به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتالله العظمی ناصر مکارمشیرازی در مراسم احیای شب نوزدهم ماه مبارک رمضان، در مدرسه امیرالمومنین(ع) قم، با بیان اینکه باید خداوند را شاکر باشیم که به ما طول عمر داد تا این جلسات را که نعمتی بسیار عظیم است، درک کنیم، اظهار کرد: شب قدر شبی است که از هزار ماه با ارزشتر است و این شب با نام امیرالمومنین علی(ع) آمیخته شده است و میتوانیم آن حضرت را شفیع خودمان قرار دهیم و برای حل مشکلات جهان اسلام دعا کنیم.
وی با اشاره به وضعیت دنیای اسلام، تصریح کرد: امروز مشکلات و معضلات در جهان اسلام از هر زمان دیگری بیشتر و بحرانیتر است.
آیتالله مکارمشیرازی در ادامه مسئله وصیت در اسلام را از مسائل مهم عنوان کرد و افزود: برخیها گمان میکنند وصیت فقط برای سالمندان و بیمارانی است که آخرین لحظات زندگی خود را طی میکنند، در حالیکه وصیت مختص به زمان خاصی یا هنگام حج رفتن نیست، وصیت کردن موجب افزایش طول عمر، بیداری و هوشیاری انسان میشود.
وی با تاکید بر ضرورت تنظیم وصیت، اظهار کرد: امام علی(ع) در حدیثی فرمودند «خودت وصی خودت باش به جای اینکه دیگران وصی تو باشند و کارهای تو را انجام دهند».
این مرجع تقلید با اشاره به روایتی از امام صادق(ع)، خاطرنشان کرد: حضرت فرمودهاند «وسیله سفرآخرت را آماده کن و خودت وصی خودت باش و توشهات را پیش از خودت بفرست و به دیگران سفارش نکن تا برای تو بفرستند».
تاکید بر تنظیم وصیت
وی با بیان اینکه با تنظیم وصیت، حساب و کتابها مشخص میشود و بسیاری از اختلافات برچیده میشود، افزود: چرا انسان تکلیف آینده فرزندان خود را پیشبینی نکند؛ انسان گاهی بدهکاری و حق الناس بر گردنش است، اما وراث اطلاع ندارند، به همین دلیل وقتی در وصیتنامه به بدهکاری خود اشاره کند، بار وی سبکتر میشود.
آیتالله مکارمشیرازی با بیان اینکه اموال دنیا جاذبه عجیبی دارد و برخی افراد با وجود وصیت میخواهند از ثلث پدر و مادر خود بگذرند، تصریح کرد: وقتی انسان در دنیا زندگی میکند، دلسوزتر از خودش وجود ندارد و بهتر است به جای توصیه به دیگران، خودش پیشبینی آینده را داشته باشد.
وی همچنین با اشاره به اینکه لازم است پیش از دعا کردن، در مکتب امیرمومنان(ع) درسی بیاموزیم و بهترین درس، وصیت ایشان در بستر شهادت است که شرح کامل آن در نهجالبلاغه آمده است، افزود: مولا علی(ع) در یک عبارت کوتاه و فشرده، مهمترین مسائل زندگی انسان را بیان کرده اند که اگر به آنها اهتمام شود، دنیا و آخرتمان آباد میشوند.
وصایای امیرالمومنین(ع)
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه امام علی(ع) در وصیت 47 نهجالبلاغه، بیست مطلب مهم را اشاره و شش مطلب را توصیه اکید کرده اند، گفت: اهتمام به نماز، زیارت خانه خدا، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، همسایگان و یتیمان شش توصیه موکد امیرالمومنین(ع) است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه امام علی(ع) در وصیت ذکر شده تاکید ویژهای بر مسئله نماز دارند، تصریح کرد: مسلمانان باید مراقب نماز باشند، چرا که ستون دین است.
اهمیت نماز
آیتالله مکارمشیرازی تصریح کرد: دین خیمهای است که ستون آن نماز است و اگر این ستون سقوط کند، خیمه نیز سقوط میکند و قطعا اگر انسان نماز را ترک کند بقیه اعمال را نیز فراموش خواهد کرد.
وی با بیان اینکه پیامبر اکرم(ص) با نماز به معراج الهی رفتند، در توصیهای به جوانان فرمودند «نماز بهترین وسیله ارتباط با خداوند است، بنابراین از ظرفیت عظیم این واجب الهی به بهترین وجه بهرهگیری کنید».
مفسر برجسته قرآن با تاکید بر اینکه نماز، زنگارها را از روح انسان میزداید، تصریح کرد: شیطان گمراه کننده؛ هوای نفس وسوسهکننده؛ و دنیا فریبدهنده است و نماز در مقابل آنها ایستادگی میکند.
وی با بیان اینکه نماز به انسان قوت، قدرت و شجاعت میدهد، اظهار کرد: امام علی(ع) قبل از انجام هر اقدام مهمی نمازی دو رکعتی اقامه میکردند تا از خداوند برای انجام نیت خود کمک بگیرند.
آیتالله مکارمشیرازی با اشاره به اینکه انجام تمام واجبات مشروط به شرط است، اما نماز به این گونه نیست، تصریح کرد: نماز در هر حال باید انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه همه عبادات از روح و جسم برخوردار هستند، گفت: جسم همان تشریفات عبادت است؛ برای مثال جسم حج انجام همان احکامی نظیر سنگ زدن به شیطان و منا و عرفات است، اما روح حج این است هنگامی که انسان از حج بازگشت میشود، همانند نوزادی باشد که از مادر متولد شده است.
ضرورت حضور قلب در نماز
مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به آیه شریفه «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنکَرِ»، گفت: نماز انسان برای روح داشتن نیاز به حضور قلب دارد و در این صورت تاثیر نماز موجب ممانعت از گناه میشود.
وی تصریح کرد: روح عبادت به حضور قلب ارتباط دارد و انسان یک هفته تلاش کند نماز را با حضور قلب اقامه کند، روحانیت، نورانیت و معنویت خاصی در او نمایان میشود.
عوامل افزایش حضور قلب
آیتالله مکارمشیرازی با اشاره به عواملی که موجب افزایش حضور قلب در هنگام اقامه نماز میشود، گفت: از هنگام وضو گرفتن باید به فکر خدا بود و دائم توبه کرد و در هنگام اقامه نماز همه مشکلات زندگی را کنار بگذاریم و فقط با خداوند راز و نیاز داشته باشیم و تا جایی که امکان دارد در مکانی نماز اقامه شود که عواملی موجب مزاحمت و برهم خوردن تمرکز انسان نشود و عوامل جاذبه فکری نیز وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه اقامه نماز با حضور قلب، انسان را تربیت میکند، افزود: نمازها باید نماز باشد! از این نمازخوان، کلاهبردار، کم فروش، معتاد، دزد و خائن تربیت نمیشود.
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه امام علی(ع) در هنگام اقامه نماز به عالم دیگری می رفتند و متوجه دنیا نبودند، تصریح کرد: هنگامی که تیری در پای ایشان فرو رفته بود، آن را در هنگام نماز خارج کردند چرا که میدانستند در این زمان حضرت متوجه دردی نخواهد شد.
پاسخی به یک شبهه
وی با اشاره به آیه 55 سوره مائده که به عنوان آیه ولایت شهرت دارد، اظهار کرد: برخی از بهانهجویان میگویند شما که میگویید حضرت علی(ع) در هنگام نماز آن قدر به خدا مشغول میشده که متوجه دنیا نمیشده، چرا در هنگامی که سائلی برای دریافت کمک به مسجد آمد، علی(ع) انگشتر خود را به او داد و این مسئله نشان میدهد که ایشان حضور قلبی نداشتند.
آیتالله مکارمشیرازی در پاسخ به بهانه این افراد، گفت: ناله سائل پیام خداوند است و حضرت علی(ع) پیام خدا را در نماز درک میکند و زکات و نماز را با هم انجام میدهد که آیه 55 سوره مائده نازل شد.
اقرار اهل سنت بر ولایت امام علی(ع)
وی با اشاره به اینکه علمای اهل سنت نیز تصریح کردهاند آیه ولایت که در مورد بخشیدن انگشتر در حال رکوع به شخص سائل است، در مورد حضرت علی(ع) است، اظهار کرد: 24 حدیث از اهل سنت است که این آیه در مورد امام علی(ع) است و 19 روایت نیز از طرق اهل شیعه است که راویان معروفی نظیر ابن عباس، عمار یاسر، انس بن مالک، جابر بن عبدالله انصاری، ابوذر غفاری دارد.
استاد حوزه علمیه قم عنوان کرد: همچنین این حدیث در 30 کتاب معروف اهل سنت از تفاسیر و تواریخ نقل شده است، بنابراین اگر بهانهجو نباشیم و طالب حقیقت باشیم پس از شنیدن و یقین به همین حدیث، حقیقت واقعی را درک خواهیم کرد و خیلی مسائل برای ما حل میشود.
شکرگزاری پیروی از اهل بیت(ع)
وی در پایان با تاکید بر این که یکی از مظلومیتهای امام علی(ع) این بود که با این همه آیات و روایات در مورد حق و جایگاه ایشان، مکرر بهانه جویی میکردند، تصریح کرد: خداوند را شکر میکنیم که پدران، ما را در مسیر اهل بیت(ع) قرار دادند و همین یک آیه برای رسیدن به حقیقت کافی است و خداوند را بر این نعمت شکر کنیم، حالا برخیها هر بهانهای میخواهند داشته باشند که در تفسیر نمونه پاسخ نیز داده شده است و مسئله بسیار روشن است.