گروه فرهنگ – رجانیوز: این روزها کتابی با عنوان «خیابان تبریز» درباره زندگی و زمانه «قدرتالله چگینی» نوشته شده و از سوی نشر مجنون منتشر شده است. این کتاب، بریده هایی از خاطرات خانواده، دوستان و شاگردان این معلم است که در تهران، قزوین، قم و الیگودرز از محضر او بهره بردهاند. این کتاب را میثم رشیدی مهرآبادی نوشته و تحقیقاتش بر عهده محسن نجفی بوده است. ناشر سعی کرده با قیمتگذاری منصفانه این کتاب، تهیه اش را برای همه اقشار جامعه امکانپذیر کند.
قدرتالله چگینی شخصیت اصلی «خیابان تبریز »در سال 1326 در قزوین متولد شد و در سال 1360 در حالی که 34 سال بیشتر نداشت به شهادت رسید. چگینی خانوادهای مدرن، فرهنگی و مذهبی داشت. وی پس از اتمام تحصیلات و گذراندن خدمت سربازی به کسوت معلمی درآمد و در بحبوحه رویدادهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به جمع انقلابیون پیوست.
شهید چگینی تمرکز خود را بر درس قرآن متمرکز کرد؛ البته جلسه اصلی قرآن وی در خارج از سیستم آموزشی و در محافل و منازل به صورت آشکار و مخفیانه برگزار میشد. وی سبک تدریس جالبی داشت و سعی میکرد که مباحث قرآنی را با استناد به شرایط روز جامعه تدریس کند. به این معنی که تفسیر ارائه شده از قرآن را مطابق با نیاز جامعه در اواخر دوران پهلوی و در راستای روشنگری و پرده برداشتن از ظلم و جنایات رژیم شاه مطرح میکرد.
نظم، ترتیب و خوشپوشی چگینی زبانزد بود. در آن دوران کمتر دیده میشد که افراد مذهبی به صورت منظم و اتوکشیده لباس بپوشند، شاخصی که او را متمایز میکرد.
طلیعه این کتاب با فرازی از دعای کمیل آغاز شده است که «خداوندا زبانم را به یادت گویا گردان و قلبم را به دوستیات بیقرار و شیدا ساز و با اجابت زیبایت بر من منت گذار.» نویسنده این کتاب را به شهدای ترور تقدیم کرده است و آن را پیشکشی برای روح فرمانده فدائیان اسلام، شهید سیدمجتبی هاشمی که به دست عوامل ترور به شهادت رسید قرار داده و نوشته است؛ «ارزانی مادر شهید جاویدالاثر ترور، شاهرخ طهماسبی که جوان او را در خانه تیمی شکنجه دادند، شهید کردند و در مکانی نامعلوم به خاک سپردند.»
فهرست عناوین فصلهای این کتاب عبارتند از: کودکی و جوانی، دوران انقلاب، دوران تبعید، حال و هوای معلمی، پس از پیروزی، ترور و شهادت، سخنرانیهای شهید و وصیتنامه شهید.
رشیدی در مقدمه این اثر آورده است: «از شهادت قدرتالله چگینی آن قدر میگذرد که خاطرات زندگی با او در ذهن شاگردان و دوستانش به اندازه کافی کمرنگ شده باشد؛ اما او در دل اطرافیانش نهالهایی کاشته بود که هنوز هم بارور و پویاست. زندگی این معلم مثل کتابهایی که تدریس میکرد، واقعی و باورپذیر است. آن قدر روان و بیپیرایه زندگی کرد که میشود به آسانی از او الگو گرفت و آن قدر ناگهانی پر کشید که داغش هیچ گاه کهنه نمیشود.»
زادروز این اثر را باید در روز 17 مردادماه اعلام کرد که در همین روز نیز در فرهنگسرای رسانه رونمایی شد.
نویسنده کتاب «خیابان تبریز» درباره روند شکلگیری این کتاب می گوید: «مدیرکل وقت بنیاد شهید قزوین، آقای شهروش به خاطر حساسیت هایی که روی دو نفر از شهدای این شهر وجود داشت از من و یکی از دوستانم (جناب انبارداران) دعوت کرد که به آنجا برویم و قراردادی برای نوشتن کتاب زندگی این بزرگواران بنویسیم. قرعه شهید چگینی به نام من افتاد و نوشتن کتاب شهید انصاری هم روزیِ دوست خوبم شد. آشنایی اولیه ما اینگونه اتفاق افتاد.
سالها از شهادت استاد چگینی می گذشت و خاطرات در ذهن دوستان و شاگردانش خیلی کمرنگ شده بود. به هر حال با کمک یکی از دوستان ساکن در قزوین، ضبط خاطرات را شروع کردیم و نهایتاً کتاب شکل گرفت. در این بین مشکلات زیادی در پیش رو بود که یکی یکی رفع می شد تا اینکه کتاب از سوی بنیاد شهید به چاپ رسید، اما کیفیت بسیار پایینی داشت. این کتاب که اصلا نظر من را جلب نکرده بود، عاملی شد تا بار دیگر قلمم را بردارم و با گفتوگوهای جدیدی که درباره استاد چگینی گرفته بودیم، کتاب جدیدی بنویسم و با هزینه شخصی چاپش کنم. برای طرح جلد هم سرکار خانم کمرروستا زحمات زیادی کشید و این بود که کتاب خیابان تبریز با وضعیت نسبتاً قابل قبولی به چاپ رسید.»
کتاب «خیابان تبریز» برای نوبت اول در تابستان 96 در قطع رقعی و در 136 صفحه با قیمت 7000 تومان از سوی انتشارات مجنون منتشر شده است.
این کتاب را می توانید از کتابفروشیهای معتبر سراسر کشور و در تهران از کتابفروشی کیهان، کتابفروشی روایت فتح، کتابستان متروی شهدا، کافه رمان، کتابفروشی های نشر 27 و... ابتیاع کنید.
علاقمندان به خرید پستی کتاب «خیابان تبریز» میتوانند از روز عید غدیر به بعد نام «خیابان تبریز» را به شماره 10003022 پبامک کنند تا این کتاب برایشان ارسال شود.