گروه فرهنگی - رجانیوز: شناخت ابعاد مختلف زندگی شهید بهشتی به عنوان یکی از برجسته ترین نیروهای انقلاب اسلامی که امام خمینی (ره) تعبیر ویژه ی «او خود یک ملت بود» را در خصوص وی دارد از اهمیت فراوانی بر خوردار است.
این عالم مبارز که علاوه بر برجستگی های علمی و فقاهتی در امور اجرایی نیز در میان یاران امام از سرآمدان و سرشناسان محسوب میشد روزگار عجیب و عبرت آموزی را در اوایل انقلاب اسلامی از سر گذراند. روزگاری که باعث شد وی پس از شهادت در هفتم تیر ماه 60 «شهید مظلوم» لقب گرفت.
هر سال با فرا رسیدن سالگرد شهادت این شهید بزرگوار و 72 تن از یاران برجسته انقلاب در دفتر حزب جمهوری اسلامی توسط منافقین منابع مختلفی جهت شناخت شهید دکتر بهشتی به مخاطبان معرفی می شود. منابعی که اکثراً پژوهش های مختلفی در حوزه های سیاسی و امنیتی درباره ی آن اتفاق به حساب می آیند.
اما در سال های اخیر به واسطه ی افزایش استفاده ی نسل جوان از شبکه های اجتماعی و در نتیجه کم حوصله شدن برای مطالعه ی مطالب مفصل کم تر کسی به سراغ مطالعه ی آثار عمیق در برای شناخت شخصیتی همچون شهید بهشتی میرود.
با این وجود نمی توان انکار کرد که نسل جوان نیاز فراوانی به شناخت شخصیت های برجسته ای به مانند شهید بهشتی دارد. چه از این لحاظ که خود قرار است عهده دار نقش هایی باشد که برای ایفای آن ها نیاز به الگوهایی دارد و چه الگویی بهتر از عالم مبارزی همچون شهید بهشتی و همچنین درک تاریخ و پیچیدگی های آن که باعث می شود جوان ها رفتار گذشتگان خود را قضاوت کنند.
کتاب «سید محمد حسینی بهشتی» اثر افسانه وفا که توسط انتشارات روایت فتح منتشر شده است این امکان را فراهم می کند تا در زمانی اندک و مطالعه ی صفحاتی کم کتابچه ای با متن روان در خصوص زندگی شهید بهشتی را مطالعه کنیم.
داستان این کتاب 50 صفحه ای از ازدواج فضل الله پدر شهید بهشتی آغاز می شود و با شهادت این مرد بزرگوار خاتمه می یابد. نویسنده این کتاب با روایت دانای کل برش های جذابی از زندگی این شهید را به مخاطب عرضه می کند.
این کتاب نخستین بار سال 85 به چاپ رسیده و شاید اکنون نیازمند اندکی ویرایش داشته باشد اما همچنان به عنوان یک کتاب کم حجم و مفید برای کسانی که نمی خواهند و یا نمی توانند کتاب های حجیم را مطالعه کنند قابل استفاده است.
در همین کتاب می خوانیم که دقیقاً پس از آغاز ریاست جمهوری بنی صدر و پس از آنکه شهید بهشتی مورد هجمه و تهمت فراوانی قرار گرفته است تصمیم می گیرد که کارهای حکومتی را رها کرده و به بحث و مطالعه بپردازد. این در حالی است که امام او را برای ریاست دیوان عالی کشور و مقام اول قوه قضاییه در نظر گرفته است.
بهشتی به خدمت امام خمینی(ره) که در بیمارستان بستری است می رسد و برنامه اش را مبنی بر اینکه دیگر نمی خواهد کار حکومتی انجام دهد برای امام توضیح می دهد امام اما در پاسخ می گوید: «اگر شما باشید خیال من راحت تر است.»
شهید بهشتی می گوید: «اگر اجازه بدهید چند نفر را معرفی می کنم که شما با آن ها هم خیالتان راحت باشد.»
امام تصمیمش را گرفته «اما اگر شما باشید قلب من آرام می گیرد.»
دیگر چه می توانست بگوید؟ گفت: «اگر شما تکلیف می کنید قبول می کنم.»
و امام فرمودند: «تکلیف می کنم».
بدون شک خواندن این کتاب نمی تواند همه ی ابعاد زندگی و شخصیت شهید مظلوم آیت الله بهشتی را به مخاطب عرضه کند کما اینکه سایر آثار هم تا کنون توانسته اند تنها بخشی از این مرد بزرگ را روایت کنند با این حال حجم کم و خوش خوان بودن آن باعث می شود که سر نخ های جذابی از زندگی یکی از مهم ترین شخصیت های سیاسی – دینی معاصر به دست بیاوریم.