بند ناف که طی دوران بارداری تنها راه ارتباط غذایی جنین و مادر بود، بلافاصله پس از زایمان بریده شده و قسمتی از آن ( تقریباً 2 تا 4 سانتیمتر ) که باقی می ماند، نیاز به مراقبت های خاص زیر دارد :
- برای کمک به معالجه سریع تر آن، بند ناف بایستی همیشه تمیز و خشک باشد. به همین دلیل به هنگام پوشک کردن، این قسمت را بیرون بگذارید.
- روزی دوبار و در صورت خیس شدن بیشتر، قسمت ناف را با گاز استریله و الکل ضد عفونی کنید.
- تا قبل از افتادن بند ناف، از حمال کردن کودک در وان یا تشت بپرهیزید. البته طی این مدت می توانید با استفاده از یک لیف لطیف پارچه ای و صابون مخصوص بچه، قسمت های مختلف بدن نوزاد را ( بدون ریختن آب )، ابتدا لیف زده و سپس بلافاصله با حوله ای لطیف خشک کنید. در این عمل مراقب باشید اطراف بند ناف پانسمان شده خیس نشود. در صورت خیس شدن سریعاً و طبق دستور ذکر شده، آن را تعویض و ضد عفونی نمایید. پس از افتادن بند ناف، می توان نوزاد را حمام کامل کرد.
- اگر تا 10 روز پس از تولد، بند ناف نیفتاد، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
- در برخی موارد نادر، پس از افتادن بند ناف، به علت عدم شکل گیری کامل عضلات جدا شکم، ممکن است به هنگام گریه شدید طفل، در محل ناف برجستگی کوچک ( فتق ناف )، ظاهر گردد. اگر سوراخ کوچک باشد، این برآمدگی نیز کوچک خواهد بود، اما اگر قطر آن بیشتر از 2 الی 3 سانتیمتر باشد، بایستی جهت انتخاب شیوه درمانی مناسب با پزشک اطفال مشورت شود.
معمولاً برجستگی اگر کوچک باشد، در حدود 12 ماهگی خود به خود برطرف می گردد.
معمولاً رنگ سیاهی که پس از چند روز در قسمت داخل بند ناف ظاهر می شود، موجب تردید مادر جوان قرار می گیرد. این تغییر رنگ که معمولاً در قسمت چین و چروک های بند ناف مشاهده می شود، بلکه بخشی از قشر سطحی پوست می باشد و مادر نباید سعی در تمیز کردن آن نماید. یک حمام معمولی برای تمیز شدن آن کافی است.
معمولاً در اکثر نوزادان، بند ناف در حدود روز دهم می افتد. بلافاصله پس از افتادن می توان کودک را حمام کرد و نیازی به صبر کردن و از بین رفتن کامل آثار زخم نیست. برای چند روزی در این قسمت، حالت زخم خشکیده ای ملاحظه خواهد شد که به تدریج کنده می شود و در هنگام کنده شدن ممکن است کمی خون نیز خارج شود که جای نگرانی نیست و مانعی برای حمام کردن به حساب نمی آید.
منبع: کتاب کودک من
تصاویر زیبا و مرتبط با این مقاله