بوستان نوروز بزرگترین بوستان پهنه غربی اراضی عباس آباد تهران با کارکرد تفریحی، فرهنگی و تفرجی است که برای آن کارکردهای بینالمللی و فرهنگی در حوزه کشورهای عضو اکو نیز تعریف شده است.
در پهنه غربی 65 هکتاری اراضی عباس آباد تهران، بوستان نوروز با بیش از 90 هزار متر مربع مساحت، بزرگترین بوستان مجموعه را تشکیل میدهد که کارکرد تفریحی، فرهنگی و تفرجی برای آن در سطح فرامنطقهای و بینالمللی پیشبینی شده است.
کارکردهای بینالمللی و فرهنگی بوستان نوروز در حوزه کشورهای عضو اکو تعریف شده که در همین راستا بخشی از این بوستان به نام «اکو» در نظر گرفته شده است که محلی برای معرفی آیینها و سنتهای کشورهای عضو اکو با محوریت آیین و سنت «نوروز» در تمام ایام سال خواهد بود.
در این بوستان 12 سکو به 12 کشور عضو اکو و دو سکو نیز به کشورهای عراق و بحرین که نوروز را جشن میگیرند ولی عضو اکو نیستند اختصاص پیدا کرده است که هر کشور میتواند در یکی از این سکوها به معرفی خود در حوزه گردشگری، نمایش آداب و رسوم، صنایع دستی و موسیقی بپردازد.
نوروز به عنوان یکی از شاخصههای فرهنگی مشترک بین کشورهای عضو اکو مطرح است که این مسئله در بین کشورهای همسایه دریای خزر نیز صادق بوده و به همین منظور دریاچهای به شکل نقشه دریای خزر در این بوستان طراحی شده است.
دریاچه بوستان نوروز به عمق 1.5 متر که در قطعه چهارم اراضی عباس آباد و در درون بوستان نوروز قرار دارد، شامل دو قسمت شمالی و جنوبی است که مساحت آنها به ترتیب سه هزار و 500 مترمربع و 12 هزار مترمربع است. در ساحل این دریاچه، فضاهای سبز و گردشگری از جمله مسیر دوچرخه و پیاده رو در نظر گرفته شده است.
موقعیت بوستان نوروز نسبت به بزرگراهها و اتوبانها و سایر بوستانهای تهران به این ترتیب است که بوستان نوروز در قسمت غرب بزگراه شهید مدرس واقع شده و در قسمت جنوبی بوستان آب و آتش قرار دارد. در صورتی که بعد از گذر از بوستان آب و آتش و بنادر به سمت جنوب حرکت کنید، بعد از گذر از اتوبان شهید همت میتوانید با استفاده از پل ارتباطی وارد بوستان نوروز و مجموعه پلانتاریوم شوید.
مجموعه پلانتاریوم چهارمین آسماننمای بزرگ دنیاست و ظرفیت وسیعی برای دانشپژوهان در حوزه نجوم و سایر رشتههای علمی است. مجموعه پلانتاریوم که در بوستان نوروز جای گرفته مجموعهای است که در آن به دیگر رشتههای علمی از جمله فیزیک، شیمی و زیستشناسی هم توجه شده است.
بوستان نوروز 12 فروردین ماه 1392 همزمان با روز جمهوری اسلامی به طور رسمی به بهرهبرداری رسید. هر چند که اجرای زنده ویژه برنامه شبکه پنج سیمای جمهوری اسلامی ایران در لحظه تحویل سال 1391 در بوستان نوروز، گویی نوعی افتتاح غیررسمی این بوستان بود که البته حضور عدهای از شهروندان تهرانی در بوستان نوروز همزمان با لحظه تحویل سال، از جمله جلوههای این افتتاح غیر رسمی به شمار میرفت.