این تپه به صورت محوطه کم ارتفاعی است در حدود 490 متری شمال شاخ تپه . گاو میش خانه در نزدیکی دامنه شرقی کوه آق داغ قرار دارد و از جنوب و غرب به زمین های کشاورزی و باغ های میوه و از شمال به یک کار خانه شانه سازی و از شرق به زمین های بایر منتهی می شود. تپه گاومیش خانه با ارتفاعی در حدود 3 متر نسبت به زمین های اطراف ،وسعتی معادل 13750 متر مربع را در بر می گیرد. سطوح فوقانی تپه با شیبی ملایم و بدون عارضه خاصی به تدریج به زمین های پیرامون ختم می شود. در محدوده شمالی و شرقی تپه چند توده زباله ساختمانی دیده می شود. در دامنه جنوبی آثار کاوش های غیر مجاز به شکل گودال های کوچک و بزرگ هویداست. در سطح تپه و تقریبا در قسمت میانی آن به رد شخم تراکتور به صورت مسیری با عرض بیش از 10 متر و با امتداد شمال شرقی به جنوب غربی بر می خوریم. در میان سطوح زیر و رو شده قطعات سفالی و آثار استخوان های انسانی به صورت تکه های جمجمه و … جلب نظر می کند. غیر از این ها یک قطعه سنگ ساب بزرگ قرمز رنگ در میان شیارهای ناشی از شخم زدگی به دست آمد.
سفال
مهم ترین آثار منقول تپه گاومیش خانه تکه سفال های آن هستند. این قطعات عمدتا شامل سفال های قرمز ساده و منقوش و اقلام نخودی رنگ بوده و به طور کلی به انواع نیمه خشن و ظریف و شاموت کاه تقسیم می شوند. شکل ظروف سفالی عبارتند از کاسه های کوچک و بزرگ با بدنه های نازک و ضخیم وگاهی دارای زاویه در قسمت شکم. نمونه های منقوش دارای طرح های سیاه رنگ بر زمینه قرمز و به شکل خطوط مواج ، موازی و نوارهای ضخیم بر قسمت لبه و بدنه ظرف هستند. این نقوش در برخی ظروف جداره داخلی ظرف را نیز در بر می گیرد. از لحاظ ساخت ،قطعات دست ساز و چرخ ساز را در میان بقایا می توان شناسایی کرد. هم چنین از نظر پخت ،غالب تکه سفال های جمع آوری شدخه دارای پخت کامل بوده و نمونه سفال های با پخت ناقص کم شمارند . مدارک سفالی تپه گاومیش خانه از وجود یک فرهنگ پیش از تاریخی در منطقه یوسف آباد حکایت دارد. قدمت این فرهنگ به هزاره های ششم و پنجم قبل از میلاد باز می گردد. مجموعه شواهد موجود بررسی دقیق تر تپه گاومیش خانه را جهت تعیین حریم و شناسایی جایگاه آن در گاهنگاری دوران پیش از تاریخ فلات مرکزی ایران ایجاب می کند.
از هموطنان عزیز ساکن صفادشت تقاضا می شود در صورت داشتن تصاویری از تپه گاو میش خانه آنرا در قسمت دیدگاه ( قسمت پایانی مطلب – انتهای صفحه ) و یا از طریق ایمیل (info@seeiran.ir) برای ما ارسال نمایند.
منبع : شهرداری صفادشت