ماهان شبکه ایرانیان

سیاست‌های ارزی سد راه فولادسازان خواهد شد‌ ؟

تنگنای جدید صادرکنندگان فولاد

شماره روزنامه: ۵۸۶۹ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۸/۱۸ ...

6 copy

لایحه تقویت اختیارات بانک‌مرکزی در مدیریت بازار ارز به پیشنهاد بانک‌مرکزی در اردیبهشت 1402 با قید دو فوریت در جلسه هیات‌وزیران به تصویب رسید‌ که براساس این لایحه و طبق تبصره‌4، تمامی صادرکنندگان کالا و خدمات مکلفند ارز ناشی از صادرات را به بانک‌مرکزی جمهوری‌اسلامی ایران اظهار و مطابق ضوابط و روش‌هایی که آن بانک اعلام می‌کند، تحت‌مدیریت بانک‌مرکزی قرار دهند. بانک یادشده مجاز است منابع ارزی یادشده را با نرخ‌های کشف‌شده توسط آن بانک در بازارهای رسمی، برای واردات یا تهاتر کالاها یا خدمات در اختیار همان صادر‌کننده یا سایر واردکنندگان قرار دهد. عدم‌تحویل ارز صادرکنندگان به بانک‌مرکزی مصداق قاچاق ارز بوده و مرتکب به مجازات‌های مندرج در بند‌(پ) و تبصره‌(2) ماده‌(22) این قانون محکوم خواهد شد.

اگرچه صادرات راه‌‌‌‌کار اصلی برون‌‌‌‌‌‌‌رفت فولادکاران از رکود سنگین حاکم بر بازار داخل است و به‌رغم تمامی مزایایی که فروش فولاد در بازارهای بین‌المللی برای کشور به‌همراه دارد و سهم بالای بخش فولاد از ارزآوری غیرنفتی کشور؛ اما بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌های اعلامی از سوی بانک‌مرکزی از انگیزه صادرات بخش فولاد کاسته است. واحدهای فولادی صادرکننده ظرف دو ماه و نیم گذشته برای تامین و واردات مواد اولیه و تجهیزات خود با مشکلات ارزی مواجه شده‌اند و نمی‌توانند از محل ارزهای صادراتی خود برای تامین مواد اولیه وارداتی خود استفاده کنند.

درحالی بانک‌مرکزی بر میزان محدودیت ارزی صادرکنندگان افزوده است که واحدهای فولادی صادرکننده در گذشته به تمامی تعهدات ارزی خود عمل کرده‌‌‌‌‌‌‌اند؛ در این شرایط اجرای این مصوبه جدید بانک‌مرکزی فولادسازان را با چالش‌های متعددی مواجه کرده است و از آنجا‌که واحدهای فولادی نمی‌توانند با ارز صادراتی خود مواد اولیه و تجهیزات مصرفی خود را تامین کنند، مجبور به خرید از دلالان و واسطه‌‌‌‌‌‌‌گران با قیمت‌های سنگین هستند. با ادامه این شرایط هزینه تولید برای واحدهای تولیدی گران تمام خواهد شد و در نتیجه تورم را در پی خواهد داشت و به‌مرور زمان کاهش یا توقف تولید را در برخی کارخانه‌‌‌‌‌‌‌های فولادی در پی خواهد داشت.

خریداران اعتباری بازار را به‌هم می‌زنند

شمش فولاد طی هفته‌های اخیر در بورس‌کالا در کانال قیمتی 18‌هزار‌تومان معامله شده‌است. با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس، نرخ تمام‌شده این شمش به 20‌هزار و 700‌تومان می‌رسد. همچنین با درنظرگرفتن هزینه حمل  و تبدیل شمش به میلگرد، نرخ تمام‌شده میلگرد با این شمش  قیمت بالاتری دارد و به‌عبارت بهتر قیمت تمام‌شده میلگرد چیزی حدود‌هزار و 700‌تومان به ازای هر کیلوگرم بیشتر از قیمت شمش است. این در حالی است که انبار تجار انباشته از میلگردهای ارزان‌تر بوده و بنابراین خریداری برای مقاطع فولادی در این نرخ وجود ندارد. در چنین وضعیتی بازار شمش و محصولات فولادی با دو چالش کاهش قیمت و نبود تقاضا مواجه است؛ این موارد بازار را در رکودی سنگین به دام انداخته و تنها راه برون‌‌‌‌‌‌‌رفت از این وضعیت صادرات است؛ در واقع در این شرایط برای عبور از چالش رکود و جبران زیان تولیدکننده، نیاز است تا سیاستگذار با تسهیل شرایط صادراتی، زمینه‌‌‌‌‌‌‌ رفع رکود را مهیا کند که در چنین شرایطی لایحه تقویت اختیارات بانک‌مرکزی در مدیریت بازار ارز به مرحله اجرا رسیده‌است.

برخی از مشتریان غیر‌فولادی که به‌صورت اعتباری از بورس‌کالا خرید می‌کنند، برای نقد‌کردن محصول خریداری‌شده خود با مشکل مواجه می‌شوند، چراکه برای کالایی همچون میلگرد تقاضایی وجود ندارد و خریداران اعتباری نیز با چالش نبود مشتری در بازار آزاد مواجه هستند و به‌عبارت بهتر خرید اعتباری برای مشتریان غیر‌فولادی به هیچ‌عنوان مقرون‌به‌صرفه نیست. قیمت پایه میلگرد در رینگ صنعتی چیزی حدود 19‌هزار و 500‌تومان تعیین‌شده‌است که با احتساب مالیات‌ارزش‌افزوده به 21‌هزار و 700‌تومان می‌رسد و مشتریان اعتباری میلگرد خریداری‌شده در بورس‌کالا را با این قیمت در بازار آزاد می‌‌‌‌‌‌‌فروشند و این در حالی است که قیمت برای عرضه‌های آتی میلگرد چیزی حدود 22‌هزار و 500‌تومان به ازای هر کیلوگرم پیش‌بینی شده‌است و قیمت بازار آزاد‌ هزار‌تومان نسبت به بازار فیزیکی بورس‌کالا ارزان‌تر است، بنابراین خریداران اعتباری به‌نوعی به‌عنوان برهم‌‌‌‌‌‌‌زنندگان بازار شناخته شده‌اند و بسیاری از مشکلات موجود در این بازار به دلیل فعالیت غیرفولادی‌‌‌‌‌‌‌ها است.

معامله 49‌درصدی شمش فولاد در رینگ صنعتی

بازار فیزیکی روز سه‌‌‌‌‌‌‌شنبه 16 آبان میزبان 287‌هزار و 850‌تن شمش فولادی بوده‌است و با تقاضایی حدود 239‌هزار و 595 تنی مواجه شد که از این میزان چیزی حدود 143‌هزار و 740‌تن مورد معامله قرارگرفت و به‌عبارت بهتر معادل 49‌درصد از میزان عرضه به‌فروش رسید. معاملات رینگ صنعتی بورس‌کالا در روز سه‌‌‌‌‌‌‌شنبه 16 آبان نشان می‌دهد که دادوستد شمش‌‌‌‌‌‌‌های فولادی با میانگین قیمت پایه 18‌هزار و 895‌تومان به ازای هر کیلوگرم انجام شده‌است که نسبت به میانگین قیمت پایه در هفته‌های گذشته تغییری ایجاد نشده‌است.

معاملات انواع شمش فولاد در بازار فیزیکی روز 16 آبان در بازه قیمت پایه 17‌هزار و 900‌تومان تا 18‌هزار و 931‌تومان به ازای هر کیلوگرم انجام شد. پیش‌بینی می‌شود معاملات در تالار صنعتی بورس‌کالا هفته آینده نیز در بازه قیمتی 18‌هزار و 119‌تومان تا 18‌هزار و 866‌تومان به ازای هر کیلوگرم انجام شود و با این وجود عملا افت قیمت و کاهش میزان تقاضا برای شمش فولاد ادامه خواهد داشت.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان