احساساتی بودن، نه تنها یک کمبود یا اختلال نیست، بلکه خصیصه ایست که مهربانی و نوع دوستی‌ را در وجود انسان غلیظ می‌‌کند. نه همه، ولی‌ بیشتر زنان احساسات بسیار پر رنگی‌ دارند که آنها را به نوعی از مردان متمایز می‌‌کند. در جایی‌ که مردان با جملاتی کوتاه و کلماتی ناقص در تلاش بیان منظور خود هستند، بیشتر زنان غرق در جزئیات به دنبال درک تمام راز‌های هستی‌ هستند. این خصیصه نه تنها بی‌ ارزش نیست، بلکه می‌‌بایست مورد احترام زیادی باشد. اما دلیل این حساستر بودن چیست؟

 

کارکرد مغزی

حتما تا کنون شنیده اید که دو نیم کره مغزی، مسئولیت‌های متفاوتی به عهده دارند. نیم کره راست مغز، احساسات، خلاقیت و ادراک را به عهده دارد، درحالی‌که نیم کره چپ مغز منطق تحلیلی، محاسبات و حّل مسائل را به عهده دارد. در بیشتر مردان نیم کره چپ مغزی فعال تر است درحالی‌که بیشتر زنان از نیم کره راست مغز بیشتر استفاده می‌‌کنند. همین موضوع سبب می‌‌شود که پاسخ‌های احساسی‌ و تولید هورمون‌های مربوط به این خصیصه در آنان بیشتر است.

 

دستگاه کناره ای 

دستگاه کناره‌ای، سیستم لیمبیک یا سامانهٔ عصبی احساسی، مجموعهٔ پیچیده‌ای از سازه‌های عصبی است که زیر مخ و در دو طرف نهنج (تالاموس) یافت می‌شود. دستگاه کناره‌ای مجموعه‌ای از ساختارهای مغزی است که در تمام پستانداران وجود دارد و در انجام عمل بویایی و فعالیت‌های دیگر مانند اَعمال خودفرمان و بروز هیجان و سایر رفتارها دخالت دارد. زنان دستگاه لیمبیک توسعه یافته تری دارند که سبب بروز رفتار‌های احساسی‌ و هیجانی بیشتر آنان می‌‌شود. به همین سبب هم احتمال ابتلا به افسردگی در زنان بیشتر از مردان است.

 

استرس

مسئولیت اضطراب در بدن را هورمونی به نام اکسیتوسین دارد که در مواقع تنش زا، آزاد می‌‌شود. نحوه کارکرد این هورمون در مردان و زنان متفاوت است. تستسترون در مردان هورمون اکسیتوسین را خنثا می‌‌کند که اضطراب آنان به شکل خشم و پارخاش ظاهر می‌‌شود. درحالی‌که، استروژن در زنان این هورمون استرس را تشدید کرده و به صورت احساسات آرام، گاهی‌ گریه یا گرایش به حرف زدن بروز می‌‌کند.

آمیگدال

هسته آمیگدال (nucleus amygdalæ) و یا در فارسی بادامه که از واژه یونانی amygdalē به معنی «بادام» مشتق شده است، قسمتی از دستگاه کناره‌ای (سیستم لیمبیک) در مغز است. هسته قاعده‌ای-جانبی بادامه (آمیگدال) نقش مهمی در یادگیری و حافظه ایفا می‌کند. بادامه علاوه بر نقش اصلی در درک احساسات و ایجاد پاسخ به آنها، در تعدیل درد نیز دخالت دارد. هستهٔ مرکزی بادامه به عنوان بادامه کنترل درد، معرفی شده است. آمیگدال همچنین مسئول نشانه‌هایهیجانی چهره مانند خوشحالی و ترس است و نقش مهمی در اکتساب یادگیری‌های هیجانی دارد. به دلیل فعالیت بیشتر این هسته در زنان، احساس درد در آنها بیشتر بوده و در واکنش به درد احساسات پر رنگ خواهد بود.

هورمون ها

زنان به دلیل تفاوت‌های بدنی و اندامی، واکنش‌های بسیار متفاوتی به عوامل مختلف دارد. قابلیت باروری و غریزه مادر شدن در زنان، عادت ماهانه و تغییرات شدید هورمونی، احساساتی بسیار نامتعادل و پر رنگ دارند. بخصوص در دوران پیش قاعدگی، بارداری و پس از زایمان، خلق و خو و احساسات زنان دستخوش تغییراتی بسیار بزرگ است.

 

بار فرهنگی‌

به دلیل منتقل شدن نسل به نسل باور‌هایی‌ چون "مرد باید محکم باش"، "مرد که گریه نمی‌‌کنه"، "مردا قوی ترن" و ...، هر پسر کوچک یا نوجوان نیز احساس می‌‌کند در صورت بروز احساسات، شخصیت او ضعیف به نظر خواهد رسید. بنابراین بار فرهنگی‌ که بر دوش مردان بوده و هست، از آنها شخصیت‌های سرسخت تری می‌‌سازد که کمتر احساس را بروز می‌‌دهد درحالی که ممکن است از درون بسیار هم حساس باشند.