سرویس فرهنگی فردا؛ احسان سالمی: پس از آن که مسعود فراستی در جلسه با نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس از محتوای مبتذل فیلم «گشت ارشاد 2» انتقاد کرد و این امر باعث بازبینی این فیلم توسط نمایندگان مجلس و اظهارنظر آنها در مورد دیالوگهای این اثر که در تراز جمهوری اسلامی قرار نیستند؛ حمید فرخنژاد بازیگر و سرمایهگذار «گشت 2» با نگارش نامهای بیادبانه خطاب به فراستی او را متهم به آدم فروشی کرد.
اما با وجود هجمه بسیاری از رسانههای جریان شبهروشنفکری به فراستی و نظرات در مورد این فیلم به نظر میرسد چند نکته مهم در این میانه وجود دارد که در این غوغای به پا شده توسط برخی از رسانهها که به نظر میرسد تا حدودی با هدف و هدایت شده نیز هست، نادیده گرفته شدند.
1.این جلسه، یک جلسه خصوصی میان اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس با برخی از منتقدین جشنواره فجر سیوپنجم بوده و قاعده کار در ارتباط با چنین جلساتی آن هم در شرایط ویژه سینمای ایران که بسیاری از هنرمندان تحمل کوچکترین نقد و نگاه مخالف را ندارند؛ بر این است که جزئیات صحبتهای مطرح شده در این جلسه و حتی اسامی منتقدین حاضر در آن رسانهای نشود. اتفاقی که با کمی بیدرایتی و عجله از سوی برخی از نمایندگان به بدترین شکل ممکن به وقوع پیوست و باعث شد که جزئیات یک جلسه کارشناسی خصوصی به شکلی کاملا عمومی منتشر شود.
2. فراستی در این جلسه صرفا نظرش را در مورد یک فیلم سینمایی نمایش داده شده در جشنواره فجر امسال گفته و اگر سازندگان این اثر معتقدند که سخنانی که فراستی در ارتباط با این اثر گفته صحت ندارد؛ پس چرا نمایندگان مجلس با دیدن این فیلم به نتیجهای مشابه سخنان گفته شده توسط فراستی رسیدهاند؟ یعنی اثر آنها یک فیلم کاملا پاک و مناسب خانواده بوده و نمایندگان مجلس و دیگر منتقدین سینمایی به دروغ میخواهند چنین نسبتی را به آن بدهند یا سازندگان گشت 2 تصور میکنند که نمایندگان مردم قدرت تشخیص محتوای مناسب یا غیرمناسب را از هم ندارند؟
3. در این که حمید فرخنژاد یکی از بازیگران خوب و کاربلد سینمای ایران است، شکی نیست ولی به نظر میرسد دلیل اصلی نگارش چنین نامهای بیشتر به این خاطر باشد که فرخنژاد علاوه بر ایفای یکی از نقشهای اصلی گشت 2، به عنوان سرمایهگذار و تهیهکننده نیز در این اثر حضور پیدا کرده است و حالا پس از طرح این موضوع در کمیسیون فرهنگی مجلس و کاهش احتمال اکران نوروزی این اثر، جوش آورده و چنین نامه دور از ادبی را منتشر کرده است. اتفاقی که نشان میدهد حمید فرخنژاد هنوز ظرفیت کافی برای تهیهکننده شدن در سینما را به دست نیاورده است.
4. در ادامه شاید یادآوری این خاطره برای آقای فرخنژاد و مدافعان امروزشان که مدعی نداشتن غم نان هستند؛ بد نباشد که یک بار برای ایفای نقشی در یک فیلم با موضوع فتنه 88، تقاضای 100 میلیون اضافهتر از عرف مرسوم برای ایفای اینگونه نقشها کردند و در پاسخ به چرایی این تقاضا گفتند که این پول، در واقع پول فحشهایی است که برای حضور در این نقش از همکارانشان میخورند!
5. فارغ از همه بحثهایی که در ارتباط با احتمال نمایش این فیلم در نوروز یا عدم نمایش آن در این زمان مطرح میشود؛ نکتهای که به نظر میرسد سازندگان گشت 2 به خوبی از آن بهره بردهاند؛ فرصتی است که به واسطه وقوع این اتفاق برای تبلیغ رایگان و گسترده اثرشان به دست آوردهاند؛ فرصتی برای بیان جملات جنجالی که باعث داغتر شدن بحثها پیرامون این اثر میشود و بدون شک باعث برانگیختن حس کنجکاوی مخاطبان نسبت به اثر و بیشتر دیده شدن آن در زمان اکران عمومی میشود.
6. بدون شک در این ماجرا هیچکس به اندازه حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی دولت یازدهم مقصر نباشد. مدیری که در طول چند سال گذشته به انبوهی از آثار طنز که دارای شوخیهای جنسی و کمر به پایین بودند؛ مجوز داد و همین هم باعث شد تا صدای بسیاری از منتقدان سینما نسبت به وضعیت اخلاقی آثار سینمایی دربیاید و درنهایت نیز کار از خانواده سینما به مجلس کشیده شود.