خبرگزاری فارس: نشست نقد و گفت وگو درباره نمایش «کوکوی کبوتران حرم» به کارگردانی افسانه ماهیان و نویسندگی علیرضا نادری در بخش نقد و نظر رادیو فرهنگ برگزار شد.
ناهید مسلمی بازیگر این نمایش درباره آن گفت: به نظر من این کار یکی از زیباترین نمایشنامههایی است که از علیرضا نادری دیدم، درباره سفر زیارتی دوازده خانم به مشهد که چالشهایی بین آنها رخ میدهد.
وی در ادامه گفت: به نظر من این کار را حتما باید آقایان ببیند چرا که بسیاری لایههای پیچیده ذهنی خانمها در آن شناخته خواهد شد.
بهناز جعفری نیز عنوان کرد که چند سال پیش در نمایش خود نادری به اجرای نقش هما پرداخته و افزود:این نمایش را تا ابد دوست خواهم داشت حال با هر سبک و سیاقی که باشد چرا که متن آن قوی است و بخشهایی از تاریخ، سیاست، اجتماع و جنگ ما را در خود گنجانده است و ناگفتههایی از خانمها به آقایان و بالعکس را روایت میکند.
وی عنوان کرد که تاکنون در سمت هم بازی با خانم ماهیان کار کرده و دراین کار در سمت بازیگر برای کارگردان بوده است و به خوبی این تعادل و تعامل بین آنها ایجاد شده است.
افسانه ماهیان نیز درباره این کار گفت: این نمایش همانطور که گفته شد قصه دوازده زن است که در یک سفر با هم همراه میشوند و در این سفر که شهر مقدس مشهد است هنگام اقامت خود اتفاقاتی برایشان میافتد و رازهایی از قصههای زندگی تک تک این اشخاص باز میشود.
وی افزود: نمایشنامههای نادری ملموس و واقعی و دور از شعارزدگی است و این صراحت قلم کار او را جذاب میکند. او قبل از نمایشنامه نویسی یک معلم است وقتی دراین کار نظام آموزشی ما را نقد میکند، به چیزی اشاره میکند که الان ما با آن دست به گریبان هستیم.
امید طاهری منتقد و از اعضای کانون ملی منتقدان تئاتر درباره این کار گفت: یک سری آثار است که برای آیندگان قطعا چیزهایی به همراه خواهد داشت علاوه بر تکنیک و ساختار، این بخش کار خیلی مهم است. ما الان در عصری زندگی میکنیم که رسانهها به شدت به ثبت و ضبط کار میپردازد و ممکن است اینطوری تصور شود که سالهای بعد چیزهای زیادی وجود دارد که آدمهای آن روزگار میتوانند از شیوه زیست و عصر ما اطلاعات دریافت کنند. اما همه این رسانه ها مبتنی بر عینیت است و عینیت همیشه بازگوگر واقعیت و حقیقت زیستی ما نیست.
وی در ادامه افزود: در این نمایشنامه نویسنده این زنها را در مکانی جمع میکند و ازاین عینیت عبور کرده و فراتر میرود و ما براساس دادههای متن میتوانیم دریافتهای مختلف روانشناسانه،اجتماعی و حتی زیستی از شرایطی که آنها در آن زندگی کردند دریافت کنیم این یک نکته مثبت درباره نمایشنامه آقای نادری است.
طاهری با اشاره به اینکه آدمها تحت تأثیر زمینهای هستند که در آن رشد میکنند، افزود: در این نمایشنامه من احساس میکنم تأکیدی بر این مسئله است که آدمها به ذات و تنها در سرنوشت خود دخیل نیستند یعنی مسائل و چیزهایی پیرامونشان است که خیلی تأثیرگذار است این از نهاد خانواده، مدرسه و شهر و کشور به خیلی چیزهای دیگر میرسد که بود یک آدم را میسازد و او را تبدیل به چیزی میکند که ممکن است باشد.
وی یادآور شد: در این نمایشنامه دوازده زن در یک مکانی به مسافرت آمدهاند اینها از چیزی پناه آورده و خسته شدهاند و امیدی را جستجو میکنند این تأثیرپذیری از زمینه زیستی یک نکته مهمی در نمایشنامه نادری است که به نظر میرسد در اجرای ماهیان به این مسئله توجه شده است چرا که ما در طراحی و دکور کار هم نقش این زمینه را در اجرا پررنگ میبینیم.