تحریریه زندگی آنلاین : احتمال زیاد این اتفاق برای شما هم پیش آمده است که کمی سرتان درد گرفته و اطرافیان به شما میگویند که قرص مسکن بخور. یا زمانیکه دچار بیماری سرماخوردگی میشوید یک سری دارو را بدون تجویز پزشک مصرف میکنید. شاید در سنین کمتر با عوارض این چنین رفتارهای پرمخاطره مواجه شوید اما با افزایش سن و ورود افراد به مرحله سالمندی، عوارض دارو خود را بیشتر نشان میدهند و این ممکن است سلامتی افراد را به خطر بیاندازد.این نکته بسیار مهم را در نظر داشته باشید که ممکن است لیست داروهای خطرناک برای سالمندان، در سنین کمتر عوارض کمتری داشته باشد و در سنین بالا نشانههای بسیار متفاوتی از مصرف این داروها در سالمندان شاهد باشید.پزشکان با توجه به عوارضی که این داروها در سالمندان ایجاد میکند، این داروها را تجویز نمیکنند و برای برطرف شدن بیماری مورد نظر از داروی جایگزین استفاده خواهند کرد.
یوتروپین یا داروی هورمون رشد
همانطور که از اسم این دارو مشخص است جهت رشد استفاده میشود. اما این تصور به اشتباه در ذهن افراد ایجاد شده است که با مصرف این دارو میتوانند حس جوانی و شادابی را در خود ایجاد نمایند. اما متاسفانه در سنین بالا مصرف این دارو میتواند برای سالمندان خطرناک باشد و علائمی مانند ورم، درد مفاصل، اختلال در قند ناشتا سالمند و ژینکوماستی را بهوجود خواهد آورد.
بیشتربخوانید:
انسولین
همه ما با اسم انسولین بهعنوان داروی بیماری دیابت که افراد میتوانند میزان قند خون خود را با آن کنترل کنند میشناسیم اما آیا این دارو، میتواند جزء داروهای خطرناک برای سالمندان باشد؟ بله.
اگر برای سالمندان میزان انسولین با مقدار متغیر تجویز شود میتواند بسیار خطرناک باشد. افرادی که سن بالا دارند و به بیماری دیابت دچار هستند باید در طول روز باید بهمقدار معین انسولین دریافت نمایند.تغییر در میزان انسولین دریافتی موجب تغییر ناگهانی قند میشود و عوارضی مانند نارسایی کلیه، نابینایی، اختلال در عملکرد صحیح اعضاء بدن و در موارد شدیدتر مرگ را سبب میشود.
فلکسریل داروی شلکننده عضلات
شاید استفاده از داروی شلکننده عضلات برای سنین جوانی در مواقع گرفتگی کمر و پا یا دردهای عضلانی گزینه خوب و کارآمدی محسوب شود، اما تاثیر این دارو در سنین بالا متفاوت است و پیشنهاد میشود از مصرف این دسته از داروها خودداری نمایید. این دارو موجب شل شدن عضلات میشود و در سنین بالا این شل شدن عضلات موجب شکستگی استخوان خواهد شد. در کنار این مورد، این دارو باعث ایجاد سرگیجه، به زمین خوردن سالمند و مشکلات بعد از آن را نیز سبب خواهد شد.
بنادریل داروی ضد آلرژی
داروهایی که در دسته داروهای آنتی هسیتامین قرار میگیرند میتواند موجب سرگیجه، حواس پرتی، یبوست و خشکی بیش از حد در دهان در افراد سنین بالا شود. بنادریل یکی از داروهای ضد آلرژی است که بدن نسبت به آن خیلی سریع مقاوم میشود و فرد مجبور است دوز مصرفی خود را افزایش دهد. اما با افزایش دوز، عوارض دارو در فرد تشدید پیدا میکند. با اینکه پزشکان در مواردی که فرد حساسیتهای شدید دارد این دارو را تجویز میکنند اما مصرف این دارو بدون مشورت پزشک میتواند جزء داروهای خطرناک برای سالمندان به شمار آید.
بیشتربخوانید:
کلونوپین داروی آرامشبخش
این دارو جزء داروهایی است که پزشکان برای افرادی که دچار حملات عصبی میشوند تجویز میکنند. اما در سنین بالا میتواند کمی خطرناک باشد. این دارو با توجه به تاثیرات آرامبخشی که در سالمندان ایجاد میکند میتواند موجب بروز سرگیجه، زمین خوردن و عوارض بعد از زمین خوردن در سالمندان شود.
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
پروفن، استامینوفن و ناپروکسن جزء داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی است که بدون تجویز پزشک در داروخانهها موجود است. متاسفانه بسیاری از افراد در مصرف خودسرانه این داروها زیادهروی میکنند که میتواند عوارضی بههمراه داشته باشد.
شاید در سنین جوانی مصرف این دست از داروها البته با دوز کم و با در نظر گرفتن اینکه شما داروی دیگری مصرف نمیکنید که با هم تداخل دارویی پیدا کنند، عوارضی را به دنبال نداشته باشد. اما در سنین سالمندی شرایط کمی متفاوت است.سالمندان بهدلیل اینکه بیماریهای مختلفی دارند داروهای متفاوتی استفاده میکنند و مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی دچار اختلال دارویی خواهد شد. این دست از داروها نباید با داروهایی مانند ضدانعقاد خون، داروهای آنتیپلاکت خون و کورتیکواستروئیدها مصرف شود. عوارض این اتفاق، زخم معده و خونریزی گوارشی را ایجاد میکند.
میراپکس داروی بیماری پارکینسون
به احتمال زیاد همگی با بیماری پارکینسون یا رعشه آشنایی دارند. خیلی از افراد این بیماری را در سنین بالا تجربه خواهند کرد. پارکینسون با داروهای ضد رعشه میتواند مدیریت شود اما مصرف این دارو میتواند موجب ایجاد توهم، خواب آلودگی و افت فشار خون شود. زمین خوردنهای ناشی از توهم اتفاقی است که برای بیماران پارکینسونی که این دارو را استفاده میکنند زیاد اتفاق میافتد.
بیشتربخوانید:
آمبین داروی آرامبخش
حتما شما هم این را شنیدهاید که با بالا رفتن سن، خواب افراد کم میشود. سالمندان به سختی میتوانند خواب کاملی را در شب تجربه کنند. از اینرو به استفاده از داروهای آرامبخش گرایش پیدا میکنند. این داروها با توجه به تاثیراتی که روی فرد برجای میگذارند، موجب ایجاد خواب آلودگی، از دست دادن تعادل، راه رفتن در خواب و صدمات ذهنی میشود. داروی دیگری که در این دسته بندی قرار میگیرد زوپیکلون میباشد که عوارضی مشابه با آمبین متوجه سالمند خواهد شد.
آواندیا داروی دیابت
متاسفانه بیماری دیابت زندگی بسیاری از افراد را در سراسر دنیا میگیرد اما داروهای زیادی هم بهوجود آمدهاند که با مصرف آنها زندگی را کمی راحتتر کند. اما داروهایی مانند آواندیا میتواند میزان ابتلا سالمندان به بیماریهایی مانند سرطان و نارساییهای قلبی که موجب سکته قلبی میشود را افزایش میدهد.
لیپیتور داروی کنترل کلسترول
زمانیکه افراد وارد مرحله سالمندی از زندگی خود میشوند بهدلیل مصرف غذاهایی ناسالم و عدم تحرک کلسترول بد را در بدن خود افزایش میدهند. مصرف لیپیتور موجب کاهش این کلسترول و افزایش میزان کلسترول خوب میشود. اما بهدنبال این مزیت، عوارضی چون مشکلات عصبی، قلبی و اختلال در حافظه گریبانگیر سالمندان خواهد شد. این دارو با توحه به تاثیرات منفی که در سالمندان باقی میگذارد در لیست داروهای خطرناک برای سالمندان قرار میگیرد.
داروی آنالاپریل هم در این دسته از داروها قرار میگیرد. با این تفاوت که با مصرف این دارو منتظر اختلال در عملکرد کبد هم باید باشید. تاثیرات این دارو از 50 سال به بالا شدت میگیرد.
نکسیوم داروی معده
خیلی از سالمندان را دیدهایم که دارای مشکلات گوارشی، سوزش معده، ریفلاکس و سوزش معده هستند. این موارد با مصرف برخی میوه و مواد غذایی افزایش پیدا میکند و سالمندان بهناچار به استفاده از داروهایی مانند نکسیوم که اسید معده را کنترل میکند روی میآورند. اما با مصرف این دارو عوارضی مانند نارسایی کلیه، اسهال، کم شدن مواد مغذی در بدن را پیش بینی نمایید. تاثیرات این دارو با افزایش سن شدت میگیرد و میتواند عوارض وخیمتری را در سالمندان ایجاد نماید.
سلبرکس داروی ورم مفاصل
این دارو برای سالمندان جهت برطرف شدن دردهای ناشی از آرتروز و ورم مفاصل تجویز میشود. اما با مصرف این دارو، میزان ابتلا سالمند به حمله قلبی و سکته افزایش پیدا میکند. در افرادی که به بیماریهای زمینهای قلبی دچار هستند، از مصرف این دارو اجتناب کنند و با پزشک معالج در میان بگذارند.
نکته مهم
یکی از عادات خطرناکی که در بین افردا جامعه ایجاد شده است مصرف خودسرانه دارو بدون تجویز پزشک است. در سنین پایین احتمال بروز عوارض دارویی کمتر است. اما با افزایش سن تاثیرات و عوارضی همان دارو افزایش پیدا میکند و فرد را درگیر مشکلات و بیماریهای ناشی از مصرف داروهای خطرناک برای سالمندان میکند.