موشک «H3» ژاپن که در اولین پرواز خود شکست خورده بود، روز 16 فوریه توانست با موفقیت به مدار زمین برسد.
به گزارش ایسنا، دومین پرتاب موشک H3 جدید ژاپن با موفقیت همراه بود.
به نقل از اسپیس، موشک H3 پس از شکست خوردن در اولین پرواز خود در سال گذشته، عصر روز 16 فوریه به مدار رسید و با موفقیت یک ماهواره را مستقر کرد.
«آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن»(JAXA) و شرکت «صنایع سنگین میتسوبیشی»(Mitsubishi Heavy Industries) در دهه گذشته مشغول توسعه H3 بودهاند. این موشک قابل مصرف مجدد، کنترل را از موشک «H-2A» چین خواهد گرفت که از سال 2001 پرواز میکند و قرار است در اواخر سال جاری میلادی بازنشسته شود.
موشک دو مرحلهای H3 با توجه به انتخاب فیرینگ بار، 57 یا 63 متر ارتفاع دارد. نیروی مرحله اول با دو یا سه موتور هیدروژن مایع «LE-9» تامین میشود که به تازگی برای H3 ساخته شدهاند. مرحله بالایی موشک، یک نوع پیشرفته از موتور مرحله بالایی موسوم به «LE-5B-3» را دارد که در موشکهای H-1 و H-2 ژاپن نیز به کار رفته است.
موشک H3 برای افزایش نیروی رانش خود میتواند به دو یا چهار تقویتکننده موشک جامد مجهز شود. به گفته آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن، موشک جدید میتواند بیش از 7.2 تن محموله را به مدار انتقال زمینایستا ببرد.
در مقایسه، H-2A میتواند حدود 4.4 تن محموله را به مدار انتقال زمینایستا برساند. به گفته مقامات آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن، ساخت و بهرهبرداری H3 به طور قابل توجهی ارزانتر از مدل پیشین خود خواهد بود.
آغاز کار موشک H3 در ابتدا برای سال 2020 در نظر گرفته شده بود اما تا حدودی به دلیل مشکلات در توسعه LE-9، جدول زمانی به طور قابل توجهی تغییر یافت. موشک جدید در نهایت برای اولین بار در ششم مارس 2023 در ماموریتی پرتاب شد که هدف آن فرستادن «ماهواره رصدی پیشرفته زمین-3»(ALOS-3) یا «DAICHI-3» به مدار زمین بود.
با وجود این، اوضاع در آن روز خوب پیش نرفت. موتور مرحله دوم H3 به دلیل مشکل الکتریکی روشن نشده و ماهواره منهدم شد.
نزدیک به یک سال طول کشید تا H3 دوباره از زمین بیرون برود. این موشک روز 16 فوریه در ساعت 7:22 عصر به وقت منطقه زمانی شرقی از «مرکز فضایی تانگاشیما» بلند شد.
موشک H3، دو ماهواره کوچک رصد زمین به نامهای «CE-SAT-IE» و «TIRSAT» را در ماموریت خود حمل کرد اما محموله اصلی آن، یک شبیهساز جرم 2600 کیلوگرمی بود.
مراحل اولیه پرتاب کاملا طبق برنامه پیش رفتند. موشک H3 به موقع به همه نقاط عطف مورد نظر دست یافت؛ به ویژه روشن شدن موتور مرحله بالایی آن کمی بیش از پنج دقیقه پس از بلند شدن که با توجه به آنچه در مارس گذشته اتفاق افتاد، بسیار مهم بود.
موشک H3 در حال اوج گرفتن به سوی مدار زمین
مرحله بالایی موشک به مدار رسید و ماهواره CE-SAT-IE حدود 17 دقیقه پس از بلند شدن، درست طبق برنامه مستقر شد. این موفقیت با تشویق اعضای مرکز کنترل ماموریت همراه شد.
مامواره TIRSAT و شبیهساز جرم بعدا طی پرواز مستقر خواهند شد اما باید منتظر بمانیم تا بشنویم که این رویدادها چگونه پیش رفتهاند. آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن مدت کوتاهی پس از جدایی CE-SAT-IE به پخش اینترنتی پایان داد. گفته شده است که آژانس بعدا یک نشست مطبوعاتی را برای صحبت کردن در مورد این پرواز برگزار خواهد کرد.
شور و شوق افراد حاضر در مرکز کنترل ماموریت نشان میدهد که آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن بدون توجه به سرنوشت دو محموله دیگر، این ماموریت را موفقیتآمیز تلقی خواهد کرد. در هر حال، موشک H3 با موفقیت یک ماهواره را مستقر کرده و بدین ترتیب، تاییدیه لازم را به دست آورده است.