بخش اول از سلسله مقالات سیدالشهدا(ع) در جبین امام زمان(عج):
« امام بعد ، امروز که اینجا نشستهاید ، هر کس ملاحظهی حال خود کند ،اگر میبینی هیچ نگفته و نشنیده ، دلت گرفته است و گریه بر تو مستولی شده ، و چنین حالتی در خود ملاحظه کردی بشارت باد تو را که علامت ایمان است » (1)
هر بار که این جملات حزن آور شیخ شوشتری را میخوانم ، یادم می آید که فرود آمدن اشک برای سیدالشهداء علیه السلام ، بهانه نمیخواهد و حاجتی به روضه و مصیبت خوانی ندارد . همین که نام حسین علیه السلام را میشنوی میان این اسم و غربت تناظر برقرار میکنی ، و وقتی مفهوم غربت را فهم کرده باشی و تلخکامی آن را چشیده باشی ، دیگر تو میمانی و پلکهایی مرطوب ، تو میمانی و قطرههایی سرازیر ...
هر دو غریب
زیارت ناحیه را که میشناسی ، زیارتی است که شیخ مفید در کتاب المزار از قول امام عصر علیه السلام نقل نموده . جملات جانگداز این مصیبت نامه به آشکاری نشانت میدهد که رابطه و علاقهای ناگسستنی و محکم ازجهات مختلف میان سیدالشهداء علیه السلام و واپسین فرزندش برقرار است .
امام عصر علیه السلام را « طرید الوحید الغریب »(2) - طرد شدهی تنهای غریب - خواندهاند . صاحب ما ناشناخته است ، کسی به عظمت و قدرش آگاه نیست ،کمتر کسی گاه و بیگاه دست به دامان او میشود . ولایتش عصمتش و امامتش مورد تعرض تاریک فکران قرار میگیرد .
امام عصر علیه السلام غربت زده است ،یادش از در و دیوار روزگار ما زدوده شده ، کسی سراغش را نمیجوید ،روزها و ساعتها به غفلت از او میگذرد و اندکند آنان که به رضای او اهمیت میدهند .
امام عصر علیه السلام از اهل و دیارش دور افتاده و ساکن تنهای بیابانها شده و اگر چه گاه در میان ماست ، اما با ما نیست و تنهاست و حال ، این غریب ، جد شهیدش را اینگونه میخواند:
السلام علی غریب الغرباء
السلام علی شهیدالشهداء
السلام علی المظلوم بلاناصر (3)
سلام بر غریب غریبان ،
سلام بر شهید شهیدان ،
سلام بر مظلوم بییاور ،
او و پدر بزرگوارش هر دو تنهایند ، بییاورند ،دور افتادهاند ، طرد شدهاند و ... غریب !
هر دو یتیم نواز
اگر امام ،پدر شفیق باشد و انیس دم تنهایی ، اگر صاحب الزمان ما خوب را « اب رحیم »(4) - پدر مهربان - بخواند ، وقتی دستمان به او نرسد ، چه حسی از یتیمی و بیکسی به ما دست میدهد ؟ چه دردی با دوری و بیخبری او به جانمان میافتد ؟
امام حسن عسکری علیه السلام فرمودند :
اشد من یتم یتیم الذی انقطع عن أبیه یتم یتیم انقطع عن إمامزمانه و لایقدر علی الوصول إلیه (5)
سختتر از یتیمی کسی که پدرش را از دست داده ، یتیمی است که از امام زمانش دور افتاده و به او دسترسی ندارد .
آری ، این یتیمی سختتر و آزار دهندهتراست ، این حس غریب بیپدر زیستن و بی پناه نفس کشیدن ، سوز بیشتری دارد ما یتیمان ، بهارمان را گم کردهایم ،طراوتمان را گشتهایم و نیافتهایم ، از گرمای نوازشش محروم شدهایم و از گرد قافلهاش وا ماندهایم . این پدر مهرورز ما نیای بزرگوارش را اینگونه میخواند :
کنت ربیع الأیتام و عصمه الأنام (6)
تو بهار یتیمان و پناهگاه مردمان بودی
امام عصر علیه السلام و اباعبدالله ، هر دو بر ما یتیمان مشفق و دلسوز و نگرانند ، و هر دو پناه بخش ما پناه جویانند، و هر دو آغوش عشق پدرانهشان به رویمان باز ! ...
هر دو کشتی نجات
کسی که غرق گرفتاری شده و با تلاطم امواج زندگی دست به گریبان است ؛ کسی که در گرداب اسیر شده و ظلمات ، هیچ سوسویی به چشمش نمیرساند، چرا پنجهاش را از میان هیاهوی امواج بیرون نمیکند تا دستگیری به نجاتش بیاید ، امام حسین و امام عصر علیهما السلام هر دو را کشتی نجات بخش دانستهاند . و مگر در زیارت این هر دو بزرگار نخواندهای ؟
السلام علیک یا سفینه النجاه (7)
پی نوشتها :
(1) مواعظ ، شیخ شوشتری
(2) کمال الدین ، باب 34 ف ح 4.
(3) بحارالانوار ، ج 101 ، ص 317 تا 327.
(4) دعای عبرات – ربیع الأنام.
(5) مستدرک الوسائل ، ج 17 ، ص317 تا 327.
(6) بحارالانوار ، ج 101 ، ص317.
(7) بحارالانوار ، ج 101 ، ص317.