محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیتمدرس که از سوی رئیسجمهور به عنوان رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه پلاسکو انتخاب و معرفی شده است، پس از نزدیک به سه هفته از ابلاغ حکم و بررسیهایی که در این مدت آغاز شده، در یک نشست خبری حاضر شد تا درباره جزئیات کارهای این هیئت ویژه رودرروی رسانهها صحبت کند.
به گزارش به نقل از روزنامه شرق، او در ابتدای صحبتهای خود با اعلام اینکه در این مدت گفتوگوها و جلسات مشترکی را با مسئولان مرتبط، از جمله شهردار تهران داشتهایم ، گفت: دراینمیان با شهردار تهران و همکارانشان هم وارد گفتوگو میشویم و میتوان گفت تا حدود ٩٠ درصد از حوزههای مختلف اجرایی مرتبط، همکاری داشتهاند. او در پاسخ به این سؤال که از ابتدای حادثه پلاسکو با فضایی مبهم و غیرشفاف مواجه بودهایم، چقدر امیدواری وجود دارد که روند بررسی و اعلام نتایج این کمیته هم دچار همین روند نشود یا حداقل همه نتایج اعلام نشود؟ گفت: ما به دنبال ایجاد یک دادخواست قضائی نیستیم و تمام تلاشمان را میکنیم تا شفاف عمل کنیم. این گزارش صرفا در قالب مجموعه تعیینشده پیگیری میشود و نتایج از این محدوده خارج نمیشود و اصول محرمانهبودن اسناد را رعایت میکنیم. دنبال مقصریابی و اتهامزنی به افراد نیستیم و بدون درنظرگرفتن مباحث سیاسی، این موضوع را پیگیری میکنیم.
او تأکید کرد میزان ارائه اطلاعات به رسانهها و مردم هم پس از ارائه گزارش به ریاستجمهوری با تشخیص همین کمیته و ریاستجمهوری خواهد بود.
او در پاسخ به سؤالهایی درباره روند مدیریت محیطی عملیات آواربرداری پلاسکو، نوع عملکرد آواربرداری، عملکرد گروههای امدادی و نداشتن نقشههای احتمالی ساختمان و اطلاعنداشتن از محل موتورخانه و شرایط فعلی ساختمان پاساژ کویتیها و... اظهارنظر قطعی و دقیقی نکرد و موضوع را به بررسی بیشتر ارجاع داد و گفت: ما به دنبال محکومکردن فرد یا سازمانی نیستیم، بلکه میخواهیم با مرور وظایف و مسئولیتها جلوی موارد مشابه را بگیریم تا زمینه عبرت فراهم شود. رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه پلاسکو با تأکید بر اینکه تصمیم رئیسجمهور در سپردن رسیدگی این موضوع مهم به جمعی از متخصصان و دانشگاهیان مستقل و غیرسیاسی، نوعی تدبیر و مصلحتگرایی بوده است، گفت: هدف رئیسجمهور این است که این گزارش در نهایت با شفافیت کامل به ملت ایران ارائه شود. ما هم با همین حساسیت و توجه آن را تهیه و ارائه میکنیم و در نهایت اینکه چطور این گزارش منتشر و ارائه شود، با صلاحدید خودشان است. وی در پاسخ به سؤال رسانهها درباره ارائه گزارشها به مردم و دوری از محرمانهکردن اطلاعاتی که باید به مردم داده شودَ، گفت: در این شرایط فعلا یکسری اصول محرمانه را حفظ میکنیم تا افرادی که با ما همکاری دارند نیز اعتماد کرده و بهراحتی مسائل را بیان کنند؛ چراکه اکنون اظهارنظر قطعیای درباره ابعاد این حادثه نمیتوان کرد. اما در ادامه گزارشها و بیانیههایی خواهیم داشت. رئیس دانشگاه تربیت مدرس در ادامه، افراد عضو این کمیته را معرفی کرد و گفت: بیشتر این افراد دانشگاهیانی با شهرت در جامعه تخصصی خود هستند. بر همین اساس، کمیتهها یک ماه گزارشهای تخصصی را تهیه و در کمیته تلفیق این گزارش را ارائه میکنند. او مواردی همچون علل وقوع حادثه، هماهنگی نهادهای مسئول در مراحل مختلف حادثه و در نهایت موارد جبرانی و پیشگیرانه را جزء موارد مورد تأکید رئیسجمهور در این کمیته عنوان کرد و گفت: ابعاد حقوقی این حادثه شامل مسئولیت سازمانها در قبال مفقودشدگان، بیمهشدگان، حقوق کارگران و... در حال پیگیری است؛ اما هنوز به جمعبندی نرسیده و نمیتوانم مطلبی را بیان کنم. ضمن اینکه قوه قضائیه کمیتهای برای بررسی این حادثه تشکیل داده و قرار است با دادستانی جلسهای داشته باشیم.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو، با بیان اینکه قصد نداریم کوتاهیها را مصلحتجویانه کنار بزنیم، گفت: صلاح و منطقی نیست اکنون که گزارشها کامل نشده، درباره اشکالات و خطاهای احتمالی اظهارنظر قطعی کنیم، اما در این زمینه شواهدی وجود دارد. احمدی با بیان اینکه ساختار فلزی ساختمان پلاسکو کاملا بدون حفاظ بوده و از این منظر، یک ساختمان متفاوت در تهران به حساب میآمد، تصریح کرد: زمان پایداری ساختمانی نظیر پلاسکو که ضدحریق نبوده است، در برابر آتش پایین است. درباره نحوه مدیریت محل حادثه هم باید قبل از وقوع پیشبینیهای لازم در ساختمان انجام میشد، اما متأسفانه آمادگی سازمانیافتهای در این زمینه وجود نداشت. احمدی در پاسخ به سؤالی درباره مراحل امداد و نجات و آواربرداری حادثه اظهار کرد: هیئت ویژه به این موضوع نیز ورود پیدا کرده و آواربرداری و امداد و نجات و... بررسی شده و اگر ابهامی باشد حتما به آن رسیدگی خواهد شد. رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو با بیان اینکه ٣٠ درصد مأموریت انجام شده است، گفت: هدف از این مأموریت محکومکردن فرد یا سازمان نیست، بلکه هدف، شناختن مسئولیتها و یادآوری آن است و اینکه افراد و سازمانهایی که میتوانستند نقش مؤثر ایفا کنند، عبرت بگیرند. رئیس دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه رئیسجمهور در انتخاب اعضای هیئت بر استقلال، علمی و حرفهایبودن افراد تأکید خاصی داشت، گفت: بیشتر افراد دانشگاهی با شهرت ارزنده در جامعه تخصصی خود هستند و این وظیفه بار سنگینی بر دوش اعضا میگذارد، اما من امیدوارم نتیجه آن بتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
احمدی با بیان اینکه نیازمند وفاق همه مسئولان هستیم، خاطرنشان کرد: بررسی نوع آوار، ساختار و اینکه اگر در آواربرداری خسارتهایی ایجاد شده، در کمیته بحران پیگیری میشود. رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو روش کار این هیئت را بازدید از محل حادثه، بررسی مدارک و مستندات حادثه، بررسی گزارشهای سازمانهای مسئول، تجزیهوتحلیل این گزارشها، انجام مصاحبه با مسئولان مرتبط (هشت سازمان)، بررسی گزارشهای سازمانهای مردمنهاد، مرور و بررسی قوانین، آییننامهها و دستورالعملها، تهیه گزارشهای تخصصی در شش موضوع اصلی مهندسی سازه، مهندسی آتش، مدیریت بحران، امور قانونی و حقوقی، جامعهشناسی و آثار اجتماعی این حوادث، بیمه و زمینه تضمین و اقتصاد پشتیبان حوادث و ایجاد کمیتههای داخلی عنوان کرد. کمیتهها یک ماه گزارشهای تخصصی را تهیه و در کمیته تلفیق این گزارش را ارائه میکنند. وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: از مصالح نیز نمونهبرداریهای لازم انجام شده است و ما با شورای مدیریت و مالک ساختمان پلاسکو نیز صحبت کردهایم و جلسات خوبی نیز با دستگاههای مربوطه در این زمینه داشتهایم. رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو با بیان اینکه امیدواریم دستاوردها و سایر بررسیها دراینباره آثار اجرائی داشته باشد، تصریح کرد: بهدنبال این نیستیم بررسیهایمان دارای کلیگویی باشد. ما صرفا قوانین را یادآوری نمیکنیم، بلکه به دنبال این هستیم تا ارتباط بین نظریههای مختلف را شناسایی و آن را بررسی کنیم و درباره آن اظهارنظر کارشناسی و علمی دهیم.
احمدی در پاسخ به سؤالی درباره محرمانهبودن گزارش منتشرشده و اینکه چقدر از این گزارش در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت، گفت: اگر به حکمی که رئیسجمهور برای بنده صادر کردند توجه کنیم، در بخشی از آن جناب آقای دکتر روحانی خواستهاند گزارش به اطلاع عموم برسد و ما نیز این گزارش را برای مردم آماده کرده و در پایان در اختیار نماینده مردم که دکتر حسن روحانی هستند، قرار میدهیم تا به اطلاع مردم برسانند. وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه هنوز بررسیها و جمعبندی از این حادثه از سوی هیئت ویژه بررسی نشده است، اظهار کرد: در این شرایط فعلا یکسری اصول محرمانه را حفظ میکنیم تا افرادی که با ما همکاری دارند نیز اعتماد کرده و بهراحتی مسائل را بیان کنند؛ چراکه تاکنون اظهارنظر قطعی درباره ابعاد این حادثه نمیتوان مطرح کرد ما نیز در این گزارش و گزارشهای بعدی که در قالب نشست خبری یا صدور اطلاعیه خواهد بود، حتما در آن حدی که لازم است اطلاعرسانی خواهیم کرد. رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو با بیان اینکه در این زمینه با سیاست خبررسانی و اطلاعرسانی دیگر سازمانها و نهادها کار نداریم، درباره شفافسازی از این حادثه نیز گفت: بحث شفافسازی بسیار مهم است و ما نقش همه دستگاهها و وظایفشان و اینکه چقدر به این وظایفشان عمل کردهاند را در بررسیهایمان لحاظ خواهیم کرد و در گزارش نهایی به این موضوعات نیز اشاره شده و آن را بیان خواهیم کرد. رئیس هیئت ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو با بیان اینکه قصد نداریم کوتاهیها را مصلحتجویانه کنار بزنیم، گفت: البته به دنبال اتهامزنی سریع به افراد هم نیستیم.