره هرگونه اقدام علیه مقاومت لبنان برای این محافل صهیونیستی دشوار باشد. برای فهم بهتر این مطلب باید ابتدا استراتژی حزب الله در قواعدی که برای درگیری با دشمن صهیونیستی تعیین میکند را مورد بررسی قرار دهیم.
اکنون حزب الله در قواعد درگیری خود با دشمن صهیونیستی در دو جهت حرکت می کند:
- اولین مسیر حرکت حزب الله در این زمینه تاکید بر حفظ معادله بازدارندگی در برابر دشمن است که از زمان جنگ جولای 2006 تاکنون برقرار بوده و رژیم صهیونیستی بعد از گذشت بیش از 15 سال هنوز موفق نشده این معادله را تغییر دهد.
- مسیر دوم مربوط به تلاش حزب الله برای پایان تدریجی سیاست «صبر استراتژیک» است که حزبالله طی سالهای گذشته آن را در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه مواضع و نیروهای مقاومت لبنان در سوریه دنبال کرده است. شواهد نشان میدهد که حزبالله در تلاش است تا معادله بازدارندگی خود را در سوریه نیز بسط دهد.
بر اساس مواردی که گفته شد حزب الله هرگز به دنبال ایجاد جنگ و تنش نیست و آرامش مردم لبنان را به هر چیزی ترجیح میدهد؛ اما در صورت هرگونه تجاوز اسرائیل به مواضع این جنبش و حاکمیت و ملت لبنان هرگز دست بسته نخواهد بود. همانند اتفاقاتی که در طول سال 2021 افتاد و حزب الله بلافاصله پاسخ تجاوزات رژیم صهیونیستی به مناطق جنوبی لبنان را داد.
چرا اسرائیل از جنگ سوم با حزب الله واهمه دارد؟
اما درباره شرایط و استراتژی رژیم صهیونیستی در درگیری با حزب الله لبنان در وهله نخست باید گفت که حزب الله اکنون تبدیل به تهدیدی بزرگ برای اسرائیل شده که توانایی اقدام علیه صهیونیستها در همه حال را دارد. در این میان رژیم صهیونیستی بعد از آنکه متوجه شد هیچ یک از گزینههای نظامی آن علیه حزب الله به نتیجه نخواهد رسید اکنون به دنبال سوء استفاده از بحرانهای پیچیده و ساختگی لبنان برای تحت فشار قرار دادن حزب الله و تضعیف این جنبش توسط مردم لبنان است.
کمپینی که اکنون توسط واشنگتن و تلآویو و متحدان عرب آنها در داخل لبنان برای متهم کردن حزب الله به بحران آفرینی در داخل این کشور و تلاش برای کشاندن مقاومت به جنگ داخلی در لبنان و در نهایت خلع سلاح آن به راه افتاده بیانگر همین ضعف و ناتوانی صهیونیستها در اتخاذ گزینه نظامی علیه مقاومت لبنان است.
در وهله بعدی همانگونه که اشاره شد حزب الله اکنون یکی از طرفهای اصلی محور مقاومت به شمار میرود که از جبهه شمالی اراضی اشغالی، اسرائیل را در محاصره قرار داده است. به همین دلیل تامین امنیت جبهه شمالی فلسطین اشغالی برای صهیونیستها همواره یک دغدغه بزرگ بوده که هرگز موفق به حل آن نشدند. محافل امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی نیز همواره درباره ضعف جبهه داخلی این رژیم در برابر موشکهای دقیق حزب الله ابراز نگرانی میکنند.
عوامل بازدارنده رژیم صهیونیستی از ورود به جنگ با مقاومت لبنان
از جمله مهمترین عوامل بازدارنده رژیم صهیونیستی از ورود به جنگ سوم با حزب الله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هیچ تضمینی برای اسرائیل وجود ندارد که در صورت وقوع جنگ بتواند ساختار سیاسی لبنان را تغییر داده و حضور حزب الله در این کشور را تضعیف کند. به ویژه اینکه تجربه نشان داده همه تلاشها در این زمینه برای زیر سوال بردن جایگاه مردمی حزب الله در لبنان ناموفق بوده است و حزبالله همچنان یک مولفه اصلی برای ملت لبنان باقی خواهد ماند. از طرف دیگر بازیگران محور مقاومت هرگز اجازه نمیدهند قدرت نظامی حزب الله لبنان تحت شعاع قرار بگیرد.
بنابراین صهیونیستها متوجه هستند بهایی که باید در جنگ آینده با حزب الله بپردازند بسیار بیشتر از سودی است که احتمال دارد نصیب آنها شود. همانطور که کارشناسان و مسئولان سابق و کنونی ارتش رژیم صهیونیستی اعتراف میکنند خسارت هایی که اسرائیل در جنگ آینده با حزب الله متحمل خواهد شد بسیار بیشتر از خسارت های این رژیم در دو جنگ قبلی است.
- شاخصها نشان میدهد که جبهه داخلی رژیمصهیونیستی برای تحمل خسارت های مورد انتظار ناشی از جنگ سوم با حزب الله به ویژه در شرایط شیوع اپیدمی کرونا و بحران اقتصادی اسرائیل اصلا آماده نیست.
- در سایه تحولات اخیر منطقه و همچنین سیاست هایی که ایالات متحده اتخاذ کرده رژیم صهیونیستی احساس می کند که نمی تواند برای آغاز یک درگیری گسترده در منطقه روی حمایت آمریکا حساب زیادی باز کند.
- آخرین جنگ رژیم صهیونیستی با گروههای مقاومت فلسطین در ماه مه 2021 ضعف ارتش این رژیم در ابعاد نظامی و اطلاعاتی را صراحتاً آشکار کرد و حتی سامانه گنبد آهنین که روزی صهیونیستها به آن افتخار میکردند نتوانست در برابر موشکهای مقاومت فلسطین کاری از پیش ببرد.
بنابراین تصمیم سازان در تلآویو نیز متوجه شدند اسرائیل واقعا آمادگی ورود به جنگ را ندارد و زمانی که ارتش این رژیم در برابر گروههای مقاومت فلسطین که در محاصره شدید قرار دارند چنین ضعفی از خود نشان میدهد، قطعا در مقابله با طرف قدرتمندی همچون حزب الله دچار چالشهای غیرقابل تحمل خواهد شد. در همین زمینه «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی در جریان نبرد شمشیر قدس با انتقاد از عملکرد ضعیف ارتش اسرائیل اعتراف کرد: «زمانی که وضعیتمان در مقابل حماس اینگونه است شرایطمان مقابل ایران و حزب الله چگونه خواهد بود؟».
- صهیونیستها هنوز امیدوارند که مذاکرات غیر مستقیم درباره ترسیم مرزهای دریایی لبنان و فلسطین اشغالی راهی برای کشاندن لبنان به مسیر عادی سازی با اشغالگران باشد و به همین دلیل از آغاز جنگ با این کشور اجتناب میکنند. البته اسرائیلی ها می دانند در سایه وجود مقاومت در لبنان هر گونه تلاش برای پیوستن لبنان به قطار سازش با اشغالگران صهیونیست بیهوده است.
جنگ سوم با مقاومت، پایان موجودیت اسرائیل را رقم خواهد زد؟
با توجه مواردی که گفته شد نه حزب الله و نه رژیم صهیونیستی تمایلی برای ورود به جنگ سوم ندارند. اما اگر چنین جنگی بنا به هر دلیلی به ویژه در سایه محاسبات اشتباه صهیونیستها رخ دهد، به معنای آغاز یک جنگ منطقهای خواهد بود که قطعاً خسارتهای آن برای رژیم صهیونیستی بسیار بیشتر از حزب الله است و همانگونه که رهبران مقاومت بارها پیشبینی کردهاند این جنگ میتواند به موجودیت اسرائیل در منطقه پایان دهد. این فرضیه زمانی تقویت میشود که میدانیم رژیم های عربی که اسرائیل بر روی ائتلاف با آنها ضد مقاومت حساب زیادی باز کرده است، در صورت وقوع یک جنگ منطقهای، دست کم تحت فشارهای مردمی، قطعا محافظت از موجودیت خود را به حمایت از منافع رژیم صهیونیستی خواهند داد.