محققان میگویند، سیستمی موسوم به هلیکس میکرا(Helix Micra) را میتوان به سیستمهای تهویه تجاری موجود مجهز کرد و مصرف برق آنها را تا حد چشمگیری کاهش داد.
به گزارش ایسنا، از آنجایی که ما اغلب در نتیجه تغییرات آب و هوا در چند سال اخیر گرمای بیسابقهای را تجربه میکنیم، این امر به شکلی قابل پیشبینی منجر به افزایش استفاده از کولرها و سیستمهای تهویه مطبوع شده که البته منتج به مصرف بیشتر انرژی میشود.
حال اگر این انرژی از منابع تجدیدپذیر تامین نشود، به معنی انتشار بیشتر گازهای گلخانهای است که منجر به ادامه یافتن چرخه معیوب کنونی میشود.
اگرچه کولرها و واحدهای تهویه مطبوع امروزی کارآمدتر از هر زمان دیگری هستند و مصرف انرژی آنها تا حدود زیادی بهینه شده است، اما همچنان مصرف بالایی دارند و بار زیادی بر دوش شبکههای برق میگذارند. از طرفی بهروزرسانی آنها و تعویض آنها با مدلهای جدیدتر و کارآمدتر، به ویژه برای سیستمهای تجاری بزرگ میتواند هزینهبر باشد.
اکنون شرکت هلیکس ارث(Helix Earth) به دنبال حل این مشکل با استفاده مجدد از یک فناوری است که در ابتدا برای فیلترهای هوا در فضاپیماها توسعه یافته بود و توسط راوند رشید مدیرعامل کنونی این شرکت، زمانی که در ناسا کار میکرد، توسعه داده شده است.
فناوری مورد بحث هلیکس میکرا(Helix Micra) نام دارد و یک سیستم فیلتراسیون است که از فیلترهای اختصاصی و خشک کنندههای مایع تشکیل شده است. رشید ادعا میکند که سیستم «هلیکس میکرا» شش تا هشت برابر کارآمدتر از سایر سیستمهای رطوبتزدایی تجاری موجود است، بسیار کوچکتر از سیستمهای فعلی است و فیلترهای آن نیز با استفاده از فناوری چاپ سه بعدی به شکلی سادهتر تولید میشود که میتوان این کار با استفاده از مواد بازیافتی انجام داد.
مهمتر از همه این واقعیت است که این سیستم میتواند به سیستمهای تجاری موجود اضافه شود و مصرف انرژی آنها را تا 50 درصد یا حتی بیشتر کاهش دهد.
این سیستم این کار را با رطوبتزدایی از هوا انجام میدهد که مرحلهای ضروری در فرآیند خنکسازی است و این کار را بسیار کارآمدتر از فناوریهای فعلی انجام میدهد.
فیلترهای «هلیکس میکرا» برای جذب قطرات آب در اندازه میکرومتر که برای مقابله با آتشسوزی روی فضاپیماها پاشیده میشوند، بدون قطعات متحرک ساخته شدهاند.
این قابلیت همچنین باعث میشود که این فناوری برای رطوبتزدایی هوای عرضه شده به یک واحد تهویه مطبوع موجود روی بامها مناسب باشد که به گفته شرکت سازنده، این کار معمولا تا 80 درصد از مصرف انرژی سیستمهای تهویه مطبوع در محیطهای مرطوب را به خود اختصاص میدهد.
این بدان معناست که واحدهای تهویه مطبوع موجود نیازی به تعویض ندارند و یک واحد «هلیکس میکرا» را میتوان در عرض چند ساعت توسط یک تکنسین نصب کرد.
ضمن اینکه اندازه این واحد الحاقی یک دهم اندازه دستگاه تهویه مطبوع است که به راحتی به آن متصل میشود و ادعا میشود که تعمیر و نگهداری آن سادهتر از خود دستگاه تهویه مطبوع است.
شرکت «هلیکس ارث» چندین کمک مالی و بودجه از برخی منابع از جمله ناسا دریافت کرده است و به تازگی به عنوان فینالیست در مسابقه «جایزه شهری 2024» اعلام شده است.
از آنجایی که این واحدها باید برای سیستمهای مختلف سفارشی ساخته شوند، جزئیات قیمت مشخصی درباره آنها در دسترس نیست، اما وبسایت شرکت سازنده میگوید که صرفهجویی حاصل از نصب هر واحد ظرف سه سال هزینه آن را پرداخت میکند و 15 تا 20 سال نیز عمر هر دستگاه است.
این شرکت ابتدا روی بازار ایالت تگزاس تمرکز خواهد کرد و سپس به بازارهای گستردهتر در ایالات متحده و سپس بازارهای جهانی گسترش خواهد یافت.