نَقْنِه شهری در شهرستان بروجن، استان چهارمحال و بختیاری، ایران است. این شهر در 3 کیلومتری شرق بروجن قرار دارد و شرقی ترین شهر استان چهارمحال و بختیاری می باشد که هم مرز با استان اصفهان است. (این شهر قبل از انقلاب جزء استان اصفهان شهرستان شهرضا بوده است)
بر اساس سرشماری سال 1385 جمعیت نقنه 8٬086 نفر است که از این نظر در مکان 16 در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. در گذشته نقنه یکی از روستاهای بزرگ استان چهارمحال و بختیاری بشمار میرفتهاست.
زبان و گویش مردم این شهر فارسی است.تصویب نامه تبدیل روستای نقنه به شهر نقنه در تاریخ 6/4/1386 به تأیید ریاست جمهوری رسید، و شهرداری نقنه در تاریخ 14 آبانماه 1386 افتتاح شد. از نقاط دیدنی و گردشگری این شهر می توان مسجد جامع نقنه که قدمت آن به دوره تیموریان باز می گردد، امامزاده میر حیدرشاه نقنه، چشمه اردوبار، چشمه سفید و آسیاب آبی قدیمی را نام برد.
طبیعت این شهر در اردیبهشت و خرداد بسیار چشم نواز است و تابستانی بسیار خنک دارد. بگونه ای که در سالهای اخیر خیل عزیمی از گردشگران استانهای جنوبی کشور بخصوص خوزستان را به خود جلب کرده است.
تاریخچه
تاریخ دقیق اسکان در مکان فعلی شهر نقنه مشخص نیست، هرچند قدیمیترین تاریخ مسجل برای نقنه را میتوان بر اساس زمان ساخت مسجد جامع نقنه که طبق بررسی های باستان شناسی به دوره تیموریان(771 – 911 ه.ق/1370 – 1506 م) باز می گردد، به آن زمان نسبت داد.
وجه تسمیه
به گفته برخی از بزرگان شهر، کلمه نقنه از قنات مشتق شده است و این به دلیل قنات های متعددی(به قولی 7 دهنه قنات) است که در گذشته در نقنه وجود داشته و در حال حاضر نیز برخی از آنها فعال هستند و آب آنها از مرکز شهر نقنه می گذرد و مزارع پایین دست نقنه را آبیاری می کند.
زبان
بیشتر اهالی نقنه به زبان فارسی و با لهجه ای منحصربهفرد و برخی به زبان ترکی قشقایی صحبت میکنند(بخشی از ساکنین نقنه که در قسمت شرقی شهر ساکن هستند از عشایر قشقایی می باشند که در زمان حکومت پهلوی اول و در پی سیاست اسکان عشایر در این شهر ساکن شدند).
جاذبه های گردشگری
مسجد جامع نقنه
مسجد جامع نقنه مربوط به دوره تیموریان است و در شهرستان بروجن، بخش مرکزی، شهر نقنه واقع شده و این اثر در تاریخ 10 مهر 1380 با شمارهٔ ثبت 4185 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
چشمه اردوبار
این چشمه که در شمال نقنه و در پایین کوهی به همین نام قرار دارد در همه فصول سال پر آب است و آب گوارایی دارد. آب این چشمه عراضی پایین دست را آبیاری می کند. در اطراف این چشمه مرغزار زیبایی قرار دارد.
چشمه سفید نقنه
چشمه سفید نقنه دارای چشم اندازی بسیار زیبا با چشمه ای بسیار گوارا و درختان بسیار زیبا و کهن در کنار کوه چشمه سفید قرار گرفته این مکان در2کیلومتری شهر نقنه در جاده تنگ آهن واقع شده است .در فصل بهار و تابستان بسیار زیبا و سرسبز محلی جهت گردش مردم و در زمستان با پوشیده شدن کوههای اطرافش از برف محلی جهت پیست اسکی اهالی می شود.
آسیاب آبی نقنه
آسیاب آبی نقنه در جنوب این شهر و در حاشیه رودخانه نقنه قرار گرفته است. این آسیاب تا دهه 40 شمسی فعال بوده است اما متأسفانه در حال حاضر به دلیل عدم توجه و همچنین خشک شدن رودخانه (به دلیل خشکسالی و احداث سد)، جز ویرانه ای از آن باقی نمانده است.
امامزاده میر حیدر شاه
امامزاده میر حیدر شاهاین امام زاده ازنوادگان جعفرصادق است که همراه باعده ای ازانصار وشیعیان برای عزیمت به طوس ازطریق اروندرود به خاک ایران حرکت نمودند وموقعی به خاک ایران رسیدند که رضا رامسموم کرده بودند وحاکمان عباسی، دستورتعقیب ودستگیری و به شهادت رساندن آل ابوتراب را به حکام منطقه صادرکرده بودند وامام زاده شاه حیدر را درکنار روستای نقنه (5 کیلومتری بروجن) به شهادت رساندند. درزمان سلطنت قاجار گنبد و بارگاهی به سبک معماری قدیم به صورت هشت ضلعی برروی مرقد امام زاده ساختهاند. پس از شروع جنگ ایران و عراق ، کشته شدگان روستا در این مکان به خاک سپرده شدند.
لاله های واژگون
لاله های واژگون در دامنه کوههای جنوب نقنه (کوه های سی دره سی و تنگ خرسی )و دشت ها و دره های پایین دست آن در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت به گل مینشینند. این گونه از لاله واژگون بسیار نادر است و یک اثر طبیعی ملی به شمار میآید.
عمر این گیاه بسیار کوتاه است. گلدهی آن از اوایل اردیبهشت آغاز میشود و در فصل بارش پایان مییابد. لاله واژگون از گیاهان علفی پیازدار و چندسالهاست که تاکنون 15 گونه آن در ایران شناسایی شدهاست. در دشتهای نقنه می توان این گل را به رنگهای قرمز و زرد( که کمتر دیده می شود) یافت.
صنایع دستی
قالی های پشم یلمهای نقنه بسیار مشهور است. در گذشته بسیاری از زنان نقنه به شغل قالیبافی اشتغال داشتند اما متأسفانه در سالهای اخیر به دلیل کم رونق شدن فرش دستباف ایرانی در بازارهای جهانی، رونق این شغل نیز کاهش چشمگیر داشته است.