اکلیپتا گیاهی خمیده، یک ساله و علفی به بلندی 50 تا 60 سانتی متر، سبز رنگ یا متمایل به ارغوانی است. اکلیپتا از نظر زراعی نوعی علف هرز به حساب می‌آید و معمولا در مکانهای مرطوب، هوای گرم و درکنار مزارع برنج رشد می‌کند.

قسمت‌های مورد استفاده : برگ و شاخه‌های جوان اکلیپتا

خواص 

خواص درمانی اکلیپتا عبارتند از: جلوگیری از طاسی سر و سفیدی مو، التیام زخم و جراحت، ضرب دیدگی استخوان  و سوختگی. در  معالجه بیماری‌های قارچی، کم خونی، درد دندان ، ریه، تنگی نفس، التهاب کبد، چشم، بزرگ شدن طحال، سم عقرب و خونریزی هم موثر است.

اکلیپتا مستقیما بر تولید صفرا اثر دارد. اکلیپتا پرستراتا گیاهی فوق‌العاده‌ برای سیروز کبدی بوده و ریزش مو، کبد چرب و آسیبهای کبدی ناشی از مصرف بیش از حد الکل و دیگر عوارض مرتبط را درمان می‌کند. از اکلیپتا درساخت یک داروی نیروبخش برای کبد نیز استفاده ‌می‌شود. این گیاه همچنین به جوان‌سازی سلول‌ها کمک می‌کند.

نحوه مصرف

  • جهت درمان ضعف بعد از زایمان، 3 گرم گیاه اکلیپتا را در 300 سی سی آب جوش به مدت 5 دقیقه دم کرده و روزی 3 فنجان بنوشید.
  • رنگ سیاه و سفید به دست آمده از اکلیپتا برای رنگرزی مو و خالکوبی استفاده ‌می‌شود. شیره این گیاه که از له کردن شاخه و برگ تازه این گیاه خارج ‌می‌شود، به سرعت سیاه شده و از  ترکیب شیره سیاه اکلیپتا و روغنی مخصوص می‌توان برای سیاه کردن و رشد موی سر استفاده کرد.
  • برگ‌های اکلیپتا در درمان نیش عقرب موثر است.
  • شیره گیاه را به شکل خمیر در آورید، به سر مالیده و پس از1 ساعت بشویید؛ پس از 100 روز فولیکول جدید مو به آرامی از مناطق طاس ظاهر خواهد شد.
  • له شده ساقه و برگ آن را مانند ضماد روی زخم و جراحت می گذارند که مانع خونریزی شود.
  • اگر برگ‌ها یا جوشانده سرشاخه‌های گلدار اکلیپتا روی لثه‌ها مالیده شود، درد دندان را تسکین می دهد.

 

سابقه تاریخی

اکلیپتا در سرتاسر چین و هند به عنوان گیاه دارویی مورد توجه است. درچین از روزگاران کهن برای شفای تعدادی از بیماری‌ها تجویز می شده و اینک نیز مصرف ‌می‌شود. کاشت اکلیپتا در ایران در سیستان و باوچستان است.