به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ادارهکل روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نمایشگاه بینالمللی کتاب پکن ٢٠١٧ طی روزهای اول تا پنجم شهریور برگزار خواهد شد و ایران به عنوان میهمان ویژه در این نمایشگاه حضور خواهد داشت. برنامهریزیهای اولیه برای حضور هدفمند و پرقدرت در بزرگترین محفل نشر چین آغاز شده و مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و کمیته هماهنگی و پشتیبانی فرهنگی نمایشگاههای بینالمللی کتاب جلسات متعدد خود را با هدف ایجاد بسترهای لازم به منظور حضور شایان توجه در نمایشگاه کتاب پکن ٢٠١٧ برگزار کردهاند.
محمدحسین احمدی، دبیر این کمیته و مدیرعامل مؤسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بینالمللی الهدی در تشریح اقدامات صورت گرفته درباره شرکت ایران در نمایشگاه بینالمللی کتاب پکن و اینکه انتخاب ایران به عنوان میهمان ویژه این نمایشگاه بینالمللی، چطور رقم خورد؟، گفت: انتخاب کشورمان بازمیگردد به پیگیریها و اقدامات سال گذشته رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در چین که به امضای تفاهمنامه وزارت فرهنگ دو کشور در اسفندماه ١٣٩٥ منجر شد. بر اساس این تفاهمنامه ایران میهمان ویژه نمایشگاه کتاب پکن ٢٠١٧ و چین هم میهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران ٢٠١٩ خواهند بود.
وی افزود: میهمان ویژه در نمایشگاه کتاب، پروتکل و آداب خودش را دارد. بر این اساس کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بینالمللی کتاب، وقتش را مصروف این کرده که حضوری هماهنگتر و همافزاتر و مؤثرتر در نمایشگاه پکن داشته باشیم. جلساتی هم برگزار شده است؛ اینکه ترکیب شرکتکنندگان به چه صورت باشد و با چه عناوینی از تولیدات صنعت نشر خود در نمایشگاه شرکت کنیم. برنامههایی مانند سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن خلق پکن در جمع مدعوین اختصاصی نمایشگاه و شرکت دادن زبدهترین و فعالترین و باانگیزهترین ناشران در این نمایشگاه که بیشتر با هدف تنظیم قراردادهای بین ناشران برپا میشود هم پیشبینی شدهاند.
به گفته دبیر کمیته هماهنگی و پشتیبانی فرهنگی نمایشگاههای بینالمللی کتاب، در این دوره از نمایشگاه کتاب پکن، ضیافت ویژهای به افتخار ایران به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه برگزار خواهد شد. بر این اساس تدارک دیده شده که برنامه روزهای فرهنگی ایران را در پکن برگزار شود. این جشنواره فرهنگی با نمایش فیلمهای منتخب سینمایی و اجرای موسیقی زنده و با حضور هنرمندان صنایع دستی و برگزیدگان جشنوارههای ادبی کشور مانند جایزه آلاحمد و جایزه پروین اعتضامی و تعدادی از صاحبنامان حوزه نشر انجام خواهد شد. این موارد با مسئولیت مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در حال انجام است و کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بینالمللی کتاب هم تلاش میکند تا سیاستها و اهداف و اجراییات این رخداد، همافزاتر و هماهنگتر پیش برود.
احمدی در پاسخ به اینکه چند ناشر و آژانس ادبی از کشور در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد؟، گفت: فهرستی از علاقمندان و ناشران توانمند برای حضور در نمایشگاه تهیه شده؛ اما هنوز نهایی نشده است و در همین هفته مشخص خواهد شد. ما تأکید کردهایم که این فهرست حتماً وزین و سنگین باشد و دانشگاههایی مانند علامه طباطبایی، انتشارات سمت و همانند آنها که با ناشران چینی همکاریهایی خوبی دارند، در این رخداد بزرگ علمی و فرهنگی شرکت کنند. مؤسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بینالمللی الهدی هم با آژانس ادبی نوروز خود، نمایندگی حدود ٢٥ ناشر کشور را در نمایشگاه به عهده خواهد داشت.
وی ادامه داد: آژانس ادبی نوروز در جریان نمایشگاه کتاب تهران امسال با انتشارات دولتی چین با عنوان «کامرشیال» که یکی از کهنترین ناشران چینی است، قرارداد همکاری امضا کرد و این قرارداد برای تعامل و تداوم کار انتشاراتی با نظر رایزنی فرهنگی ایران در چین در نمایشگاه کتاب پکن تقویت خواهد شد. مرکز ساماندهی ترجمه و نشر علوم انسانی و معارف اسلامیِ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم در جریان نمایشگاه کتاب پکن و در قالب طرح تاپ، قراردادهایی با ناشران چینی امضا خواهد کرد. همچنین تلاش شده تا از ظرفیت بخش خصوصی در این نمایشگاه استفاده بهینه شود که همیشه همراه دولت در برنامههای فرهنگی بودهاند.
دبیر کمیته هماهنگی و پشتیبانی فرهنگی نمایشگاههای بینالمللی کتاب در پاسخ به این سوال که آیا روزهای فرهنگی در قالب برنامههای فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اجرا خواهد شد و یا مؤسسه نمایشگاه بینالمللی ایران عهدهدار آن است؟، گفت: ساز و کار حضور در نمایشگاههای خارج از کشور در مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی وزارت ارشاد است؛ اما گاهی شاهد بودیم که در برگزاری برنامهها در نمایشگاههای خارجی چالشهایی ایجاد شده ااست. همچنین در برخی موارد نسبت به سیاستهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و بهرهمندی از این پل ارتباطی که بیش از ٨٠ نمایندگی فرهنگی و ارتباطات بسیار گسترده با شخصیتهای حقیقی و حقوقی فرهنگی کشورهای مختلف دارد، غفلت شده است.
این مقام مسئول در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: برای رفع این معضلات، تعاملات بسیار مفیدی در قالب کمیته هماهنگی و پشتیبانی نمایشگاههای بینالمللی کتاب شکل گرفته است. این کمیته یک جدول زمانی پیشبینی کرده است برای برگزاری یک جلسه در هر ماه که با حضور همه اعضا برگزار میشود و مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی را در مأموریت ذاتی آن کمک و یاری میرسانند.
احمدی در مورد اینکه کمیته هماهنگی و پشتیبانی فرهنگی نمایشگاههای بینالمللی کتاب کجا تشکیل شده و اعضای آن چه کسانی هستند؟، گفت: این کمیته حدود سه سال پیش در معاونت فرهنگی سازمان و فرهنگ و ارتباطات اسلامی تشکیل شده است و مدیرعامل مؤسسه انتشاراتی الهدی وابسته به این سازمان، به عنوان دبیر کمیته فعالیت میکند. اعضای متعددی از دانشگاهها و نهادهایی مانند جامعه المصطفی و مجمع جهانی تقریب اسلامی و ... همچنین ناشرین خصوصی دارد. شاهکار دیدگاه جلسات کمیته این است که بخش دولتی بتواند بخش خصوصی را در تعامل با جامعه جهانی یاری برساند. این کمیته عمر جوانی دارد ولی آینده بسیار درخشانی یرای آن متصور است. این کمیته همچنین نقش همافزایی بین ناشران و نهادهای فرهنگی را به عهده دارد و محتوای حضور فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاههای بینالمللی کتاب را با همفکری اعضای آن تبیین خواهد کرد.