به گزارش گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا در حالی جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورهای مستقل را متهم به نقض حقوق بشر میکنند که بر اساس گزارشات مستند این کشورها خود از جمله بزرگترین ناقضان حقوق بشر قلمداد میشوند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا در قرن بیست و یکم شیوه استعماری خود را با هجمه رسانهای با نام حقوق بشر ضد کشورهای مستقل به راه انداختند. در این میان، آمریکاییها که ید طولایی در استفاده از این روش دارند هر از گاهی ملت و یا دولتهای را که سیاستهای مستقل از آنها در پیش میگیرد متهم به نقض حقوق بشر میکنند و ضد آنها قطعنامه و بیانیه صادر میکنند.
این رویکرد در حالی هر روز ابعاد گستردهتری به خود میگیرد که کشورهایی مثل کانادا، انگلیس، فرانسه و آمریکا در سکوت سازمانهای بینالمللی که خود را نگران حقوق بشر نشان میدهند هر روز موارد متعددی از نقض حقوق بشر را مرتکب میشوند و بدترین وضع را از نظر رعایت حقوق بشر دارند.
از طرفی با گذشت ده ماه از روی کار آمدن ترامپ در آمریکا پیش بینیها از وخیمتر شدن اوضاع حقوق بشر در داخل و خارج آمریکا حکایت دارد. چراکه بسیاری از کارشناسان با توجه به طرحها و برنامههای تبلیغاتی ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی و تیم دولتمردان وی هشدار داده بودند که در صورت روی کار آمدن ترامپ وضعیت حقوق بشر در داخل و خارج آمریکا دوره خطرناکی را در پیش خواهد داشت.
به عنوان نمونه، «کنت روث» مدیرعامل سازمان دیده بان حقوق بشر، در همان اوائل آغاز به کار ریاست جمهوری ترامپ گفته بود، دوره ترامپ شروع دوره خطرناک و بی ثباتی برای آمریکا به شمار میرود. زیرا حتی اگر ترامپ فقط به 10 درصد طرحها و پیشنهادهای خود جامه عمل بپوشاند، موجب عقب گرد خطیری در زمینه رعایت حقوق بشر در داخل و خارج این کشور خواهد شد.
عملکرد ترامپ در ده ماه گذشته و رویکرد او نسبت به سیاست خارجی ایالات متحده در استقبال از همکاری نزدیک با دولتهای سرکوبگر بدون توجه به پیشینه آنان در نقض حقوق بشر و حمایت و یا سکوت در برابر جنایات این کشورها نشان از درستی پیش بینیها دارد.
اما در تازهترین گزارشات رسیده از درون آمریکا از تداوم و وخیمتر شدن اوضاع حقوق بشر در این کشور حکایت دارد. در این نوشتار به گوشههایی از آخرین خبرها، گزارشها و مستندات از وضع حقوق بشر در ایالات متحده پرداخته میشود.
وضع زنان در زندانهای آمریکا
نکته حائز اهمیت درباره وضعیت زنان در آمریکا اینکه، این کشور رتبه اول زندانیان زن را نسبت به جمعیتش در جهان دارد. این مطلب را سازمان عفو بین الملل در آخرین گزارش سالیانه خود یعنی سال 2016 در مورد وضعیت حقوق بشر در آمریکا آورده و اعلام کرده است، با وجود اینکه ایالات متحده حدود 5 درصد از کل جمعیت زنان جهان را در بردارد، اما حدود 33 درصد جمعیت کل زنان زندانی در دنیا مربوط به این کشور میباشد.
با توجه به این وضع، در آخرین گزارشها درباره وضعیت زنان در زندانهای آمریکا، خبرگزاری آمریکایی سی. ان. ان در گزارشی در پنجم سپتامبر 2017 مصادف با 14 شهریور 1396 نسبت به بی توجهی دولت این کشور به وضعیت زنان در زندانهای آمریکا انتقاد کرد.
در گزارش سی. ان. ان آمده است: بهرغم افزایش فزاینده جمعیت زنان در زندانهای آمریکا، با این حال با توجه به اینکه ساختار زندانها بر اساس ویژگیهای مردان ایجاد شده، مشکلات گستردهای دامنگیر زنان در این خصوص شده است. تعداد زنان زندانی در زندانهای آمریکا از سال 1980 تاکنون 700 درصد رشد داشته که بسیار بیشتر از رشد آمار زندانیان مرد است.
بر اساس این گزارش، یک سوم کل جمعیت زنان زندانی در جهان در آمریکا هستند که اکثر آنان نیز سیاه پوست یا سرخ پوستاند. با توجه به اینکه بیش از دو سوم تعداد زنان زندانی در آمریکا، مادر و اکثر آنان فرزند زیر 18 سال دارند، این مسئله اثرات بسیار زیان باری بر اعضای خانوادههای آنان گذاشته است.
سی. ان. ان در گزارش خود میافزاید: از معضلات دیگری که زنان در زندانهای آمریکا با آن مواجه هستند، زندانی کردن آنها صدها کیلومتر دورتر از محل زندگی فرزندان و خانوادههایشان است که همین مسئله باعث میشود آنان تا مدتهای طولانی حتی یکساله همدیگر را ملاقات نکنند. این معضل برای زنان باردار دوچندان است.
طبق گزارش سی. ان. ان، دولت آمریکا حقوق اولیه زندانیان زن این کشور را نادیده میگیرد و حداقل رسیدگیها را به آنها انجام میدهد و آنها اغلب مجبور هستند تا با اندک پولی که در اختیار دارند، به جای پرداخت هزینه تماس تلفنی، خرید پوشاک و مکمل غذایی مورد نیاز، هزینههای لوازم بهداشتی و درمانی ضروری پرداخت کنند. نکته تأسف بارتر در اینباره، با توجه به اینکه اغلب زنان زندانی آمریکا (86 درصد) قربانی تجاوز جنسی بوده و از مشکلات روحی رنج میبرند، اما دولت این کشور هیچ سازوکار رسیدگی و درمانی برای آنها درنظر نگرفته است.
افزایش تبعیض علیه بومیها و لاتین تبارها در آمریکا
از موارد دیگر نقض حقوق بشر و شهروندی در آمریکا تبعیض علیه بومیها و لاتین تبارها در این کشور است. در این خصوص نظرسنجی توسط رادیو ملی آمریکا انجام گرفته که براساس آن از هر سه لاتین تبار در این کشور یک نفر مورد تبعیض قرار گرفته است.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که این تبعیضها در زمینههایی نظیر شغل یابی، دریافت حقوق، ارتقای شغلی، اجاره مسکن و در اماکن مختلف اعمال میشوند. علاوه بر این، به گفته افراد مورد نظرسنجی، از هر پنج نفر یک نفر بی عدالتی در دادگاه و برخورد نادرست پلیس را، تنها به خاطر تبار لاتینی خود تجربه کرده است.
بدبینی، محرومیتهای نژادی و قومی و الفاظ توهین آمیز، از دیگر مواردی هستند که این افراد با آن مواجه اند. این افراد از مهاجرین نبوده و دارای مدارک دانشگاهی میباشند، این در حالی است که شرایط برای مهاجرین مشکلتر است.
این گزارش که به نقل از سایت خبری ان. بی. سی منتشر شده، میافزاید: این نظرسنجی که بخشی از یک پروژه بزرگتر بنام "تو، من، آن ها: تجربه تبعیض در آمریکا" است، نشان میدهد تبعیض اثرات مخربی، چون بالا بردن خطر بسیاری از بیماریها، و همچنین پایین آوردن سطح امید به زندگی در انسان را بدنبال دارد.
کودکان و نوجوانان آمریکایی در بحران فقر
حق معاش و تأمین نیازهای تغذیهای شهروندان از جمله حقوق اولیه و ضروری که بر عهده حاکمان و دولتمردان یک کشور است. اما این حق اولیه شهروندان در کشوری همچون آمریکا که به عنوان ثروتمندترین و قدرتمندترین کشور دنیا محسوب میشود، به ویژه در میان کودکان این کشور وضعیت غم انگیزی دارد. به گزارش سایت گلوبالیست، از هر یازده کودک آمریکایی، یک نفر (حدود 6.5 میلیون در کشور) در فقر شدید به سر میبرند.
تأسف بارتر اینکه، در مقایسه این آمار با کودکان سفید پوست، این وضعیت برای کودکان سیاه پوست و اسپانیایی وخیمتر گزارش شده است. به طوری که از هر سه کودک سیاه پوست، یک کودک در فقر قرار دارند. این گزارش میافزاید: فقر کودکان در همه مناطق این کشور مشاهده میشود، حتی در بوستون نرخ فقر کودکان 26.9 درصد است.
کودکان خانوادههای فقیر به دلیل سوء تغذیه، خانههای خرابه، عدم تحصیل، عدم وجود زمینه عاطفی پایدار، از پیشرفت محروم هستند. بسیاری از این کودکان که مدرسه خود را به پایان نرسانده اند، بدون هدف و بدون شغل در خیابانها پرسه میزنند که این امر احتمال روی آوردن آنها به ارتکاب جرم را افزایش میدهد.
سایت گلوبالیست در ادامه آورده است: این کودکان فقیر میتوانستند توسط یکی از برنامههای "درآمد مالیاتی اعتباری" برای خانواده ها، حمایت شوند. اما این برنامه با روی کار آمدن دولت ترامپ و قطع برخی بودجهها در طرح پیشنهاد بودجه ترامپ منحل شد.
در همین زمینه خبرگزاری ای. بی. سی. آمریکا در گزارشی ضمن اعلام نرخ رو به افزایش بی خانمانی در ایالات متحده، این بحران را مسئلهای مزمن دانسته است. بر اساس گزارش این خبرگزاری، شبانه بیش از 105 هزار نفر در برخی از بزرگترین کلان شهرهای آمریکا، به دلیل افزایش شدید قیمت مسکن، افزایش نرخ اجاره و ... جایی برای خواب ندارند.
همچنین 63 هزار نفر دیگر شبها را در سرپناههایی بدون حفاظهای امنیتی به صبح میرسانند. به طور مثال در منطقه " آناهیم" 400 نفر در استادیوم "انجل" و در مسیر اختصاصی دوچرخه سواری میخوابند.
موضوع مهمتر اینکه، این مسئله وضعیت بهداشت و سلامت را هم برای خود این افراد و هم برای ساکنین این شهرها به خطر میاندازد، تا جایی که ایالت کالیفرنیا مجبور به اعلام وضع اضطراری، در خصوص شیوع هپاتیت شده است. شهر سان دیگو نیز اقدام به پاکسازی پیاده روهای خود برای مبارزه با هپاتیت کرده است.
آنچه بیان شد تنها گوشهای از موارد آشکار نقض حقوق بشر و شهروندی در کشوری مدعی دفاع از حقوق بشر است مدعیای که هر روز کشورهای آزاده و مستقل را به این بهانه متهم میکند. وضع حقوق بشر در آمریکا بغرنجتر از آن است که نشان داده میشود. چرا که اکثر نهادها و سازمانهای بین المللی داعیه دار دفاع از حقوق بشر از سوی مقامات آمریکایی جهت عدم انتشار واقعیت این کشور تهدید یا تطمیع میشوند.