ماهان شبکه ایرانیان

حجت‌الاسلام بکتاش:

امام خمینی(ره) خواستار عملیاتی کردن ارزش‌های دینی در ارکان حکومتی بود

گروه حوزه‌های علمیه: مدیر گروه سیاست و جامعه مرکز مطالعات و پاسخگویی حوزه استقلال، آزادی، عدالت اجتماعی و معنویت را از مولفه‌های گفتمان انقلاب اسلامی از منظر امام خمینی(ره) برشمرد و عنوان کرد: امام خمینی(ره) خواستار عملیاتی کردن ارزش‌های دینی در ارکان حکومتی بود.

حجت‌الاسلام و المسلمین ابوالحسن بکتاش، مدیر گروه سیاست و جامعه مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآنی (ایکنا) گفت: وقوع انقلاب اسلامی و پیروزی آن به رهبری امام خمینی در سال 1357 مطابق با 1979میلادی را باید به عنوان پدیده‌ای سیاسی اجتماعی دانست که توانست تحول و تأثیر گذاری زیادی در حوزه‌های مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی چه در داخل و چه در گستره بین المللی داشته باشد از این رو می‌توان آن را به دلائل مختلف از منظر یک گفتمان مورد بررسی و تحلیل قرار داد.
وی با اشاره به مفهوم گفتمان بیان کرد: گفتمان همان سیطره فکری، فرهنگی و سیاسی اجتماعی یک ایده و تفکر است که با به‌ کارگیری قدرت و نفوذ سیاسی اجتماعی که اخذ نموده یک فضا و نظام دانایی مسلطی را شکل داده و آن را باز تولید می‌کند. گفتمان؛ صرف طرح ایده و تفکر و گفتگو درباره آن نیست بلکه در گفتمان؛ امکان سیطره آن ایده و تفکر هم مورد لحاظ قرار می‌گیرد و تا این قابلیت و شأن برای یک ایده و تفکر نباشد آن را گفتمان نباید گفت. بنابراین گفتمان تنها تبادل افکار و گفتگو نیست که از روی تسامح بدین منظور بکار گرفته می‌شود، باتوجه به این معنایی که از گفتمان مطرح کردیم انقلاب اسلامی به عنوان یک پدیده‌ای مظرح است که با ارزش‌ها و آرمان‌هایش تحول بزرگی در عصر حاضر ایجاد کرد که نفوذ، گستره و بازتاب جهانی فراگیر آن غیرقابل انکار است.
استقلال؛ اولین مولفه گفتمان انقلاب اسلامی
مدیر گروه سیاست و جامعه مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه افزود: این گفتمان جهانی که با انقلاب اسلامی شکل گرفت دارای مولفه‌هایی است. اولین مولفه این گفتمان استقلال است. امام خمینی (ره) درباره حفظ استقلال ما می‌فرمودند: «اگر بخواهید شرافتمندانه زندگی کنید، باید با قدرت و شدت درمقابل دیگران بایستید و اگر چنانچه استقامت کنید، مؤید به تأییدات الهی هستید».
آزادی و عدالت اجتماعی؛ از مولفه‌های گفتمان انقلاب اسلامی
وی ادامه داد: دومین مولفه این گفتمان آزادی است. در گفتمان انقلاب اسلامی آزادی و استقلال آن قدر از اهمیت بالایی برخوردار است که امام (ره) در هنگام هدایت مردم در انقلاب قرمود: «ما مصائب را به خاطر رسیدن ملتمان به آزادی واستقلال تحمل خواهیم کرد». سومین مولفه این گفتمان عدالت اجتماعی است. عدالت اجتماعی بدین معنی است که فاصله میان طبقات و برخورداری‌های نابحق و محرومیت‌ها از میان برود عدالت از اساسی‌ترین مؤلفه‌های گفتمان انقلاب اسلامی است که در بیانات امام خمینی (ره) به آن اشاره شده است چنانکه می‌فرمایند: «ملت ایران خواستار عدالت‌اند و آزادی و استقلال و معتقدند جز در سایه اسلام و با قوانین اسلام به آن نمی‌رسند. باید دانست که بدون عدالت اجتماعی، جامعه ما اسلامی نخواهد بود... هدف پیامبران اقامه قسط است لیقوم الناس بالقسط، اصلاً پیامبران آمدند تا اقامه قسط کنند».
نقش اساسی معنویت در شکل‌گیری و بقای انقلاب اسلامی
مدیر گروه سیاست و جامعه مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه معنویت را چهارمین مولفه این گفتمان بیان کرد و گفت: معنویت در شکل‌گیری گفتمان انقلاب اسلامی و بقاء آن نقش اساسی و پراهمیتی دارد و امام خمینی (ره) به عنوان بنیان گذار انقلاب اسلامی بر این موضوع تاکید نموده و می‌فرمایند:«کوشش کنید معنویت را تقویت کنید در بین ملت، با معنویت است که شما می‌توانید استقلال خودتان را حفظ کنید و به مراتب کمال برسانید».
این پژوهشگر حوزوی با بیان این که امام خمینی(ره) خواستار عملیاتی کردن ارزش‌های دینی در ارکان حکومتی بود، افزود: ما با احیا ارزش‌های دینی در جامعه، عملی سازی هر چه بیشترآن در ارکان حکومت، توجه و اهمیت به نقش و مسئولیت مردم در اداره جامعه و حکومت، تلاش در جهت تحقق عدالت اجتماعی و رفع فقر و تبعیض، مقاومت و پایداری در برابر سلطه جویی مستکبرین عالم و توجه به مسئولیت‌های فرا مرزی در بیداری اسلامی ملت‌های محروم و مستضعف جهان، می‌توانیم گفتمان انقلاب اسلامی را آن طور که امام راحل به ما آموخت و در راه آن با تمام وجود مجاهدت نمود، پیش ببریم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی