گزارش تفصیلی
آئین «معارفه و تشویق پژوهشگران فعال حوزه دین» با حضور اندیشمندان، علما، فضلا و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی روز پنج شنبه مورخ 5/10/81 در دبیرخانه دین پژوهان کشور برگزار گردید و پژوهشگران فعال حوزه دین طی مراسم باشکوهی معرفی و مورد تشویق قرار گرفتند.
در این مراسم پس از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید، حجت الاسلام دکتر محمدباقر سعیدی روشن، پژوهشگر برگزیده چهارمین دورة تجلیل از پژوهشگران برتر حوزه دین به ارائه بحثی در خصوص پژوهش خویش با عنوان «تحلیل زبان قرآن» پرداخت و گفت: رویکرد به قرآن کریم با مسائل جدید یک رویکرد جدید و رایج در کشورهای اسلامی است. وی افزود: بحث در زمینه زبان قرآن و زبان دین از جمله مطالعات بنیادین به شمار می رود که بخش گسترده ای از مطالعات دین پژوهی رابه خود اختصاص داده است.
حجت الاسلام سعیدی روشن دیدگاه های سنتی، عینی، سمبلیک و انتقادی را از جمله دید گاه های موجودی در شناخت زبان قرآن ذکر کرد و اظهار داشت: زبان قرآن هم برای صالحان است و هم برای عابدان و در یک کلام زبان قرآن، زبانی برای همه طبقات از لحاظ رتبه معنوی می باشد.
در ادامه مراسم، دبیر شورای برنامه ریزی دین پژوهان کشور در سخنانی گفت: تحقیق، جهاد علمی برای کشف حقیقت است.
آقای محمدجواد صاحبی با اشاره به اینکه پژوهش ممکن است ابتکاری و یا تأییدی باشد افزود: هر دو قسم پژوهش برای جامعه ما لازم است و باید این نکته نهادینه شود که پژوهش مستلزم تولید و آفرینش است و با تقلید و یا دنباله روی تفاوت دارد.
وی ادامه داد: سعی پژوهشگران بر این بوده که همواره به سمت شکوفائی قدم بردارند و حرکت های علمی نیز زمانی مطلوب هستند که سیری پیشرفت گونه داشته باشند. وی تصریح کرد: علی رغم نقاط ضعف های موجود در امر پژوهش دینی، نقاط قوتی نیز وجود دارد و استعدادهای زیادی بلا استفاده مانده و از نیروی موجود، استفاده بهینه نمی شود.
آقای صاحبی با بیان اینکه پژوهش های دینی در سال جاری هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی در حد بالایی هستند، گفت: پیشرفت های قابل ملاحظه و قابل ستایشی در زمینه دین پژوهی صورت گرفته که آثار معدود رسیده به دبیرخانه دین پژوهان، گواه جدی بر این مدعاست.
وی در عین حال از عملکرد رسانه های گروهی در زمینه انعکاس فعالیت های دین پژوهی انتقاد کرده و خواستار نگرش و نگاه ویژه رسانه ها به این بخش شد.
دبیر شورای برنامه ریزی دین پژوهان کشور به روز کردن آموزه ها و همراه کردن پژوهش های دینی را منشأ تحولات و ثمرات در این عرصه دانست.
وی رسالت دبیرخانه دین پژوهان کشور را در این زمینه مهم ارزیابی نموده و خاطرنشان ساخت: هدفی جز تبلیغ و ترویج دین نداریم و از آنجا که علوم دینی، علوم الهی هستند بایستی پژوهشگران حوزه دین مورد تکریم قرار گیرند.
در پایان این مراسم، 20 نفر از پژوهشگران فعال حوزه دین که آثارشان به عنوان پژوهش های تشویقی انتخاب شد و به شرح ذیل معرفی و لوح سپاس دبیرخانه دین پژوهان کشور به همراه جوائز به آنان اهدا شد:
پژوهش جامعه شناسی معرفت اثر جناب آقای دکتر عبدالرضا علی زاده
پژوهش پیامبر و یهودیان حجاز اثر جناب آقای مصطفی صادقی
پژوهش تاریخ تشیع اثر جناب آقای دکتر سید احمدرضا خضری
پژوهش اسلام شیعی اثر جناب آقای دکتر محمدعلی شمالی
پژوهش احیاگر عرفان اثر جناب آقای محمد بدیعی
پژوهش بایسته های تقنین با نگاهی انتقادی به قانون مجازات اسلامی اثر جناب آقای احمد حاجی ده آبادی
پژوهش مدیریت از دیدگاه اسلام اثر جناب آقای علی آقا پیروز
پژوهش بررسی تطبیقی مسائل وحی و نبوت از دیدگاه قرآن و عهدین اثر سرکار خانم دکتر اعظم پرچم
پژوهش مکاتب تفسیری اثر جناب آقای علی اکبر بابایی
پژوهش ربا و کاهش قدرت خرید پول اثر جناب آقای دکتر میثم موسایی
پژوهش مبادی العلاقات و حقوق الاقلیات الدینه اثر جناب آقای علاء الحسانی
پژوهش اشتراک زن و مرد در کسب کمالات اثر جناب آقای غلامعلی عزیزی کیا
پژوهش نظارت و نهادهای نظارتی اثر جناب آقای محسن ملک افضلی
پژوهش حکمت اهل بیت در مثنوی مولانا اثر جناب آقای دکتر علی رضا فولادی
پژوهش خدا شناسی به روش تحلیلی جناب آقای عبدالرسول عبودیت
پژوهش بررسی تطبیقی ماهیت حکم ظاهری جناب حجت الاسلام آقای رضا اسلامی
پژوهش انحرافات و آسیب های اجتماعی از دیدگاه قرآن جناب آقای نصرالله آقاجانی
پژوهش فرایند اجتهاد اثر جناب حجت الاسلام آقای حسین عزیزی
پژوهش اندیشه سیاسی ملاصدرا اثر جناب حجت الاسلام آقای نجف لک زایی
پژوهش درآمدی برجنبش بیداری در مغرب اثر جناب آقای سید مصطفی مطبعه چی.