نقرس نوعی آرتریت (التهاب مفاصل) است که به علت تولید میزان اضافی اسید اوریک در خون ایجاد میشود. این بیماری دردناکترین نوع آرتریت است که با قرمزی، تورم، خشکی و سختی، و التهاب مفاصل همراه است. در اکثر موارد مفاصل انگشت شست پا مبتلا میشوند، اما نقرس میتواند مچها و پاشنههای پا، زانوها، مچهای دست، آرنجها و انگشتان را نیز مبتلا کند.
علل
نقرس میتواند در اثر عوامل زیر ایجاد گردد:
- تولید بیش از اندازهی اسید اوریک در بدن
- دفع کمتر از حد طبیعی اسید اوریک از بدن (میتواند به علت عمل کرد نا سالم و نا مناسب کلیه باشد)
- مصرف غذا با میزان بالای اسید آمینهی پورین که در طی سوخت و ساز بدن تبدیل به اسید اوریک میشود (برخی انواع گوشتها، ماهیها، و لوبیای خشک حاوی میزان بالای اسید آمینهی پورین هستند).
- مصرف بیش از اندازهی الکل میتواند میزان اسید اوریک در بدن را افزایش دهد.
- کاهش سطح آب بدن
- استرس بیش از حد
- فشار خون بالا
نقرس 4 مرحله دارد: آسیمپاتیک (بدون علامت)، حاد، دورهی بدون علامت بین حملات نقرسی، و مزمن.
علایم و نشانهها
در بین انواع آرتریت، نقرس دردناکترین نوع آن است. این بیماری معمولاً پس از سالها ساخت و رسوب کریستال اسید اوریک در مفاصل و بافتهای احاطه کنندهی آن رخ میدهد. حملات نقرسی ناگهانی هستند و شایعترین علامت آن حملهی شبانه است که موجب درد بسیار شدید در یک مفصل یا بیشتر میشود. این مرحله آرتریت نقرسی حاد نام دارد. در این مرحله درد همراه با قرمزی و تورم در آن ناحیه است. در اغلب بیماران، درد در مفاصل انگشست شست پا احساس میشود. نقرس میتواند در مفاصل پا، مچ پا، پاشنهی پا، زانو و مچ دست، آرنج یا انگشتان ایجاد گردد. حملهی نقرسی میتواند به مدت چند روز تا چند هفته به طول بیانجامد و سپس از بین برود. حملهی نقرسی بعدی ممکن است ظرف چند هفته، ماه و یا حتی چند سال دیگر رخ دهد.
درمانها
هرگاه احساس کردید از علایم نقرس رنج میبرید، میبایستی بلا فاصله به پزشک خود مراجعه کنید تا هرچه سریعتر تشخیص داده شده و درمان شوید. پزشک درمان نقرس را با انجام معاینهی فیزیکی و بررسی تاریخچهی پزشکی شما آغاز خواهد کرد. برخی آزمایشها برای تشخیص بررسی شدت بیماری لازم هستند. یکی از مهمترین آزمایشها، نمونه برداری از مایع مفصلی است که این آزمایش حضور کریستالهای اسید اوریک در مفاصل را بررسی میکند. آزمایش خون و یا ادرار میتواند برای بررسی میزان اسید اوریک در بدن مورد استفاده قرار گیرد.
مهمترین هدف در درمان نقرس، کاهش دردهای مفصلی با استفاده از داروهای ضد التهابی است. میتوان این داروها را برای کاهش میزان اسید اوریک در بدن تجویز کرد. علاوه بر داروها، با اعمال تغییرات مناسب در سبک زندگی خود میتوانید از ابتلا به این بیماری پیش گیری کنید. تغییراتی که میتوان در سبک زندگی اعمال کرد، شامل موارد زیر میباشد:
-اگر اضافه وزن دارید، با کاهش آن به وزن مناسب برسید و آن را حفظ کنید.
-در روز بسیار آب بنوشید.
- اگر الکل بیش از حد مصرف میکنید، مصرف خود را کم کنید.
-روزانه در حد اعتدال و به اندازه ورزش کنید.
-در ماههای سرد سال، همیشه دستها و پاهای خود را به خوبی بپوشانید و گرم نگه دارید. حملات نقرسی در ماههای سرد بسیار شایع هستند.
هرگز علایم نقرس را نادیده نگیرید. از پزشک خود دربارهی نقرس و بهترین اقدامی که میتوان برای به حد اقل رساندن خطر عود و بازگشت آن انجام داد، اطلاعات کسب کنید.