به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در مراسم تقدیر از ده روستای برگزیده در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب که بعدازظهر امروز دوشنبه 26 تیر ماه در مجموعه باغ زیبا در تهران برگزار شد، در سخنانی با ابراز خرسندی از اینکه تعداد زیادی از مسئولان کتابخانههای برگزیده و کتابداران آنها از بانوان هستند به ارائه آماری از حضور بانوان در اداره کتابخانههای زیرمجموعه این نهاد پرداخت و گفت: در حال حاضر هفت نفر از مدیران کل کتابخانههای استانی ما همچنین دو مدیرکل ستادی ما در نهاد از بانوان هستند. هزار و 327 مسئول کتابخانه از بانوان هستند که این آمار 57 درصد کل کتابخانههای کشور را شامل میشود. همچنین روسای اداره کتابخانههای عمومی ما در شهرستانها از بانوان هستند که این آمار هم 23 درصد از مجموع را نشان میدهد.
به گفته دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اگرچه روند حضور بانوان در مسئولیتهای اصلی در این نهاد از سالهای قبل هم وجود داشته است اما این آمارها در طی دوره اخیر محقق شده است.
مختارپور با اشاره به اینکه عامل اصلی برای رشد کتابخوانی، احیای ارزش و فضیلت کتابخوانی است، گفت: امروز کسی نمیتواند بگوید مردم کتاب نمیخوانند چون وقتش را ندارند چرا که طبق اعلام رسمی مرکز بازیهای دیجیتال 27 میلیون نفر از مردم ایران به انجام این بازیها اشتغال دارند و به طور متوسط روزانه 72 دقیقه از این بازیها استفاده میکنند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: همچنین کسی نمیتواند بگوید مردم کتاب نمیخوانند چون گران است چرا که طبق همین پژوهش در سال 94 مردم ما 460 میلیارد تومان هزینه بازیهای دیجیتال کردهاند. واقعیت این است که کتاب جزو ارزانترین محصولات و خدمات است.
وی سپس گفت: یکی از علتهای کتابنخوانی ما ایرانیان این است که کتابخوانی دیگر فضیلت و ارزش نیست؛ امروز چنانچه یک جوان مدل گوشیاش پایین باشد، از دوستانش خجالت میکشد. ما تا زمانی نتوانیم فضیلت کتابخوانی را دوباره برگردانیم و مردم احساس کنند اگر اهل کتاب خواندن نباشند، حتما چیزی کم دارند، مشکل کتابخوانی ما حل نمیشود.
وی با اشاره به اینکه یکی از راههای حل این معضل این است که مدیران، مقامات و مسئولان ارشد ما نشان دهند که کتاب میخوانند، تاکید کرد: امروز به جرات میتوان گفت که فقط مقام معظم رهبری هستند که سالی چند بار به بحث کتاب در قالبهای مختلف از جمله نوشتن تقریظ، دیدار با نویسنده کتاب و مواردی از این دست، نشان میدهند که کتاب میخوانند و این کار برایشان مهم و یک فضیلت است.
مختارپور تاکید کرد: باید مدیران و مسئولان دستگاههای فرهنگی خودشان اهل کتاب باشند.
وی همچنین درباره صحبتهایی که پیرامون فضای مجازی و کتاب و کتابخوانی مطرح میشود گفت: برخی تصورشان این است که فضای مجازی تهدیدی برای مطالعه است اما اینگونه نیست با این وجود شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به دلیل تاکیدی که بر سرعت انتقال پیام دارند، گرفتار نوعی تقلیلگرایی هستند. این در حالی است که مبنای کتاب اصلا اینگونه نیست که بتوان در فضایی محدود پیام آن را منتقل کرد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با بیان اینکه کتابخانه امروز تنها محلی برای حبس کتابها و احیانا امانت دادن تعدادی از آنها به چند نفر از مخاطبان نیست، گفت: کتابخانه باید جایی باشد برای حل مشکلات و آسیب های فرهنگی و اجتماعی در همان منطقه ای که واقع شده است؛ کودکان در محیط کتابخانه است که آداب اجتماعی را یاد می گیرند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه از 61 هزار روستای کشور، حدود 50 هزار روستای کشور فاقد هر نوع کتابخانهای هستند، گفت: بنده تقاضای خودم را به مسئولان مربوطه برای استفاده از فضاهای نیمه کاره و یا تعطیل شده در روستاها مانند خانههای بهداشت و یا حمامهای تعطیل شده، گفتهام و به آنها پیشنهاد دادهام که ما میتوانیم به راحتی و بدون اینکه کلنگ تازهای بزنیم، از این فضاها بهعنوان کتابخانه در روستاها استفاده کنیم.
مختارپور همچنین تاکید کرد: میتوان از ایدهها و ابتکارات کتابداران کتابخانههای روستایی، مستندسازی کرد و آنها را حتی به ثبت جهانی رساند.
در این مراسم همچنین علیاصغر سیدآبادی مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مشارکت 83 شهر در جام باشگاههای کتابخوانی و برگزاری دوره دیگری از جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در سال جاری خبر داد.
در این نشست و پس از طرح نقطه نظرات مسئولان کتابخانهها و همچنین کتابداران 10 روستای برگزیده در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، از آنها با اهدای لوح تقدیر و هدیه نقدی تجلیل به عمل آمد.